Simon Luxque uit Aat is Belgian junior coffee Ambassador 2019

 

In Château du Lac in Genval vond de tiende editie plaats van de Junior Coffee Ambassador wedstrijd georganiseerd door Rombouts Coffee. Voor deze 10de editie schreven zich 18 laatstejaarsstudenten van hotelscholen uit heel het land in, dit in de hoop de titel ‘beste junior barista’ te veroveren. Na een spannende finale wist Simon Luxque uit het Waalse Aat zich tot laureaat te kronen, hij mag zich een jaar lang Belgian Junior Coffee Ambassador noemen.

De wedstrijd kende aldus Xavier Rombouts een merkwaardige evolutie. Bij de opstart 10 jaar terug toonde slechts 3 hotelscholen enige belangstelling, voor deze jubileumeditie werden maar liefst 18 kandidaturen ingediend.

Rombouts Coffee stelt als voorbereiding op de wedstrijd én materiaal én producten ter beschikking zodat iedereen met identieke middelen zich kan voorbereiden. Bij de wedstrijd worden niet alleen de leerlingen betrokken, maar ook de leerkrachten worden gemotiveerd en aangespoord hun kennis op correcte manier over te dragen. Hun passie is voor de leerlingen een stimulans. De technieken worden door deze groeiende belangstelling zuiverder, de argumentatie technischer. Hierdoor krijgt men de exacte eindproducten, elk van hen heeft een precieze bereidingswijze, een geheel dat uiteindelijk de consument moet bevredigen.

Net als een sommelier of kok, heeft ook de ‘barista’ zijn plaats in het restaurant en koffiebar, en kan hij aldus Xavier Rombouts, een belangrijk extraatje vormen in de uitbouw maar vooral het succes van de horeca-exploitatie.

De jonge koffieliefhebbers, geselecteerd door de deelnemende hotelscholen, kregen gedurende een hele dag verschillende proeven voorgeschoteld: espresso, cappuccino en slow coffee bereiden volgens de regels van de kunst, alsook cup tasting. Met deze wedstrijd wil Rombouts Coffee het belang van een degelijke baristaopleiding onderstrepen. Xavier Rombouts, CEO Rombouts Coffee: “Als Belgisch koffiebedrijf zijn we natuurlijk blij dat koffiebars alsmaar populairder worden in ons land, waardoor ook de vraag naar baristaopleidingen groeit. We trachten jong talent maar ook scholen met dit initiatief te stimuleren om zich te verdiepen in het baristavak.”

Reis naar Brazilië:

Een professionele jury met nationale kampioenen in hun koffiespecialiteit duidde Simon Luxque aan als BJCA-winnaar 2019. Hij wint een reis naar Brazilië, hét koffieland bij uitstek. De felbegeerde reischeque werd overhandigd door eigenaars van plantage Fazendu Dutra, waarmee Rombouts Coffee een nauwe samenwerking heeft, en Xavier Rombouts.

Simon is laatstejaarsstudent aan EHP Aat. Andere deelnemende hotelscholen en studenten waren: Sima Aarschot (Luna Jans), Piva Antwerpen (Lien Van Kerckhoven), Spermalie Brugge (Loewi Schils), Ter Groene Poorte Brugge (Noa Proost), COOVI Brussel (Igor Boulgakov), Cardinal Mercier Eigenbrakel (Sacha De Neyer), Notre Dame Fleurus (Maxime Vleubled), Hotelschool Hasselt (Claudine Keijdener), Hotelschool Herk-De-Stad (Sacha Derwael), Spijker Hoogstraten (Rik Auwerkerk), Ter Duinen Koksijde (Bieke Sirjacobs), RHIZO Kortrijk (Charles Vandewal), Hors Château Luik (Pierre Matthieu), EHPN Namen (Nil Verstichel), Sacré Cœur Nijvel (Brian Baillet), Hotelschool Spa (Nicolas Bamps) en Hotelschool Turnhout (Jaimy Bertels).

De wedstrijd werd feestelijk afgesloten met een diner verzorgd door chefs van Château du Lac in samenwerking met sterrenchefs van Butchers Son, Wine In The City, L’Impératif Château D’Arondeau en Fox De Panne, en met Sigoji, chocolatier van het jaar volgens Gault&Milau. In elk gerecht zat een toets van koffie verwerkt. De koffiebar werd verzorgd door Arthur en Victor, winnaars van de vorige BJCA-wedstrijden.