Champagne Chassenay d’Arce

een belangrijke speler aan de Côte des Bar

 

“Een ongekende, intense en complexe oogst in 2023”. Dit jaar duurde de oogst 13 dagen, tegenover 19 vorig jaar – een echte race tegen de klok!

De coöperatie heeft zichzelf de middelen gegeven om de 315 hectare wijnstokken, verspreid over 14 dorpen, snel te oogsten met teams die 22 uur per dag werkten. Manuel Hénon, Managing Director, legt uit dat de wijnmakerij een 3e team bij de persen heeft aangeworven om de overvloed aan druiven en hun vroege rijping in een ongebruikelijke volgorde te beheren. Dit jaar rijpten de chardonnay en pinot blanc druiven tegelijk met de pinot noir.

Vanaf het begin van de oogst was het team optimistisch, want de oogst toonde veel evenwicht en aromatische complexiteit. Dankzij de bloei en de bovennormale regenval in juli en augustus konden de trossen uitgroeien tot een buitengewone grootte, met een gemiddeld gewicht van bijna 219 gram, vergeleken met 130 gram in voorgaande jaren. Er werd in totaal 4.324.314 kg druiven geoogst, waarvan 100% van de appellation werd verkocht, waardoor elke coöperatieve partner de reserves kan herstellen die verloren gingen in 2020 en 2021, jaren waarin de oogst van mindere kwaliteit was.

Dit is pas de derde keer sinds 2000 dat Chassenay d’Arce zo’n intense oogst meemaakt, met een gemiddelde van 350.000 kg druiven per dag om te verwerken. In de hitte van september werd de oogst in recordtijd uitgevoerd, met uiterste precisie gezien de logistieke beperkingen die essentieel waren om de uitstekende kwaliteit van de druiven te behouden.

Het bedrijf is trots op de nauwgezette organisatie en het kwaliteitssysteem, waardoor de druiven konden worden gesorteerd om wijnen van topkwaliteit te produceren. “Alle druivenrassen hebben het dit jaar erg goed gedaan, met een speciale vermelding voor de witte variëteiten,” zegt Romain Aubriot, de keldermeester, die zeker ook denkt aan de Pinot Noir vintage.

CHASSENAY D’ARCE IN HET KORT

Chassenay d’Arce wijnen, met hun finesse, spanning en elegantie in de mond, maar ook hun toegankelijkheid, spreken al lang consumenten aan in een dertigtal exportlanden en in de traditionele Franse wijnhandel.

Chassenay d’Arce, een Maison de Vignerons opgericht in 1956, verenigt 130 wijnbouwfamilies die 315 hectare wijngaarden bewerken, verspreid over 14 dorpen langs de rivier de Arce.

Het bedrijf zet zich volledig in voor een milieuvriendelijke aanpak via het label Vignerons Engagés, dat CSR omvat. Er zijn verschillende initiatieven genomen om dit engagement aan te tonen en Chassenay d’Arce was het eerste champagnehuis dat in 2021 het Vignerons Engagés certificaat behaalde. Vandaag zijn 7,3 hectare wijngaarden biologisch gecertificeerd.

Het assortiment champagnes: Les Essentielles: Sélection, Cuvée Première, Cuvée Rosé – Les Caractères: Blanc de Blancs 2014, Blanc de Noirs 2014, Pinot Blanc 2014 – Les Confidentielles: Confidences 2009, Confidences rosé 2015 (deze champagne wordt binnenkort voorgesteld) – Les Authentiques: Cuvée Origine, Cuvée Audace 2014