Vijf vrouwelijke chefs maken kans op de Lady Chef of the Year 2024 prijs
En toen waren ze nog met vijf. Vijf vrouwelijke chefs die kans maken op de titel Lady Chef of the Year 2024. Van de 12 chefs die tot de Official Selection behoren, verdienen deze chefs het volgens de Lady Chef Academy het meest om Lady Chef of the year 2024 te worden.
Wat hebben de chefs gemeen? De passie en liefde voor het koken, waarbij ze graag experimenteel aan de slag gaan met lokale, seizoensgebonden producten. Talent, want dat bewijzen ze door helemaal bovenaan te staan in het rijtje van gestemde chefs door de Academy. En dat ze vrouw zijn. Dat klinkt vanzelfsprekend, maar het is heel belangrijk om vrouwelijke chefs meer in de kijker te zetten en ze de aandacht te geven die ze verdienen.
Het verschil? Dat zit in wat ze creëren. Elk heeft haar eigen achtergrond, temperament, inspiratiebronnen en favoriete technieken. Het is die eigenheid die maakt dat we in België zo’n rijkdom hebben in de gastronomische wereld. We mogen maar al te fier zijn op het vrouwelijk talent dat ons kleine land rijk is. Wie wordt de opvolgster van Manon Schenck, Lady Chef 2023 en gaat ook Sofie Dumont, Arabelle Meirlaen en nog 26 anderen achterna? We weten het op 14 oktober 2024.
Maak kennis met de 5 Lady Chef nominees van 2024
Victor Avonds (30) is voor het tweede jaar op rij Lady Chef nominee. Ze runt haar restaurant Victor in Antwerpen inmiddels 3 jaar. De opening daarvan noemt ze met stip het mooiste moment in haar carrière tot nu toe. Wat betekent koken voor haar? “Koken is plezier maken in alle spontaniteit. Mijn restaurant is mijn speeltuin, mijn vrijheid. Het is dan wel keihard werken, toch is het de mooiste job ter wereld voor mij.”
Lien Vandeputte (33) is chef van Réliva in Brugge en dat sinds haar 21. De kookmicrobe had haar van kleins af aan te pakken en ze staat nog elke dag met passie in de keuken. Ze is trots lid van de NorthSeaChefs. “Aan de slag gaan met de vangst van de dag, op zoek gaan bij de bio-boer naar seizoensgroenten, zelf kruiden en bloemen plukken, zalig vind ik dat.” Lien omschrijft haar keuken als eerlijk, licht verteerbaar en steeds met groenten in de hoofdrol.
Slava Tcherbak (38) staat sinds 2011 aan het roer van het restaurant Fleur de Sel in Comines. Hoewel ze voorbestemd was voor een carrière in de geneeskunde, bracht een vakantieliefde, die later haar man zou worden, haar in contact met de wereld van de gastronomie. Het selfmade koppel runt sinds 2011 hun eigen restaurant. Slava combineert haar liefde voor de Belgische keuken met haar Russische roots tot verrassende smaakcombinaties. Haar gerechten zijn altijd intuïtief, uniek en rijk aan emotie.
Lize Willems (30) is chef van het restaurant Ma Marraine in Tongeren. Ze is een echt manusje-van alles, want neemt zowel de bediening in de zaal als de keuken op zich. Na een horecaopleiding wist ze al snel dat ze in het koksleven wou stappen. Ervaring deed Lize op in verschillende restaurants, waarna ze haar eigen zaak opende in 2023. “Ik hou ervan creatief te zijn en zelfs de avond voordien te beslissen wat er op het menu komt de volgende dag. Improviseren met wat er beschikbaar is en zo nieuwe smaakcombinaties bedenken, dat is hoe ik het liefst werk.”
Clara Freitas (38) is bijna 4 jaar chef bij Pénar in Brussel. Ze runt het restaurant samen met haar partner Paul Ravet. Clara is geboren in Brazilië, waar ze in de wereld van gastronomie en patisserie rolde. Intussen is ze reeds 10 jaar gesetteld in onze Belgische hoofdstad en werkte ze in meerdere restaurants. Hoe omschrijft ze haar kookstijl? “We koken modern en creatief bij Pénar, het liefst met eenvoudige, lokale ingrediënten. Onze verschillende achtergronden en culturen leiden vaak tot verrassende gerechten.”
Wie blinkt uit tijdens de Culinary Challenge?
Er kan er natuurlijk maar een met de prijs gaan lopen. Dat wordt beslist tijdens de Culinary Challenge: een kookproef waar de vijf chefs het tegen elkaar opnemen en 2 gerechten bereiden voor de Head of Academy. De eerste opgave van de proef is een gerecht bereiden met Noordzeevis, met de catch of the day. De twist: de chefs weten vooraf niet met welke vis en ingrediënten ze aan de slag gaan. Spanning gegarandeerd! Het tweede gerecht kunnen ze wél vooraf bedenken: ze moeten allen een recept bereiden met longhaas van Belgisch witblauwrundvlees, de verdere invulling van het gerecht is volledig aan hen.
De punten van de voltallige Academy, samen met de uitkomst van de Culinary Challenge, zijn bepalend voor wie de award van Lady Chef of the year mee naar huis pakt. Op 14 oktober weten we wie dat wordt!
Ook het publiek kan stemmen
Maar hier stopt het niet voor de 5 kandidaten. Elk van hen maakt ook kans op de Lady Chef Publieksprijs. Iedereen kan stemmen op zijn/haar favoriete chef. Het is een prijs die alle chefs ook erg waarderen. In de woorden van Public Prize 2023 winnares Marie Trignon: “Deze prijs is er voor en door mijn klanten en het is voor hen dat we er elke dag staan!”. Vanaf 1 september kan iedereen terecht op de website van Lady Chef of the year om haar of zijn stem uit te brengen. De wedstrijd kan gevolgd worden via de socials, waar de kandidaten één voor één worden voorgesteld. www.ladychef.be
Flavourite Brugge, city partner van Lady Chef of the year
Bekend om zijn hotelscholen, waar veel grote chef-koks zijn gevormd, groeide Brugge uit tot een ware hoofdstad van culinaire hoogstandjes. Docenten, ondernemers, fijnproevers en restauranthouders delen allen een gemeenschappelijke passie: het aanbieden van lokale én duurzame gastronomie. Samen vieren ze het talent van deze stad met haar rijke gastronomische erfgoed, waar elk gerecht met enthousiasme wordt gekruid.