Een proeverij per 1 maart van het uit het meer van Tignes vrijgegeven vat wijn en een vat dat traditioneel in de kelder is gerijpt, betekent mogelijk een omwenteling in de traditionele wijnrijping.
Pascal Perceval runt nu het uitzonderlijke familiedomein dat in 1910 werd opgericht op 54 hectare wijngaarden in de Franse Alpen. De Savoyaardse wijngaard heeft alle troeven in handen om wijnen van hoge kwaliteit te produceren. De percelen van het domein zijn veelal aangeplant op beschutte en zeer goed belichte hellingen, of profiteren van de gunstige nabijheid van meren.
Pascal Perceval kwam jaren geleden op het idee om zijn wijnen een nieuwe dimensie te geven, door ze op de bodem van een meer onder te dompelen om ze op te krikken: de eerste onderdompeling vond plaats in 2017 in het meer van Leman, gevolgd door het meer van Annecy, het meer van Bourget en nu in het meer van Tignes.
De wijnmaker legt uit dat “de wijn die onder water wordt gehouden, in totale duisternis en in perfecte hygrometrische omstandigheden, heeft geprofiteerd van een uitzonderlijke conserveringssituatie en wint tussen de 3 en 5 jaar rijping. Dankzij de natuurlijke en regelmatige wervelingen van het meer wordt zijn evolutie versterkt.
Een kist met ongeveer 1000 flessen IGP Roussanne en een vat van 500L Bergeron werden twee jaar geleden in het meer van Tignes ondergedompeld. Nu werden ze opnieuw bovengehaald. De wijnen die bij de eerdere proefnemingen werden ondergedompeld werden een jaar later reeds naar boven behaald.
De operatie werd uitgevoerd in samenwerking met het gemeentebestuur, de vestigingen van de familie Bouvier en het pistebeheer van Tignes. Deze laatste was verantwoordelijk voor het uithakken van twee gaten in de 1,40 m ijslaag, waarvan er één diende als eventuele nooduitgang voor ijsduikers en duikers.
Le Vin des Profondeurs Prijs per fles (inclusief belasting): – 50 cl doos van Bergeron, Roussanne of Mondeuse: 38 € – degustatieset met 2 flessen (waarvan één gerijpt in de kelder) Mondeuse/Roussanne: 48 €. Rechtstreekse verkoop (op het domein en op wijnbeurzen), regionale supermarkten, sommige restauranthouders
De flessen die sinds 2017 op de bodem van het meer van Annecy liggen, worden voor de zomer van 2023 vrijgegeven en vervangen door een amfora Mondeuse van Château La Gentilhommière.
Na de unieke proeverij werd de Vin des Glaces Perceval (de berijpte wijn van de MONT-BLANC) overgebracht naar de Refuge des Grands Mulets. Hier op een hoogte van meer dan 3500 m blijft het vat een week op het terras van de refuge staan om het water van het sap te scheiden en te bevriezen. Daarna wordt het naar Domaine Perceval gebracht, waar de vaten langzaam in de zon zullen ontdooien. De vloeistof wordt permanent bewaakt om snel te kunnen ingrijpen wanneer deze smelt, en om het eindproduct in zijn integriteit te kunnen verzamelen. Onder invloed van extreme koude verliest de oorspronkelijke most tussen 50% en 70% van zijn water, waardoor het product op natuurlijke wijze geconcentreerder wordt. De vinificatie wordt gestopt bij 9°C voor een laag alcoholgehalte, en wordt uiteindelijk gebotteld.
Deze unieke wijn wordt nadien te koop aangeboden: Le Vin des Profondeurs : fles 50 cl in box Bergeron, Roussanne of Mondeuse: 38 € – degustatieset met 2 flessen (waarvan één gerijpt in de kelder) Mondeuse/Roussanne: 48 €. Rechtstreekse verkoop op het domein en op wijnbeurzen, regionale supermarkten, geselecteerde restauranthouders.