Aan boord van … La Péniche – Wavre

Het is niet altijd nodig om naar de kust te gaan en te genieten van al het heerlijke wat de zee biedt. Ook in het binnenland, vinden we uitstekende adressen waar het perfect mogelijk is om de meest verse en voortreffelijk klaargemaakte zeevruchten te proeven.

Zo ook in Waver, waar reeds sedert 1984 liefhebbers van al het lekkers uit de zee, dat volgens de meest verrukkelijke recepten wordt klaargemaakt, aan boord kunnen gaan van La Péniche om te genieten van hemelse creaties met een zilte toets. Aan boord gaan, zei u! Op een echte boot? Hoewel er in Waver geen kanalen zijn … en toch! …

Om de situatie beter te begrijpen, moeten we een aantal decennia teruggaan, meer bepaald tot in 1981, toen deze zaak nog La Maison Blanche heette. Weliswaar geen verwijzing naar de ambtswoning van de Amerikaanse president, maar alles met de kleur van het gebouw. De uitbaters destijds hadden al snel door dat hun restaurant dringend moest uitbreiden, gezien het ongelooflijke succes.

Ze werden evenwel geconfronteerd met allerlei administratieve moeilijkheden die gelinkt waren aan de stedenbouwkundige verordening, tot plots het idee kwam bovendrijven om een boot aan het bestaande gebouw te koppelen, project dat verrassend genoeg op geen administratieve beslommeringen stuitte, dus … Er werd een kanaal uitgegraven, het transport van de ingekorte schuit werd een technisch huzarenstukje, maar het schip meerde aan in 1984. Het is vandaag de grootste eetzaal van de zaak en zorgde haast als vanzelfsprekend voor een nieuwe naam : La Péniche.

De schuit zelf, is wel degelijk een authentieke boot, fraai ingericht en het ideaal kader voor een restaurant dat gespecialiseerd is in vis, schaal- en schelpdieren. Gasten met een gevoelige maag, die alleen al van een scheepsdecor zeeziek worden, kunnen altijd opteren voor de lichtovergoten wintertuin aan het oude restaurant of de stemmige eetzaal ervan. Tot voor kort was een van de ‘attracties’ van dit etablissement de ‘kapitein’, oftewel de zaaldirecteur die uitgedost was als een stoere zeebonk en doorheen de jaren op veel sympathie kon rekenen. Vandaag geniet dit personage van een welverdiende rust, maar nog tal van gasten zijn benieuwd naar zijn laatste nieuwtjes!

Buiten het kader en de ambiance, is de belangrijkste reden om hier aan te meren de kwaliteit van de keuken. Deze rust in de eerste plaats op kraakverse producten die soms tot tweemaal per dag aangeleverd worden. Met Didier Palmaerts en Ludo Veys aan de zeevruchtenbank en Cédric Leblicq en Vincent Pepermans aan het fornuis wordt er in La Péniche zowel heel traditioneel als inventief gekookt, waardoor niet alleen habitués blij zijn maar ook nieuwe gasten deze zaak fantastisch vinden.

Wat zeevruchten betreft is La Péniche zowat wereldberoemd en van de dagschotel tot de plateau royal, voor iedereen en voor elk budget is er wel iets. Wie van oesters houdt kan kiezen voor de fijne Zeeuwse oesters die rechtstreeks worden aangevoerd, maar ook de befaamde Tatihou-oesters van Normandië of de ‘oester van de maand’ zorgen voor verrassende culinaire ontdekkingen. Schaaldieren als kreeft en krab worden in een groot homarium bewaard en worden er à la minute uitgehaald om vervolgens klaar te maken.

In dit kader zijn mosselen een van de stokpaardjes, ze worden in maar liefst veertien bereidingen, inclusief rauwe mosselen, aangeboden. Interessant om weten is dat de warme bereidingen in porties van 800 gram of 1100 gram worden voorgesteld, zowel voor grote als kleine eters dus. Bij de voorgerechten, warm of koud, kunnen we niet voorbij aan de perfect uitgevoerde klassiekers, minder courant maar extreem smakelijk is ook het stoofpotje van kleine segrijnslakken van Warnant met gekonfijte eendenmaagjes en champignons. Bovendien toont de kaart regelmatig wisselende suggesties.

Qua vis staan onovertroffen klassiekers als noordzeetong in boter gebakken of rogvleugel met boter en kappertjes naast meer creatieve bereidingen als op de huid gebakken roodbaars met beurre blanc en limoen. Niettemin, buiten al het fijne wat de zee biedt, vergeet La Péniche ook de liefhebbers van vlees niet, met bijvoorbeeld een perfect gebakken ossenhaas of op smaak gebrachte filet américain, kalfsniertjes met mosterdsaus of ballotine van gevogelte met seizoengroenten.

Kinderen worden evenmin vergeten, met bereidingen ‘op maat’ zoals kroketjes van grijze garnalen of kaas, hamburger met frietjes of in boter gebakken sliptong. Naast de gerechten van de kaart is er ook het verleidelijke ‘seizoenmenu’ terwijl La Péniche op weekdagen ook een prima lunch voorziet.

Uiteraard staat La Péniche open voor allerlei andere gelegenheden zoals banketten, familiereünies of bedrijfsfeestjes en kunnen de meeste gerechten meegenomen worden naar huis of zelfs, na afspraak, klaargemaakt en geserveerd worden bij de klant zelf. Het team van La Péniche neemt met plezier de volledige catering op zich.

Wij genoten, bij onze proeverij voor heerlijk zilte oesters en een succulente gelakte creatie van kalfszwezerikken! Als hoofdgerecht opteerden we voor een medaillon van tonijn met za’astar en een creatie van tongfilets, beide geserveerd met een uitbundig en uitgebreid garnituur van mousse van wortel, mange tout, bloemkool, brocolli, tomaat, raap, gegrilde schijfjes courgette; citroenpartjes en fijne puree. Een forse portie, leuk kwalitatief die de smaakpapillen meer dan verwende. Als afsluiter een traditionele Paris-Brest, een absolute klassieker van het huis.

La Péniche – Chaussée de Huy 4 in 1300 Wavre Tel. : 010/22.88.18.

Alle dagen open van 12.00 tot 14.00 u en van 18.30 tot 22.00 u, behalve zondagavond slechts tot 21.00 u

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  2 minutes

uniek decor

elegante bediening

uitstekende vis- en zeevruchtenrestaurant

mooie wijnkaart

Delta:             restaurant deels in echt binnenschip

bestaat sinds 35 jaar

befaamd voor vis- en zeevruchten

bijzonder aangenaam kader