Chassenay d’Arce kijkt vol vertrouwen naar de toekomst

Gesteund door de successen van 2024 en een uitzonderlijke oogst in 2025, baant het huis zich met vertrouwen, passie en ambitie een weg.

Het jaar 2025 zal de geschiedenis ingaan als een uitzonderlijk wijnjaar, gekenmerkt door zeer rijpe druiven, een mooie zuurgraad en een opmerkelijke kwaliteit. Dankzij het ideale klimaat konden al de druivensoorten worden geoogst – Pinot Noir, Chardonnay, Pinot Blanc, Meunier – en dit jaar voor het eerst ook Petit Meslier. De oogst is een moment van trots en saamhorigheid. Het is het resultaat van een jaar lang gezamenlijk werk, maar ook een hoogtepunt dat mensen samenbrengt en verenigt.

Kwaliteit blijft centraal staan in de aanpak: al jarenlang brengt Maison de Vignerons zijn terroir tot zijn recht dankzij nauwgezet werk op perceelsniveau.  Met 12 persen zorgt de kelder voor een snelle en nauwkeurige persing. De druiven, die door de leden in de wijngaard worden gesorteerd – met een sorteertafel voor de rode druiven – worden binnen vier uur na de oogst geperst. Elk perceel, elk dorp profiteert van een strakke organisatie om het perfecte moment te benutten.

Een van de mooie verrassingen is dat de zeldzame druivensoort Pinot blanc alle verwachtingen heeft overtroffen, zowel in kwaliteit als in kwantiteit. De most vertoont een opmerkelijke rijpheid en aromatische volheid. De blauwe druivensoorten laten vanaf de eerste dagen een opwindende diepte en aromatische rijkdom zien: “We gaan alles millésimer!”

Een andere trots: de eerste oogst van Petit meslier, die getuigt van het engagement van de coöperatie om de rijkdom van haar druivensoorten te benadrukken, zelfs als deze slechts 0,03% van haar oppervlakte vertegenwoordigt. Zoals Romain Aubriot, keldermeester, benadrukt, lijkt de zuurgraad perfect in evenwicht te zijn, wat een belofte van frisheid zonder overdaad inhoudt.

“We hebben echt alle mogelijke emoties beleefd”, vertelt Céline Robert, verantwoordelijke voor de wijngaard, met een glimlach op haar lippen. Na een augustusmaand met bijna 100 mm regen versnelde de hittegolf de rijping, waardoor de oogst op 23 augustus van start ging en op 3 september werd afgerond. Het resultaat? Een prachtige oogst, die zeldzame kwaliteit, opmerkelijke rijpheid en royale opbrengsten combineert. Een echt geschenk van de natuur in de Champagne.

CHAMPAGNE CHASSENAY D’ARCE

Een jaar 2025 vol dynamiek en kansen

Angélique Viardet, voorzitter, benadrukt de soliditeit en veerkracht van het Maison de Vignerons, dat zelfs bij de meest onvoorspelbare uitdagingen vooruitgang weet te boeken. Ze prijst de collectieve inspanningen en de economische strategie van de afgelopen jaren, gebaseerd op de herwaardering van de flessen en de ontwikkeling van de verkoop onder het merk Chassenay d’Arce.

2024: een jaar van groei en internationale bekendheid

Als eerste onafhankelijke coöperatie in de Champagne en belangrijkste werkgever in de vallei heeft de wijnkelder in 2024 opmerkelijke resultaten geboekt: 1.130.000 verkochte flessen, waarvan 53% via de traditionele distributiekanalen en 47% via de export naar meer dan 35 landen. De gemiddelde prijs stijgt met 7,62% en  101 nieuwe professionele klanten versterken de portefeuille ten opzichte van 2023.

Vernieuwde cuvées om de collectie te verrijken

Dit jaar wordt de collectie verrijkt met verschillende nieuwigheden: de millésime 2017 van de cuvée Audace in het biologische assortiment Les Authentiques, en de millésime 2018 van de monocépages Chardonnay en Pinot Noir uit het assortiment Les Caractères. Een andere opvallende verandering: de Cuvée Rosé vindt zichzelf opnieuw uit. Tot nu toe werd deze wijn aangeboden in een transparante fles, maar voortaan wordt hij gebotteld in een groene fles en krijgt hij de naam Cuvée Expression, terwijl hij deel blijft uitmaken van het assortiment Les Essentielles.

Het huis vindt zichzelf opnieuw uit en breidt zijn wijntoeristisch aanbod uit

Manuel Hénon, algemeen directeur, benadrukt dat de hevige brand die eind 2023 twee gebouwen van 1400 m² verwoestte, zal worden omgezet in een echte kans om de site te verbeteren en de ontvangst van zowel bezoekers als professionals te versterken. Er wordt 5,5 miljoen euro geïnvesteerd, waarvan 240.000 euro wordt ondersteund door France Agrimer, om de getroffen ruimtes te herbouwen. De werkzaamheden, die van start zijn gegaan, zullen naar verwachting eind 2026 worden voltooid.

Aangezien het hoofdgebouw en de productielijnen niet zijn getroffen, gaan de activiteiten gewoon door, terwijl deze modernisering de weg vrijmaakt voor een ambitieuzere toekomst voor het wijntoerisme en de ontvangst van onze Franse en buitenlandse klanten en partners

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *