Rooden Scilt Erps Kwerps: betaalbare gastronomie

Topchef Hans Jurgen Porteman heeft samen met zijn echtgenote Regine het restaurant Rooden Scilt waar ze nu toch al meer dan 20 jaar actief zijn een nieuwe inrichting meegegeven.

De meest opvallende wijziging is ongetwijfeld het verwijderen van de klassieke voederbak die het restaurant in tweëen splitste. Bovendien kreeg het interieur een nieuw fleurig en fris tintje waardoor het samenspel van witte tinten en de oude historische muren, ruimte en licht weerspiegelen. Een onweerstaanbaar ‘wow’ effect wordt aangemoedigd door een aangename, leuke tafeldecoratie. Samen met het restaurant kreeg ook de inkomhal en het salon een aangepaste decoratie.

Tegelijk met het vernieuwde decor lanceert meesterkok Hans, onder het globale motto ‘betaalbare gastronomie’  enkele nieuwe formules met als blikvangers “Inn” en “Bouillabaisse”, beide geserveert aan 30€. De fijnproever krijgt in de formule ‘Inn’ een keuze uit drie kleine voorgerechten en een keuze uit drie gastro-hoofdgerechten. In de formule ‘Bouillabaisse’ krijgt met een scampi als proevertje, gevolgd door een ruim geserveerde bouillabaisse met een klein dessert als afsluiter. Met zijn creatie bouillabaisse zorgt Hans voor een unieke bereiding van een leuke visschotel zoals deze in een erg ruime omgeving niet voorhanden is.

Met zijn betaalbare gastronomie zorgt de chef voor een degelijke klassieke keuken op basis van dagverse kwalitatieve ingrediënten die de gasten optimaal verwennen. Hans laat doelbewust de vluchtige bereidingen van schuimpjes en mousses terzijde en fixeert zich op smaakvolle basisproducten.

Voor wie los van deze basisformules verder wil gaan in zijn culinaire ontdekkingen, serveert Hans ook een gastro of gastroplus formule aan respectievelijk 37 en 42€. In de gastroformule heeft de klant naargelang het seizoen en het marktaanbod, de keuze uit drie voorgerechten, drie hoofdgerechten en dessert of kaas, deze formule wordt aangeboden op donderdag, vrijdag en zaterdagmiddag aan 37€. Met aangepaste wijnen, aperitief en koffie komt dit op 54€. De formule gastro-weekend kent een identieke samenstelling maar wordt enkel op zaterdagavond en zondagmiddag aangeboden, naargelang de klant opteert voor de keuze zonder of met wijn, kost deze formule 42 of 60€.

Onder de hoofding Régine’s en Régine’s plus, lanceert het Rooden Scilt ook twee lunchformules respectievelijk aan 12 en 20€. Régine’s bestaat uit huisgemaakte soep en een keuze uit vis of vlees, Régine’s plus laat een keuze uit 3 kleine voorgerechten, keuze vis of vlees. Deze formules worden enkel ’s middags geserveerd met uitsluitsel op zon- en feestdagen. Hans Jurgen Porteman verwelkomt in zijn restaurant ook groepen voor banketten all-in en dit vanaf 10 personen. Deze formule wordt geserveerd aan 42€ per persoon en omvat een keuze uit twee voorgerechten, twee hoofdgerechten, twee desserts, aperitief, koffie en aangepaste wijnen. De banketformule is vanzelfsprekend enkel na afspraak beschikbaar.

Wij kozen bij onze proeverij voor de formule ‘gastro’ en kregen bij het huisaperitief enkele mooie proevertjes aangeboden. Als voorgerechten kozen we na enig beraad voor een stoofpotje van St Jacobsvruchten met garnalen en een creatie van gerijpte kippebout met dagverse asperges. Beide gerechten waren heerlijk romig, bijzonder smaakvol en toch zeer evenwichtig met leuke smaaktoetsen. Voor het hoofdgerecht viel de keuze op een creatie van skrei en eend. Opnieuw kwalitatieve en verse ingrediënten, op klassieke manier bereidt, maar boordevol smaak. De chef hanteert hier duidelijk het traditionele bereidingspatroon en laat mousses en schuimpjes links liggen, benadering die duidelijk aanslaat vermits we in een overvol restaurant terechtkwamen. Ook het kaasbord volgde hetzelfde stramien, een lekkere keuken die met de slogan betaalbare gastronomie ongemeen hoge toppen scheert. Bij dit alles een selectie mooie huiswijnen die een degelijke aanvulling vormen op de diverse gerechten, zonder evenwel de bereidingen op de achtergrond te schuiven.

Rooden Scilt – Dorpsplein 7 – 3071 Erps-Kwerps (Kortenberg)

Tel 02- 759 94 44 – www.roodenscilt.be

Restaurant geopend op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondagmiddag

Culinaire commentaren:

A la carte:

4 minuten

leuk gezellig interieur

soepele en zeer attente bediening

dagverse kwalitatieve ingrediënten

evenwichtig smaakpalet met leuke persoonlijke accenten van de chef

Delta:

2 mutsen

prachtig gerestaureerd historisch pand 15de eeuw

gedempte plechtige sfeer

geraffineerde bereidingen

chef is volgeling van Escoffier