70 jaar Le Sanglier des Ardennes – gastronomisch festival op zondagavond

Drie generaties hoteliers van de familie Caerdinael hebben sinds 70 jaar, het unieke decor van Durbuy gestalte en uitstraling meegegeven. Een jonge generatie met nieuwe initiatieven dient zich cool en doordacht aan en stelt de toekomst veilig.

Toen Frédéric Caerdinael in 2011 een grondige renovatie van de gebouwen doorvoerde werd hem in bepaalde middens een onverantwoord risico toegemeten.  Nochtans was het enkel zijn bedoeling om het comfort van de gasten te verruimen en hen een optimale service te verlenen. ’n Gedurfde gok en figuurlijke revolutie die ondertussen erg succesvol blijkt.

Dit voor sommigen onverantwoord doorzettingsvermogen is trouwens een kenmerk van de familie Caerdinael die in het kleinste Belgische stadje, reeds meer dan 70 jaar een vooruitstrevend hotelbeleid voert, een familie die een voortrekkersbeleid uittekent en haar hotels permanent aanpast. Frédéric blikt vol vertrouwen en zonder pretentie terug op 70 jaar familiegeschiedenis en verwijst vooral naar de voorbeeldrol die zijn grootmoeder speelde. Zij besliste indertijd om alle kamers van het hotel van lopend water te voorzien en zorgde tegelijk voor de aanleg van een centrale verwarming in de kamers en publieke ruimten. Indertijd ongebruikelijke voorzieningen  die als marketingtool op de façade van het hotel werd aangekondigd. Ook zijn vader zorgde voor een voortrekkersrol, hij schafte de gemeenschappelijke badkamers en toiletten af en installeerde in elke kamer een eigen bad en toilet. Een ongeziene luxe en uitgesproken comfort die ik als kind, aldus Frédéric, kon beleven. De initiatieven van de ‘Sanglier’ kregen trouwens vrij snel algemene navolging in Durbuy.

Frédéric bleef evenmin bij de pakken zitten, hij verfraaide het hotel, zorgde voor nieuwe kamers, creëerde brasserie Fred en oogstte vooral bijval met het wellness center dat openstaat voor hotelgasten maar ook voor buitenstaanders. Frédéric verbeterde niet alleen de algemene inrichting van de Sanglier, maar zorgde ervoor dat ook de inrichting en uitrusting van de zusterhotels Hotel Victoria en Le Vieux Durbuy, aanzienlijk werd verbeterd in zoverre dat ze een voorbeeldfunctie in Durbuy bekleden. Ook hier werd ervoor gezorgd dat de persoonlijke benadering van de gasten werd uitgebouwd tot een perfecte mix met de authenticiteit van deze hotels.

Net als zijn grootmoeder en vader, blikt Frédéric vooruit en krijgt hierbij de steun van dochter Juliette. Na haar opleiding in de hotelschool, stond ze een jaar lang in de keuken van Jean-François Piège in Parijs om nadien in Lyon een opleiding oenologie af te werken. Zij wordt meteen de animatrice van The Guest House een nieuwe parel van de familie Caerdinael die zich in het hartje van het historische centrum van Durbuy bevindt.  The Guest House krijgt niet alleen twee gastenkamers en twee suites in een sfeervol decor, maar wordt eveneens uitgebreid met een fingerfood restaurant en een wijnbar. Juliette wil met The Guest House niet alleen een jonger publiek bekoren, maar tegelijk de fijnproevers aanspreken. Met dit initiatief treedt Juliette volledig in de voetsporen van haar vader en verruimt haar doelpubliek. De wijnbar en de fingerfood staan immers open voor de vele toeristen maar ook voor hotelgasten van andere hotels en de vele overnachtingsfaciliteiten die in de regio worden weergevonden.

Fijnproevers kunnen trouwens het ganse jaar op zondagavond in de Sanglier des Ardennes genieten van een uitzonderlijk 6-gangenmenu waarbij Frédéric de topgerechten van zijn vader en grootmoeder centraal stelt. Een buitenkansje om duimen en vingers af te likken.

Het menu start met enkele leuke voltreffers, de bij het aperitief worden geserveerd, deze amuses werden door Frédéric speciaal voor de gelegenheid gecreëerd. Als voorgerecht een creatie van Ardeense ham en een marbrée van forel waarmee de chef hulde brengt aan zijn grootmoeder. De stevige mousse van Ardeense ham wordt getooid met fijne  foccacia van everzwijn. Een geheel met fijne texturen, subtiele zoutaccentjes en een mooie presentatie. Ook bij de gemarmerde forel speelt Frédéric in op een ruim smaakpalet dat levendige pittige toetsen meekrijgt en uitmondt in een perfect evenwichtige en lekkere creatie.

Bij de overige gerechten eert Frédéric ten volle de creaties van vader Maurice en serveert decoratieve gerechten met subtiele en delicate toetsen die de rijkdom van de keuken van de Sanglier des Ardennes volop in het daglicht plaatsen. Het rivierkreeftje baadt in een heerlijke Nantuasaus, terwijl de knapperige groentjes getooid met een lichtgroene mousse van rivierwaterkers, de hoevekip tot een ongekende topper laten uitgroeien. Maar wat gezegd van het gewonnen brood met Remoudou, een typische Hervekaas, mooi gegrild met toetsen van zwarte peper? De druppels Luikse siroop zorgen hier voor een subtiel en zoeterig accentje. Een onbetwistbare topcreatie!

Afronden doe je met een soepje ‘Vieux Garçon’ met enkele toetsen van een lokale peket, erg delicaat maar smeuïg en bijzonder lekker en een uitmuntende délice van chocolade. Délice die wordt opgevrolijkt door subtiele accenten van gember en sinaasappel.

Kortom een culinaire reis doorheen 70 jaar culinaire en familiale traditie die het unieke karakter en de gastronomische fijngevoeligheid van de familie Cardinael op sublieme wijze toelicht. Zonder meer een aanrader die je niet zomaar terzijde kan schuiven!

Le Sanglier des Ardennes – rue Comte Th. d’Ursel 14 – 6940 Durbuy

Tel 086-213262 – www.sanglier-des-ardennes.be

Uitzonderlijk ‘zondagavondmenu’ om 70ste verjaardag te vieren

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  5 minutes

traditionele creaties boordevol smaakaccenten

decoratieve presentaties

subtiele smaaktoetsen

Michelin:        3 bestekken

vaste waarde

contemporain chic decor

trouw aan lokale terroirkeuken

GaultMillau:    14/20

mooie culinaire ervaringen

prachtig hotel-restaurant  dat alle culinaire niveaus heeft doorlopen

enorme wijnkaart en collectie armagnac’s

Delta:             2 mutsen

aangename verrassingen

wijnkelderboek leest als vloeiend sprookje

grote referentie