Eerste Brussels Coffee show in Gare Maritime

In 1910 verwelkomden de perrons van de Gare Maritime in Brussel de eerste goederentreinen, die waarschijnlijk zakken koffie vervoerden van over de hele wereld. Deze werden vervolgens met karren naar hun eindbestemming gebracht. Niet ver daarvandaan, in de Marollenwijk en de Manchesterstraat, werd de koffie zorgvuldig geroosterd. Het was daar dat de eerste koffiebranders van Brussel hun machines installeerden en de betoverende aroma’s en complexe smaken van deze kostbare drank onthulden. Misschien waren het wel dezelfde zakken koffie?

114 jaar later, op datzelfde perron, op 19 oktober 2024, zullen de bedwelmende aroma’s van versgeroosterde koffie door de lucht dansen, waarbij de creatieve energie en het enthousiasme van koffieliefhebbers zich vermengen met de houten en metalen structuur van deze prestigieuze ruimte. De Brussels Coffee Show is een ode aan dit losperron dat zoveel koffiezakken op hun bestemming heeft zien aankomen, en dat het zwarte elixir heeft meegebracht dat de wereld heeft veroverd.

Het eerste festival voor specialty koffie in Brussel

Dit onmisbare evenement viert niet alleen specialty koffie, maar ook de kunst van Bean-to-Bar chocolade. Op het programma staan spannende wedstrijden, meeslepende workshops en exclusieve proeverijen in het gezelschap van de beste barista’s en chefs van België. De Brussels Coffee Show markeert de eerste Belgische editie die gewijd is aan specialty koffie, een snelgroeiende markt, en past binnen de nieuwe trend van koffiehuizen die overal in België opbloeien.

Specialty Koffie: Een sensorische reis van boon tot kopje

Volledige traceerbaarheid voor elke koffieSpecialty koffie heeft een volledige traceerbaarheid. Dit betekent dat het mogelijk is om de gehele productieketen te volgen, vanaf het land van herkomst, de coöperatie of de boerderij waar het wordt verbouwd, tot aan de producent zelf. Elke stap van de teelt, inclusief de hoogte, de koffiesoort, de fermentatie- en droogmethoden, wordt zorgvuldig gedocumenteerd. Deze transparantie garandeert niet alleen de kwaliteit van de koffie, maar ook een ethische toewijding aan de producenten.

Unieke proeverijnoten Vervolgens onderscheiden specialty koffies, voornamelijk van de Arabica-variëteit, zich door complexe en verfijnde aroma’s, vaak vergeleken met die van grote wijnen. Deze unieke proeverijnoten komen voort uit de terroir van herkomst, de ondervariëteit, maar ook uit de verwerkingsmethoden, zoals fermentatie en drogen, en tenslotte de branding. Elke kop onthult zo genuanceerde smaken die de zorg weerspiegelen die aan elke stap van de productie is besteed.

Een foutloze koffie / een minimale score van 80/100 Tot slot is een essentieel criterium voor een koffie om als specialty koffie te worden geclassificeerd, de afwezigheid van grote defecten. De groene koffiebonen, zelfs vóór de branding, worden nauwgezet geanalyseerd door gecertificeerde experts, de zogenaamde Q-Graders, volgens de normen vastgesteld door de Specialty Coffee Association (SCA). Om als specialty koffie te worden beschouwd, mag er geen enkele grote fout (categorie 1) zijn op een monster van 350 gram. Dit omvat de afwezigheid van vreemde voorwerpen zoals stukjes hout of stenen, volledig zwarte bonen (geen gele of bruine vlekken), geen schimmels (genaamd Scolyte) of bonen die door insecten zijn beschadigd. Een minimale score van 80/100 is vereist om een koffie als “specialty” te kwalificeren, wat een superieure kwaliteit en een optimale sensorische ervaring garandeert.

De terugkeer van filterkoffie: een trend die zinnig is! Filterkoffie, lange tijd beschouwd als een eenvoudige en dagelijkse drank, kent de laatste jaren een hernieuwde interesse, aangewakkerd door een zoektocht naar authenticiteit en natuurlijkheid. In deze context vindt de Brussels Coffee Show plaats: het allereerste Belgische festival gewijd aan specialty koffie en Bean-to-Bar chocolade. Na steden als Amsterdam, Parijs, Londen en Milaan te hebben veroverd, maakt dit onmisbare evenement eindelijk zijn opwachting in Brussel.

U kunt ook verschillende methoden voor het extraheren van koffie verkennen, zoals de V60, de AeroPress of de Origami, om ten volle te genieten van de diversiteit aan aroma’s en smaken die specialty koffie biedt. Of u nu een liefhebber of een gepassioneerde koffiedrinker bent, de Brussels Coffee Show belooft een meeslepende en verrijkende ervaring voor alle koffieliefhebbers en chocoladefans.

De invloed van barista’s

Sociale media hebben in grote mate bijgedragen aan de populariteit van filterkoffie, met duizenden liefhebbers die hun recepten, tips en foto’s van koffie delen. Barista’s spelen een essentiële rol in de promotie van filterkoffie door trainingen, proeverijen aan te bieden en specialty koffies toegankelijk te maken voor iedereen. Dit eerste festival, de Brussels Coffee Show, zal voor het eerst de beste barista’s van België bijeenbrengen en hen in staat stellen hun vakmanschap te tonen, vooral tegenover internationale jury’s en tijdens verschillende wedstrijden.

OP HET PROGRAMMA

Dorp van de branders – Dorp van de Bean-to-Bar ambachtslieden – Alpro Latte Art Village: 4 mini-stands om te delen tussen de koffiehuizen. – Cupping Room: ontdek de methode voor het beoordelen van koffie en decodeer de aroma’s van koffie. – Roast Challenge Zone: live branding demonstratie met Stronghold (100% elektrisch). – Workshop tekenen met koffiedik – Muziekruimte: Pescarollo Sébastien, DJ op vinyl – Cocktail met Kaffee Velo: Kaffee Velo Instagram – Deeg’lek: huisgemaakte gebakjes vol liefde en lekkernijen – Keramiek workshop

Compétitie: April Brewers Cup Brussels in samenwerking met Patrick Rolf, brander uit Kopenhagen, een van de beste ter wereld. – Barista Masters door Brussels Coffee Show

Conferenties: James Harper (@filterstoriespodcast): Geschiedenis van de ontwikkeling van espressomachines en de cultuur van het consumeren van espresso. – Rob Berghmans (Caffenation Antwerpen): Specialty koffie: verleden, heden en toekomst! – Marie-Émérence (Montpellier Corica Coffee): Koffie in het tijdperk van klimaatverandering: Innovatiekansen en veerkracht. – Vragen en antwoorden met Jean Heylen (Top of the Crop): Koffiemarkt, Incoterms, directe of indirecte handel, hoe groene koffie te kopen, EUDR.

RONDETAFELGESPREK : Onderwerpen: “Heeft specialty koffie zin voor producenten en branders?” – “Zullen we over 10 jaar nog koffie hebben?”

QUIZ : Bean-to-Bar quiz met Elsa Chocolat. – Specialty koffie quiz met Thomas Wyngaard (Ok Coffee Tips), een van de prominente figuren in de specialty koffie in Brussel.

PRAKTISCHE INFORMATIE : Datum: 19 & 20 oktober – van 10.00 tot 18.00 – Locatie: Tour & Taxis, Gare Maritime, Rue Picard 7, 1000 Brussel – Tickets: te koop op Feverup.com – Prijs: 11,9 € per ticket – Café: Gratis, Chocoladeproeverij

Website: brusselscoffee.show