Nieuw atelier van Dierendonck in Waterloo

Hendrik Dierendonck opende op 24 oktober zijn 8ste vestiging in België. De West-Vlaamse slager, pionier van de “minder maar beter” filosofie in topkwaliteitsvlees, ziet ook in Franstalig België de belangstelling toenemen voor zijn visie.

Met een allereerst atelier in Wallonië zet de Dierendonck groep, die vandaag meer dan 140 medewerkers telt en een omzet van 32 miljoen euro realiseert, zijn geografische uitbreiding verder. “In onze vestigingen aan de kust en in Brussel komen regelmatig klanten uit Waals-Brabant. Lasne, Waterloo, Ter Hulpen,… fervente aanhangers en trouwe consumenten! Wij hadden al langer plannen om letterlijk dichter hen te staan. Nu wij de perfecte locatie en de juiste mensen hebben gevonden, ben ik heel gelukkig dat wij aan hun wensen tegemoet kunnen komen” verheugt zich Hendrik Dierendonck.

Ook in Waterloo (net zoals in de andere ateliers in Sint-Idesbald, Nieuwpoort, Kortrijk, Brussel-Centrum en Ukkel) is Hendrik vastbesloten uitdrukkelijk aanwezig te zijn bij de opstart om de openingsfase in goede banen te leiden. Hij stoomde het nieuwe team dat de winkel in Waals-Brabant runt klaar voor de grote opening en neemt de nieuwe medewerkers overal mee om hun opleiding te vervolledigen. “In onze andere winkels en versnijdingsateliers, maar ook aan de bron, bij de boeren: wij willen dat ze echt alles van nose-to-tail leren kennen. Zij moeten onze passie en ideologie ook perfect aanvoelen zodat ze nadien, achter de toog, dezelfde ingesteldheid uitstralen”.

Wie naar een Dierendonck-vestiging stapt, weet het ondertussen. Hij of zij gaat niet zomaar “naar de slager” maar maakt een echte belevenis mee. En of het nu gaat om één van de ateliers of restaurants – Carcasse opende op 27 juni naast Koksijde ook een tweede vestiging in Knokke-Heist – transparantie, creativiteit en kwaliteit moet je ook echt ervaren door de smaak ervan te proeven. In Waterloo gaat Dierendonck zelfs nog een stapje verder door een assortiment andere producten aan te bieden (groenten, zuivel, brood, hoevekip aan ’t spit,… ). Klanten kunnen er over de middag ook aanschuiven aan de lange tafel en een lekkere tartine met charcuterie genieten.

Minder maar beter én lokaler

Waalse consumenten zijn doorgaans trouwe vleeseters. Maar evenals de Vlamingen zijn ze attent voor een verantwoorde consumptie en bereid de nodige prijs te betalen voor de kwaliteit van een verantwoorde productie. “Minder maar beter, ook hier slaat dit aan. De consument betaalt misschien meer dan vroeger, maar geniet er des te meer van. Meer dan ooit primeert kwaliteit op kwantiteit. En deze blijft onlosmakelijk verbonden met het terroir. Daarom hebben wij onlangs ook besloten een zaak over te nemen die gespecialiseerd is in op biologische wijze gekweekte runderen in de Ardennen. Ons verhaal – lokaal, puur en lekker – moet volledig kloppen”.

Internationale erkenning

Ondertussen staan Hendrik en zijn team niet stil. Andere projecten, een nieuw atelier in Galerie Bortier in hartje Brussel of een charcuterie-bar op de nationale luchthaven, horen tot de volgende boeiende projecten. En de bijna vijftiger blijft ook vastberaden zijn visie te delen op internationale evenementen en met collega’s over de hele wereld. Zo werd hij vorig jaar als gastspreker uitgenodigd op een symposium over ‘Terroir’ door de School of Hospitality and Tourism in Canada of opende hij onlangs nog een pop-up op Mauritius. “Vraag mij niet om stil te staan en op mijn lauweren te rusten, er vallen nog zo veel mooie dingen te doen in ons vak”, knipoogt Hendrik.

Een boerderij, twee productieruimtes, vijf verkooppunten (Sint-Idesbald, Nieuwpoort, Kortrijk, Brussel-Centrum, Ukkel en een eerste franchise dus in Waterloo), een online winkel en twee restaurants. Het bedrijf levert ook gerijpt vlees en worsten aan de beste horecazaken, high-end retailers zoals Cru (Colruyt-merk) en tien zelfstandige Delhaize-winkels, en export. Dierendonck is al langer een begrip ver buiten de kuststreek. Dat zullen de Waalse klanten binnenkort zeker beamen.

OPENINGSUREN : Gesloten op maandag – Dinsdag t.e.m. zaterdag van 08u00 – 18u30 – Zondag van 08u30 – 18u30. Tervurenlaan 133, 1410 Waterloo

®alexander d’hietl