Dit majestueuze kasteel, volledig gerestaureerd met passie en respect voor het erfgoed en erkend als nationaal monument, biedt u charme, elegantie en sereniteit in het Groothertogdom Luxemburg. Gelegen te midden van het Natuurpark Our combineert het de gastvrijheid en het comfort van een 4-sterren hotel met de betoverende en exclusieve sfeer van een romantisch, historisch kasteel.
Met 56 subtiel ingerichte kamers en suites biedt Kasteel Urspelt een romantische oase van rust in een waarlijk sprookjesachtige omgeving te midden van het Natuurpark Our. Het is tevens de ideale plaats voor het organiseren van hoogstaande evenementen en bedrijfsseminaries, voor zakelijke bijeenkomsten of stimulerings- en teambuilding programma’s.
Vanwege haar historische belang, architectuur en schoonheid is het Kasteel Urspelt door de regering van Luxemburg geclassificeerd als “Nationaal Monument van Luxemburg”. Een erkenning synoniem aan levenslange instandhouding en bescherming. Als enig kasteel in het Groothertogdom Luxemburg dat uitgebreide hotelservices biedt, vormt het een unieke gelegenheid om het rijke nationale erfgoed te ervaren. Kortom, Kasteel Urspelt is ideaal gelegen in een idyllische, serene en groene omgeving, een perfecte uitvalsbasis voor het verkennen van de toeristische en culturele overvloed in het enige Groothertogdom van de wereld, in combinatie met de geschiedenis in het economische hart van de Europese Unie.
De oorsprong van het huidige kasteel gaat meer dan 300 jaar terug, toen het gebouwd werd op de overblijfselen van een gebouw uit de 13de eeuw. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het kasteel om beurten een commandopost en een veldhospitaal, waardoor en veel en zeer uitgebreide schade werd aangericht. Het kasteel dat na de bevrijding van Luxemburg werd verlaten, verdween beetje bij beetje in een overweldigende vegetatie en in het geheugen van de inwoners. In 2005 werd Freddy Lodomez, een gepassioneerde ondernemer, letterlijk verliefd en besloot dit belangrijke erfgoed van Luxemburg volledig te restaureren, werken die maar liefst 3 jaar in beslag namen. Het vernieuwde hotel werd in oktober 2008 officieel heropend.
Naast het residentiële gedeelte biedt Kasteel Urspelt ook een gastronomisch restaurant, twee wellnesscentra met sauna, spa en hammam, een grote privé eetzaal, twee lounges en drie volledig uitgeruste vergaderruimten. In de historische kelders is er met handmatig graven in de fundamenten van het oorspronkelijke kasteel ook een Lounge Bar ondergebracht. Tijdens deze werkzaamheden werd een tweede waterput ontdekt en nieuw leven ingeblazen.
Het restaurant accentueert zich op een betrokkenheid bij maatschappelijke- en milieuvraagstukken, dit betekent dat alle ingrediënten vers zijn, seizoensgebonden en overwegend lokaal afkomstig van verantwoorde landbouw. Er wordt speciale aandacht aan besteed en er worden uitsluitend organische producten van fair trade leveranciers gebruikt. Parallel aan het klassieke menu biedt het restaurant in het Urspelt Kasteel het hele jaar door tevens een selectie van veganistische gerechten. Aspecten die ook op de wijnkaart aanwezig zijn met een uitgebreid aanbod van wijnen en mousserende wijnen uit Luxemburg.
Fijnproevers hebben de keuze uit een enkel gerecht of kunnen zelf een 2 tot 5 gangen menu samenstellen gaande van voorgerecht en schotel of schotel en dessert tot een compositie van 2 voorgerechten, hoofdgerecht, kaas en dessert dit vanaf 50 tot 80 €, bij elke samenstelling hoort ook een aangepast wijnarrangement met vanzelfsprekend vrije keuzes uit de wijnkaart.
Wij opteerden bij onze proeverij voor de formule, voorgerecht, hoofdgerecht en dessert, 50€ met vrije wijnkeuze. Als voorgerecht een smeuïge gebakken eendenlever met kersen, jonge spinazie en een zoetzure saus van kriek. Licht krokant met fijne smaaktoetsen en verse ingrediënten. Onze zoetzure ceviche van zeebaars met groene citroen, gember en mango bleef heerlijk zilt, de subtiele hints van de groene citroen ondersteunden perfect de rijpe mango en hierdoor een mooi licht exotisch tintje aan het gerecht meegaf. Onze wijnkeuze bij het voorgerecht ging uit naar een Pouilly Fuissée Bouchard Père et fils Bourgogne, 2019. Behoorlijk jong maar toch fris en rijpe toetsen die bij afdronk de smaakpapillen ruime tijd kon bekoren.
Voor het hoofdgerecht kozen we voor een tagliata van Iers ribstuk en een mi-cuit van zalm. De mi-cuit van licht gerookte zalm kreeg het gezelschap van kleine blokjes gerookte paling, tzatziki saus en leuk groentekransje. Een uiteenlopend smaakpalet dat toch harmonieus samenvloeide. De tagliata was een fijn versneden tussenribstuk van Iers rund mooi rosé gehouden en bereid op Japanse wijze met koolsalade en sesamzaad als garnituur. Een mooie romige maar beheerste aanwezige saus gaf extra smaakhints mee. Super lekkere creatie, mooi knapperig en toch voldoende smeuïg die door de subtiele Japanse toetsen leuk werd ondersteund. De Margaux 2017, Le cloître du Château Prieuré-Lichine, leuke kleur en volronde rijpe vruchten, was een perfecte aanvulling voor onze entrecote, terwijl hij bij de zalm en gerookte paling net de zilte smaakaccenten volop liet openbloeien. Een wijn om ook na te genieten bij de coulis moelleux van chocoladestukjes, bourbon vanille en exotische coulis en de Luikse ijskoffie met Hendrix’s gin.
Kasteel Urspelt****: gastronomie, accommodatie, bruiloften, wellness en evenement
Urspelt Kasteel****S – Am Schlass – L-9774 URSPELT – Groothertogdom Luxemburg – +352 26 90 56 10 – info@chateau-urspelt.lu
Culinaire commentaren:
Tasted4you: 4 minutes – attent personeel – mooie restaurantformules met uitgebreide wijnkaart. – subtiele en delicate smaaktoetsen – historisch kader – ruime parking.
Michelin: kasteel reflecteert de elegantie van het Groot Hertogdom Luxemburg – aantrekkelijke restaurantformules