Zeeland culinair 4 : De Oesterbaron

De Oesterbaron is gevestigd in het van oudsher bekende Zeeuwse vissersdorp Yerseke. Yerseke is vooral bekend om de mossel- en oestersector. De historische oesterputten uit 1873 kunt u nog steeds bezichtigen!

Sinds 1996 kweekt de familie Nelis eigen Zeeuwse creuses op de Oosterschelde. Met de YE-37, genaamd Zeeland worden de oesters opgevist door middel van de traditionele sleeptechniek. Daarnaast heeft het bedrijf de laatste jaren een nieuwe kweekmethode ontwikkeld en hiervoor werd speciaal de boot “C’est la vie” gebouwd. De nieuwe kweekmethode voorziet in de mogelijkheid om triploide oesters te kweken (om de oesterborder tegen te gaan). Deze zomer kunnen ze hierdoor de gasten verblijden met een eigen zomeroester. De nieuwe methode houdt immers in dat er tijdens de zomer geen melk in de oester zit.

Door de nieuwe kweekmethode hoopt Danny Nelis alvast de terugloop van de productie af te stoppen. Hun productie is de voorbije jaren van ruim 3 miljoen oesters per seizoen teruggelopen tot amper 500.000 stuks. De nieuwe kweekmethode moet een deel van de bodemparasieten die het oesterbroed opeten en/of verminken, afhouden waardoor de opbrengst opnieuw zou moeten toenemen.

De Oesterbaron organiseert met boot ‘C’est la Vie’ ook demo-rondvaarten. Deze rondvaarten omvatten een tocht van twee uur op het oesterschip met bestemming een oesterkweekperceel op de Oosterschelde. Er is een sleepvis demonstratie en het uitzoeken van de vangst, het tonen van off-bottom kweekinstallaties en mosselzaad invang touw, de deelnemers krijgen eveneens uitleg over het kweken van oesters door een ervaren oesterkweker. De rondvaarten vertrekken vanaf de Prinses Beatrixhaven in Yerseke.

www.oesterbaron.nl