Proef de smaken uit de hele wereld in het internationaal paviljoen

Naar analogie met het veelzijdig culinair aanbod in Brussel wordt opnieuw een internationaal paviljoen geopend tijdens het festival eat! BRUSSELS, drink! BORDEAUX. Dit jaar worden 9 partnersteden, -provincies en -regio’s van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest naar een heus internationaal dorp gehaald.

Daar kunnen nieuwsgierige bezoekers nieuwe smaken uitproberen. Een mooie aanvulling op de typische gerechten die Brusselse chefs voorschotelen. En natuurlijk is er ook weer ruimte voor de diversiteit van de wijnen uit Bordeaux. Van 7 tot 10 september in het Warandepark.

Op het festival eat! BRUSSELS, drink! BORDEAUX maken bezoekers ieder jaar opnieuw kennis met de verschillende keukens in de hoofdstad. Het kosmopolitisch karakter van de hoofdstad van Europa blijft immers niet beperkt tot haar inwoners. Talloze restaurants van uiteenlopende origines brengen de hele wereld naar Brussel!

In samenwerking met de minister van Buitenlandse Betrekkingen en Brussels International zakken 9 bilaterale partners van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest – de dynamische stadsregio die voor de hele wereld openstaat – opnieuw naar de hoofdstad af om op het festival hun culinaire specialiteiten voor te stellen. Er valt weer heel wat te ontdekken!

De partners in het internationaal paviljoen:

Afrika : Rabat-Salé-Kénitra (Marokko)

De Marokkaanse keuken weet haar originaliteit en haar unieke culturele eigenheid te bewaren. Traditionele tajines, royale couscous, pastillas, briouettes, gazellehoorntjes, … Stuk voor stuk gerechten die ons meenemen op reis en ons tijdens de maaltijd doen wegdromen. Die specialiteiten, op het hoogste niveau bereid, staan opnieuw op het menu tijdens deze zesde editie van eat! BRUSSELS, drink! BORDEAUX. En bij zoveel lekkers wordt uiteraard muntthee geschonken. Vertegenwoordiger : Traiteur Samraa

Amerika : Quebec (Canada)

De traditionele en tegelijk creatieve keuken van Quebec blijft zichzelf heruitvinden. Dankzij het ontegensprekelijk talent van de chefs kregen de typische recepten uit Quebec een hedendaags jasje aangemeten en bleef het beste uit het gastronomisch erfgoed van Quebec bewaard. Gegroeid uit Franse, Britse en Indiaanse culinaire invloeden speelt de keuken van Quebec vooral lokale smaken uit.

Dit jaar krijgt poutine – de klassieker onder de klassiekers van ‘comfort food’ uit Quebec – een ereplaatsje, en wordt het op verschillende manieren opgediend: het beroemde ‘smoked meat’ uit Montreal, pulled pork met esdoorn, gerookte zalm… Vertegenwoordiger La Petite Cabane à Sucre de Québec, in samenwerking met chefs Vincent Bernier en Graham Gartside Bernier, The Poutine Boys van de Blue Caribou Canteen. www.lebonsiropderable.com – www.thebluecariboucanteen.co.uk

Azië : Peking (China)

De gastronomie uit Peking – ook wel de Mandarijnse of keizerlijke keuken genoemd – biedt een brede waaier aan hoofd-en nagerechten beïnvloed door de verschillende culinaire tradities uit China. Het klimaat leent zich niet tot het telen van rijst. Tarwe (verwerkt tot noedels of brood) is dan ook de belangrijkste bron van zetmeel. Nóg kenmerkend is de uitgesproken voorkeur voor knollen en sterk afsmakende groenten als paprika, look, gember, prei, bieslook en koriander. Vertegenwoordiger: : Kairui Yuxiandu Chinese Royal Gastronomy Museum – www.kairuijiudianjituan.com

Provincie Sichuan (Zuidwesten van China)

De Sichuaanse keuken staat bekend om haar pikante en kruidige bereidingen. De beroemde Szechuanpeper is een plant met een pittige, ‘verlammende’ en ietwat citrusachtige smaak. Ze wordt overvloedig in de lokale keuken gebruikt, hoewel vooral de uit Amerika geïmporteerde rode pepers voor de pikante toetsen in de bereidingen zorgen. Volgens een lokaal gezegde omvat alleen de Sichuaanse keuken honderd verschillende gerechten met elk een eigen smaak én is het de enige keuken met een gerecht waarin die honderd verschillende smaken worden verenigd. Vertegenwoordiger : Restaurant Daronghe – www.daronghe.cn

Europa

Berlijn (Duitsland) :

