Bas Armagnac, Graves, Madiran, Bordeaux – Familie Lesgourges / VS14

Aantal hectaren: 240 in 5 entiteiten – Appellaties : Bas Armagnac, Bordeaux, Graves, Madiran

FAMILLE LESGOURGUES is een groep van vijf prestigieuze wijndomeinen, waarvan vier in volle eigendom: Château de Laubade 105 ha in Armagnac – Château Haut Selve 43 ha in Graves – Château Le Bonnat 25 ha in Graves – Château Peyros 19 ha in Madiran, en Château Loumelat 48 ha in Blaye. Het wijnhuis brengt haar wijnen en Armagnacs rechtstreeks op de markt in Frankrijk en in meer dan vijftig landen op vijf continenten, via Maison Léda, haar eigen distributie-eenheid.

Château de Laubade, opgericht in 1870 en gelegen in het hart van Bas Armagnac, is het grootste Armagnac-domein met 105 hectare aan wijnstokken, wat een totale autonomie garandeert op het vlak van bevoorrading en productie. Het is ook de meest bekroonde in internationale wedstrijden. “Het begon allemaal toen onze grootvader Maurice Lesgourgues in 1974 Château de Laubade ontdekte! Hij wist al dat alles aanwezig was om het beste van Armagnac te maken. In het verlengde van de weg die onze vader Jean-Jacques de afgelopen 40 jaar is ingeslagen – beredeneerde strijd, respect voor het milieu, traceerbaarheid, authenticiteit van de producten en respect voor onze terroirs – is het onze missie om steeds weer wijnen van hoge kwaliteit en Armagnacs te produceren. Het is onze ambitie om te voldoen aan de eisen van onze klanten en de verwachtingen van de consumenten van vandaag en morgen”. Arnaud Lesgourgues

Sinds 1999 zijn Arnaud en Denis Lesgourgues, die de 3de generatie vertegenwoordigen, medeverantwoordelijk voor dit familiebedrijf. Hun zus Jeanne is er in 2015 bij hen gekomen. Datzelfde jaar werd Château de Laubade bekroond met het prestigieuze label “Entreprise du Patrimoine Vivant”. Hun broer Emmanuel, een designer in Parijs, leidt alle sponsoractiviteiten van het bedrijf en treedt regelmatig op als merkambassadeur in Parijs en Europa. Hun andere zus Marie-Clotilde, Human Resources Consultant, beheert alle HR- en opleidingskwesties van het bedrijf van buitenaf.

Innovatieve geest: Château de Laubade (Bas Armagnac) organiseerde zijn eerste “Laubade Cocktail Competition” in Londen, daarna in Manilla in Azië, gevolgd door New York. Het is het enige Armagnac-huis dat voor het 10e achtereenvolgende jaar in 2019 op de World Spirits Awards is verheven tot de rang van World Class Distillery.

LESGOURGUES Familie – www.famille-lesgourgues.com

Op de proeftafel:

Château Haut Selve rouge 2018 – Graves

Assemblage 55% Merlot, 45% Cabernet Sauvignon. Selectie van druiven die moeten zorgen voor een mooie maturiteit en evenwicht met als uitgangsbasis de richtlijnen van terra vitis. Mooie kleur en aangename aroma’s in neus en mond mede bekomen door de rijping in 100% Franse eik. Lange gzellige afdronk.

Château Le Bonnat rouge 2017 – Graves

Assemblage van 65% Merlot en 35% Cabernet Sauvignon. Dit domein van 25 ha biedt naast de 21ha rode wijn, ook 4 ha druiven voor witte wijnen. Werd geteisterd door de vorst in de lente, door perfecte inventies toch een leuke wijn met aangename aroma’s, stevig karakter. Hoe dan ook een volwaardige Graves

Château Peyros Marie Blanque 2016 – Madiran

Een 100% Tannat geteeld op percelen op de hellingen van de col Peyros. Eigenzinnige wijn met aroma’s van rijp rood fruit met subtiele hints van cacao en kreupelhout. Gezellig op het middenpalet en aangename afdronk.

Château de Laubade brut de Fût 2000 – Bas Armagnac

Assemblage van Ugni-blanc, Folle Blanche, Colombard en Baco. Goudgele kleur met stevige achtergrond, mooie afronder van rijke maaltijden. Heerlijke afdronk.