Le Messager de Bruxelles – Lasne

Omgeven door een mooie en aantrekkelijk landelijke omgeving vinden we in het hartje van Waals Brabant, meer bepaald Lasne, het leuke en gezellige restaurant Le Messager de Bruxelles terug. Thierry Van Damme en Michel Grenier, recentelijk de nieuwe eigenaars van het restaurant, willen het volledig upgraden en tevens nieuwe accenten meegeven.

Le Messager de Bruxelles is nog steeds ondergebracht in een stijlvolle villa  met grote eigen parking die geniet van de lommer van een aantal oude lindebomen. Deze villa dateert uit het midden van vorige eeuw en zou volgens bepaalde bronnen indertijd reizigers hebben opgevangen op weg naar de hoofdstad. Tegelijk functioneerde ze als een soort ophaalpunt waar hoofdstedelingen vooral handelaars ook lokale producten konden ophalen. Om deze beweringen hard te maken verwijzen dezelfde bronnen naar de naamgeving van het restaurant. In een vorig leven met Dominique Bernard als eigenaar fungeerde een ruime en keurig gepresenteerde schaal- en schelpdierenbank als centrale trekpleister.

Diversiteit aan aroma’s en een ruime combinatie van smaken en geuren is ook voor de nieuwe eigenaars de rode draad. Kroketten van grijze garnaal, scampi’s van de chef, brasserieschotels, diverse grillades van kwaliteitsvlees met huisgemaakte sauzen, de ene al pittiger dan de andere, gelden als traditionele gerechten.

Hoofdbestanddeel blijft evenwel het nauwkeurig geselecteerde kwaliteitsvlees, gerijpt met de nodige maturiteit in eigen bewaarkamer. Om een constante kwaliteit te garanderen gebeurt de portionering trouwens manueel. Aansluitend bij het kwaliteitsvlees zijn er tal van specialiteiten waarbij het vlees op hout wordt gegrild. De knetterende vlammetjes en de unieke geur die vanuit de griloven de zaal binnensluipt vormen trouwens een extra aandachtspunt dat de smaakpapillen van alle gasten stimuleert. Speciaal voor de grillades werd trouwens chaf Stephane Conte aangetrokken.

Gasten kunnen in restaurant Le Messager de Bruxelles terecht in het stijlvolle interieur maar ook op het leuke overdekte zomerterras dat door de mobiele overkapping, min of meer, de zomerse warmte kan toelaten. Deze overkapping biedt anderzijds het voordeel dat het terras meerdere maanden per jaar kan worden gebruikt. Nicolas Grégoire en Michael Deslandes, beide met jarenlange ervaring in andere gerenommeerde horecazaken, zorgen als zaalverantwoordelijken voor een elegant en vriendelijk onthaal en geven de gasten desgewenst vakkundige ondersteuning.

Voor onze proeverij selecteerden we uit de ruime kaart als voorgerecht oesters fines de claires, bij het hoofdgerecht ging onze voorkeur naar een filet pur irlandais en kalfszwezeriken op grootmoeders wijze.

De fines de claires is in feite een wilde oester die is geaffineerd. Het gebied van Marennes, in de Charentes Maritimes, ten zuiden van het Bretonse schiereiland, is een bolwerk van de oesterteelt. Ondanks een gigantische productie hanteert men een mooi classificatiesysteem dat rekening houdt met de kwaliteit en smaak van de oesters. In Marennes d’Oléron komen alle oesters uit de claires (de oesterputten heten in het Frans  claires ) vandaar de naam voor deze oesters.). Deze natuurlijke oesterputten hebben een sterke invloed op kleur en smaak door de specifieke grondgesteldheid. Fines de claires is het standaardmodel, deze oesters verhuisden na de kweek naar de ‘claires’ en krijgen er na een verblijf van drie maanden, hun uitzonderlijke smaak.

Hoe dan ook, de oesters werden op een grote schaal gepresenteerd waardoor dit lekker product een feestelijk tintje meekreeg. Mooi vlezig, uitermate zilt en bijzonder lekker van smaak. Een leuke feestelijke introductie boordevol unieke aroma’s.

De Ierse filet pur bewees eens te meer ten volle de smaakrijkdom van Iers vlees. Perfect gerijpt, feilloos gegrild met fijn korstje, botermals en binnenin prachtig rosé en uiterst sappig. Als garnituur een smeuïg pepersausje en goudgele krokante frietjes; Een absolute lekkernij. De suggesties van kalfszwezeriken vonden we in het aanbod “granny”-bereidingen. Enkele suggesties waarbij de nieuwe eigenaars teruggrijpen naar oerklassieke bereidingen, ouderwets! Integendeel, het bewijs dat ook onze voorouders voor heerlijke, smaakvolle en verrassende bereidingen niet terugschrokken. Onze kalfszwezeriken, perfect gebakken en superkrokant kregen een fijne smeuïge roomsaus mee. De toevoeging van superlekkere morillen zorgden voor extra uitstraling. Ook hier een garnituur van zomerslaatje en krokante frietjes. Liefhebbers van kalfszwezeriken worden hier op hun wenken bediend, dit adresje is dan ook een omweg waard voor dit aromarijk en super succulent gerecht.

Afsluiten met een koffie is meer dan voldoende, een extra dessert zou ongetwijfeld de aangename aroma’s en het rijke smaakpalet van de maaltijd, schade toebrengen.

Le Messager de Bruxelles – route de Genval 2 – 1380 Lasne – tel 02/6331881 – info@lemessagerdebruxelles.be open 7/7

Culinaire commentaren:

Tasted4you: 3 minutes

Leuk interieur en gezellig (zomer)terras

Attentievolle en vriendelijke bediening

Aromarijke en smaakvolle bereidingen

Unieke grillades

Buitenkansje en aanrader voor liefhebbers van kalfszwezeriken.