De Berlijnse keuken is rijk aan diversiteit. Ze overstijgt de clichés van bier, varkensvlees, kolen en aardappelen. Ze profileert zich als een inventieve keuken die openstaat voor uiteenlopende invloeden uit de hele wereld. Ze omvat daarenboven een gastronomisch luik met gerenommeerde chefs. Meer nog dan de gerechten zelf zorgt het moment van de degustatie voor een gevoel van fierheid rond de Berlijnse levenskunst: ontspannen en bezeten tegelijk, uniek en verrukkelijk! Die gezelligheid wordt perfect uitgedragen door NEUE HEIMAT: een bekende en trendy markt met streetfood, voor een snelle hap op hoog niveau. Vertegenwoordiger Neue Heimat : www.facebook.com/NeueHeimatBLN

Kiev (Oekraïne)

Kiev is altijd al een historische bestemming geweest waar de cultuur en de ziel van de natie tot uiting komen in grootse kathedralen op groene heuvels en in een bruisende levensstijl. Wie Kiev écht wil leren kennen komt maar beter de keuken ontdekken: de beroemde bortsch natuurlijk, maar ook de huisbereide gevulde worsten, de Nalyvka (vers spek op roggebrood) én de beroemde honing uit de Karpaten. Dat rijk smakenpalet opent het hart voor de rijkdom van het cultureel erfgoed. Kiev heet iedereen hartelijk welkom! Vertegenwoordiger : restaurant Kupidon. https://www.facebook.com/Kupidon.Kyiv/

Ljubljana (Slovenië)

Slovenië is een rijzende ster bij de liefhebbers van lekker vlees. De laatste jaren zit het gastronomisch toerisme er in de lift. Op het kruispunt van de Alpen, de Middellandse Zee en de Pannonische vlakte vernieuwt de gastronomische geschiedenis van het land– waarin ook het temperament uit de Balkan is terug te vinden – zich dag na dag, dankzij het talent van inventieve Sloveense chefs. Vertegenwoordiger : Chef Jorg Zupan van Restaurant Atelje

www.union-hotels.eu/en/grand-hotel-union/culinary-offer/atelje/

Mazovië (Polen)

Mazovië heeft een nationale traditie rond tafelkunst. Een heerlijke verrassing! In Mazovië zijn tafels in alle omstandigheden goed gevuld, een weerspiegeling van de gastvrijheid van het volk. In de loop der eeuwen werd de Poolse keuken beïnvloed door de Italianen, de Fransen, de Tartaren, de Armeniërs, de Litouwers, de Kozakken, de Hongaren en de Joden. Vertegenwoordiger : Culinair team, speciaal voor het festival aangesteld door Voïvodie Mazowieckie. www.culinary-heritage.com

Sofia (Bulgarije)

Als een smeltkroes van uiteenlopende invloeden is de keuken uit Sofia typisch voor de Balkan. Mezze, grillades en slaatjes vullen de gulle borden. De Bulgaarse gastronomie beperkt zich niet tot de beroemde yoghurt, integendeel! Sofia wordt vertegenwoordigd door twee jonge ondernemers die de typische Bulgaarse beignet (mekitsa) heruitvonden en in verschillende hartige en zoete versies opdienen. Hun cafés zijn in Sofia momenteel bijzonder populair. Vertegenwoordiger : Mekitza & Café https://www.facebook.com/mekizacafe

In het internationaal paviljoen is er altijd randanimatie: De kleurrijke Iris Dit jaar wil het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn partners op het festival in de bloemetjes zetten door hen een uniek geschenk aan te bieden: een kunstwerk van Harwan Red, dat hun vruchtbare samenwerking met het Gewest viert. Harwan maakte negen schilderijen geïnspireerd op de iris, de bloem die in het embleem van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest werd verwerkt. Ze wordt afgebeeld in de kleuren van onze partnerregio’s: een mooie manier om de kracht van onze betrekkingen symbolisch te onderstrepen.

De originaliteit van de kunstenaar gaat echter verder: hij zorgt voor een unieke en specifieke toets door zijn creaties aan te vullen met participatieve animatie, waarbij het publiek tijdens het evenement wordt uitgenodigd om zijn werken te personaliseren.

De deelname van het brede publiek vanuit verschillende horizonten geeft mensen die elkaar niet kennen de kans om samen en belangeloos aan een groepsproject te werken. Een prachtig symbool voor een artistieke en vriendschappelijke strategie die van burgerzin getuigt! De kunstwerken worden aan de verschillende partnerregio’s van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest geschonken.

Chocolade en krekels op de stand van het Brussels Gewest : Een andere emblematische, ludieke, innoverende en toekomstgerichte illustratie: Brussels International bracht het Brussels familiebedrijf Choco-Story– een heus instituut dat Belgische kwaliteitschocolade promoot – samen met Little Food, een jonge onderneming die krekels op de markt brengt. Hun samenwerking uit zich in originele live cooking sessies en de degustatie van chocolade met… krekels. Zo willen ze de talloze bezoekers verrassen, al bezorgen ze de meest bedeesden onder hen misschien kippenvel…

Meer informatie op www.eat.brussels