Auberge du Moulin Hideux

Vanaf 1 april serveert Brussels Airlines maaltijden van de hand van sterrenchef Julien Lahire van Le Moulin Hideux in Noirefontaine aan haar Business Class passagiers op langeafstandsvluchten naar de VS en Afrika. De chef heeft vier menu’s gecreëerd, gebaseerd op lokale ingrediënten en streekproducten uit de regio Luxemburg.

Julien Lahire is chef-kok en eigenaar van Hostellerie Le Moulin Hideux in Noirefontaine in de provincie Luxemburg nabij Bouillon. Hij studeerde af aan de hotelmanagementschool in Namen en perfectioneerde zijn culinaire vaardigheden zes jaar lang onder de vleugels van befaamde chef-koks in heel Europa. Hij deed o.m. ervaring op bij Jacques Thorel in La Roche-Bernard, Michel Bras in Laguiole, Michel Troisgros in Roanne maar ook bij Nadia Santini in Dal Pescatore in Italië en Jannis Brevet in Inter Scladis in Nederland. Langzamerhand spreidde de jonge chef zijn vleugels en nam hij het familierestaurant over, waar hij zich concentreerde op koken met streekproducten. Het familiedomein was het eerste lid van Relais & Châteaux buiten Frankrijk sinds 1960. Met zijn vernieuwde visie over gastronomie veroverde hij een Michelinster en sinds 2011 is hij lid van de Vereniging van Meesterkoks van België. Sinds 2005 ontvangen Julien en zijn vrouw Yolande gasten in hun elegante 17de eeuwse molen die werd omgebouwd tot hotel Le Moulin Hideux.

Het is een intieme ‘auberge de charme’ met 10 kamers en 2 suites waar men de tijd kan nemen om te genieten van heerlijke momenten en van de stilte, in een uitzonderlijk bosrijke omgeving. Ook culinair uiteraard! Julien Lahire, de jonge chef en eigenaar, ontplooit zijn talent met verve in deze betoverende omgeving. Julien serveert een schitterende, verleidelijke keuken waarin hij op een intelligente manier klassieke en hedendaagse ideeën met elkaar combineert.

Het is ook een uitdaging van formaat om dit mooie familiehuis te beheren. Charme en authenticiteit is er alvast in overvloed. Gasten worden extra geholpen met de discrete blik van de vrouw des huizes, Yolande. Zij verzekert een warm onthaal met een professionele savoir-faire.

Voor deze zomer stellen Julien en Yolande enkele nieuwigheden voor : lekker genieten van een zomermenu met streekproducten. Het hotel is tevens een prachtig beginpunt voor een mooie cultuur- of boswandeling in de vallei van de Semois. Julien bereidt graag uw zelfgevangen vis die u daarna op het terras kunt nuttigen. Men kan ook volop genieten aan het zwembad met eventueel een massage voor of na het stoombad of een sauna. Op het terrein staat een bijenkorf, de producten ervan worden in de keuken gebruikt (pollen, honingraat, honing, …), bovendien wordt om nog meer bijen aan te trekken ook een bloementuin aangelegd.

Het was bij onze degustatie onmiddellijk duidelijk dat de chef de voorbije maanden, Auberge du Moulin Hideux is tijdens de wintermaanden gesloten, zijn batterijen heeft herladen en nieuwe ideeën in grandioze bereidingen voorbereidde. De proevertjes met garnalen en krab doen de smaakpapillen tintelen van ongeduld. Voor de proeverij zelf, prepareerde Julien een aantal mini gerechten die een globale indruk geven van het rijke gastronomisch aureool van het huis.

Opener werd een creatie van ganzenlever met mango en gerookte paling en een gezouten notenmengeling met wasabi. Een succulente bereiding met subtiele zouterige accenten die gecompenseerd werden door de leuke tartaar van mango met fijne wasabidressing. Lekker en mooi decoratief gepresenteerd. De ballotine van Mechelse koekoek kreeg het gezelschap van walnoten met fijne espelette kruiden, heerlijk, boordevol smaak. De koninklijke ganzenlever kreeg een mooie compote van witloof, leuk op smaak gebracht met Bister mosterd en groeide uit tot een absolute smaakmaker van formaat. Met een gelakte kalfszwezerik met bier Leopold 7, een subtiele bereiding, mooi knapperig en lichte zoetsmaak grijpt Julien terug naar uitzonderlijke regionale producten. Leopold 7 is een lichtkleurig amberbier met mooi evenwicht tussen bloemige aroma’s en citrustonen met aangename prikkeling achter in de mond, intens romige schuimkraag en licht bittere afdronk.

De delicate bereiding van zalm, gekonfijt met hooi, beurre blanc en safraan uit de Gaumeregio, is evenzeer een culinaire voltreffer en een smaakbom bij uitstek. Als afsluiter serveerde Julien een brownie van chocolade, een parfait glacé van speculoos en een espuma van koffie. Overheerlijk!

Auberge du Moulin Hideux – Moulin Hideux 1 – 6831 Noirefontaine

Tel 061- 46 70 15 – www.moulinhideux.be – woensdag gesloten

Culinaire commentaren:

A la carte: 4 minutes

spetterende locatie

luxueuze inrichting

attente bediening

uitzonderlijk smaakpalet

 

Michelin: 1 ster

topproducten in hedendaagse bereidingen

verfijnd en elegant gepresenteerd

GaultMillau: 15/20

genereuze keuken

persoonlijke toets aan gerechten

liefelijke kamers

schitterend zomerterras

Delta: 4 mutsen

uitstekend adres

weelderig decor

onberispelijke bediening

gastronomie met totaal meesterschap