ROUSSILLONWIJNEN IN BELGISCHE GASTRONOMISCHE SPOTLIGHTS

Een drieluik van het Comité van de Roussillonwijnen in het Botanic Sanctuary in Antwerpen belichtte niet alleen de geologische diversiteit van deze zuidfranse regio, maar bood tevens via een selectie wijnbouwers de kans om de verscheidenheid van het rijke wijnaanbod te ontdekken. Sluitstuk vormde een ‘Botanic’ diner waarbij 3sterrenchef Viki Geunes een perfecte gastronomische pairing presenteerde die eveneens de Belgische gastronomische creativiteit in de kijker plaatste.

Roussillon, de zuidelijkste wijngaard van Frankrijk, gelegen in de Pyrenées-Orientales aan de poort naar Spanje, wordt begrensd door de Middellandse zee en de bergen. Dit amfitheater met zijn zonnige klimaat beidt een mozaïk van terroirs voor uitzonderlijke wijnen.

De wijngaarden van de Roussillon hebben af te rekenen met een veeleisend klimaat: mediterraan bij uitstek, met warme zomers, zachte herfsten en winters en geconcentreerde regenval in de herfst en de lente. De Tramontane, een overheersende droge wind uit het noorden die een uitzonderlijke sanitaire toestand teweegbrengt en het mogelijk maakt de fytosanitaire behandelingen te verminderen, teistert’ nagenoeg dagelijks de wijngaarden.

Roussillon wordt begrensd door 3 bergketens: de Corbières in het noorden, de Pyreneeën met de Mont Canigou in het westen en de Albères in het zuiden. De regio wordt eveneens doorkruist door 3 rivieren van noord naar zuid: l’Agly, Le Têt en Le Tech.

Geologisch gezien is de Roussillon een geteisterd gebied dat in het Tertiair en het Kwartair diepgaande aardverschuivingen heeft ondergaan. De terroirs worden gekenmerkt door de oprijzing van de Pyreneeën die het reliëf hebben gevormd door er een veelheid van terroirs met zeer uitgesproken kenmerken aan te ontlenen.  Een diversiteit die uniek is in de wereld. De terroirs zijn zo krachtig dat dit ruwe, gebeitelde materiaal alleen maar grote wijnen kan voortbrengen. De lokale wijnbouwers hebben deze terroirs ondanks de geografisch en klimatologische contrasten getransformeerd tot vruchtbare wijngaarden.

Persoonlijkheid en originaliteit komen naar voren in de wijnen met verschillende belangrijke druivensoorten zoals Syrah, Grenache zwart, wit en grijs, Carignan zwart wit en grijs, Mourvèdre, Lladoner, Pelut, Macabeu, Malvoisie, Muscat à petits grains, Muscat d’Alexandre. De Vins Doux Naturels worden gemaakt van een beperkt aantal edele druivensoorten Grenache, Macabeu, Malvoisie, Muscat à petits grains en Muscat d’Alexandre.

In de Roussillon worden de meeste oude wijnstokken weergevonden. De inheemse druivenrassen zijn grotendeels in de meerderheid en tekenen  de persoonlijkheid en de originaliteit uit van deze wijnen. De veelheid aan druivensoorten zorgt voor een breed scala aan wijnen; er is niet één wijngaard, maar een rijk en gevarieerd scala aan wijnen die allemaal hun eigen persoonlijkheid presenteren en een plaats in de wereld van de gastronomie willen veroveren.

Van de schist van Maury in het hart van de Agly-vallei tot die van de terrassen aan de zee van de Collioure en Banyls crus, via de klei- en steenachtige bodems van de Aspres, elk van de terroirs biedt elke druivensoort zijn kwintessens om zijn karakter tot uitdrukking te brengen. Zowel de AOP als de IGP van de Roussillon zijn dan ook een erkenning van kwaliteit en intense passie van de wijnboeren.

Een masterclass olv Eric Aracil, adjunct-directeur CIVR en exportverantwoordelijke, belichtte deze geologische en klimatologische problematiek en zette meteen de rijke terroirs op grote hoogte en hun gastronomische eigenschappen in de spotlights.

Modelwijnen ter ondersteuning waren Signature 2021, AOP Côtes du Roussillon Villages Lesquerde van het wijnhuis VICA. Deze assemblage van Black Grenache, Syrah en Black Carignan heeft een leuke robijnrode kleur en zorgt voor aangename tannines. Magenca 2021 AOP Collioure rouge van Domaine Madeloc is een assemblage van 60% Black Grenache, 20% Mourvèdre en 20% Black carignan, een donkerrode kleur geeft in de neus aroma’s van rijp rood fruit, leuke aromatische toetsen in de mond met vefrijnde tannines. La Part des Anges 2020 APO Côtes du Roussillon Villages Caramany van Domaine La Part des Anges is een assemblage van 70% Syrah en 30% Black Carignan me aangename aroma’s en hints van de garrigues in de mond, mooie volle aanzet, licht pittig en gezellige afdronk. Crest Petit 2016 AOP Côtes du Roussillon Villages van Dom Brial is een blend van 70% Syrah en 30% Black Grenache, deze wijn rijpt 15 maand in nieuwe eiken vaten en heeft een mooie purperrode kleur, mooie aromatische toetsen en aromas van rijp rood fruit in de neus. In de mond subtiele hints van tabak en hout, aangenaam op het middenpalet en gezellige afdronk die behoorlijk lang nazindert.