Allan Sichel

Wijnhandelaar, nieuwe voorzitter van de Conseil Interprofessionnel du Vin de Bordeaux (CIVB)

 

Op maandag 11 juli 2022 heeft de Conseil Interprofessionnel du Vin de Bordeaux, die paritair is samengesteld uit wijnbouwers en wijnhandelaren, Allan Sichel tot voorzitter gekozen. Hij neemt het stokje over van wijnbouwer Bernard Farges en zet daarmee de traditie voort van een afwisseling tussen de twee families.

Allan Sichel, geboren in 1962, heeft de Franse en Britse nationaliteit, is getrouwd en vader van 3 kinderen. Sinds 1998 staat hij aan het hoofd van Maison Sichel, het familiebedrijf dat in 1883 werd opgericht.

Zijn inzet voor de hele sector is langdurig en constant (met name als voorzitter van de Fédération des Négociants de Bordeaux et de Libourne van 2010 tot 2016, voorzitter van het CIVB van 2016 tot 2019, vicevoorzitter van het CIVB van 2019 tot 2022). Hij heeft ook onvermoeibaar bijgedragen aan beraadslagingen en acties met betrekking tot de uitdagingen waar Bordeaux-wijnen nu en in de toekomst voor staan.

Overtuigd van de kracht van het collectief zal Allan Sichel zich in de eerste plaats blijven inzetten voor het economisch beheer van de sector, de heropleving van de verkoop en de ecologische, sociale en maatschappelijke omschakeling om de sector beter te beschermen tegen klimatologische of commerciële schokken en voor te bereiden op de toekomst. Tegelijkertijd zet hij zich in voor de bevordering van een sector die zichzelf opnieuw weet uit te vinden, zowel als groep als individueel.

De CIVB, die in 1948 werd opgericht (wet van 18 augustus), vertegenwoordigt de twee families van de Bordeaux-wijnsector: de wijnbouwers en de wijnhandelaren. Zijn taak bestaat erin permanente contacten tussen hen tot stand te brengen om de oplossing van problemen van gemeenschappelijk belang te vergemakkelijken. Door middel van interprofessionele overeenkomsten, die door de overheid worden voorgestaan, stelt zij gemeenschappelijke acties vast die op de sector van toepassing zijn. De CIVB voert drie hoofdtaken uit: – Marketing / communicatie – Economisch – Technisch. Naast deze missies verdedigt het de algemene belangen van de sector zoals de bescherming van terroirs en de bestrijding van namaak.

Illustratie JB Nadeau