Châteauneuf-du-Pape, Vacqueyras, Crozes Hermitage – Alain Jaume / VS13

Aantal hectare: 145 – Appellaties: Châteauneuf-du-Pape (16 ha), Lirac (31 ha), Vacqueyras (10,5 ha), Côtes du Rhône (39,6 ha + 55 ha Grangette Saint Joseph), Crozes Hermitage, Saint Joseph en Condrieu. De selecties : Ventoux, Rasteau, Gigondas, Cairanne

In de familie Jaume bestendigen de generaties het beroep van wijnbouwer in Châteauneuf-du-Pape sinds 1826. De wijngaarden van de Domaines Grand Veneur, Clos de Sixte en Chateau Mazane worden geteeld volgens het protocol van de biologische landbouw (onder controle van Ecocert): ondiep ploegen, gecontroleerde opbrengsten (ongeveer 34 hl/ha), druiven geoogst gesorteerd per tros, de wijnen zijn weinig gefilterd. “We zijn ervan overtuigd dat onze teeltmethoden respect hebben voor de bodem en het leven. Een grote wijn wordt gemaakt met mooie druiven door de krachten van de aarde te laten uitdrukken, we proberen de finesse en een ware expressie van het terroir van herkomst te verheffen “. De Côtes du Rhône “Les Champauvins”, een plaats op enkele meters van de rand van Châteauneuf-du-Pape, is ook een emblematische cuvée van het landgoed: “onze Angelsaksische klanten beschouwen het als een “baby Châteauneuf”!

In de 14e eeuw, lieten de pausen tijdens hun verblijf in Avignon, het pauselijke kasteel bouwen in Châteauneuf-du-Pape. Verleid door het uitzonderlijke terroir, ontwikkelden ze daar de wijngaard. Het Domaine Grand Veneur, opgericht in 1979 door Odile en Alain Jaume in Châteauneuf-du-Pape op zeer mooie en oude percelen van Grenache, Syrah, Mourvèdre…, kreeg al snel internationale bekendheid: in 2007 rubriceerde Robert Parker het Domaine al in de categorie “toekomstige ster” in Châteauneuf-du-Pape; in 2012 gaf hij de score van 100/100 aan Châteauneuf-du-Pape Vieilles Vignes 2010; in 2018 een nieuwe score van 100/100 ondertekend door Jeb Dunnuck voor 2016.

De familie, “ambachtslieden ten dienste van de grote terroirs van de zuidelijke Rhône-vallei”, heeft de ambitie “om intense wijnen te maken, wijnen met karakter, typische wijnen met authentieke smaken” en opent zelfs in 2014 een gîte met 15 plaatsen, die elk weekend wordt verhuurd, zelfs buiten het seizoen. Onder impuls van de zonen van Alain Jaume, Sébastien (oenoloog) en Christophe (commerciële ontwikkeling) breidt het landgoed zich in de loop der tijd uit: In 2003 heeft de familie gewed op het kwalitatieve potentieel van een andere naburige Cru, de Lirac “Clos de Sixte”, gelegen op de rechteroever van de Rhône, toen besloten deze diversificatie van de terroirs voort te zetten en nam ze een eigendom over in Vacqueyras, het “Château Mazane”, en in 2015 “La Grangette Saint Joseph” (55 ha), Côtes du Rhône (tegenover Vacqueyras), bekend bij de familie Jaume, waarvan ze al 15 jaar lang de druiven selecteren en die ze al hebben omgebouwd tot de biologische landbouw. Hélène Jaume voegt zich, na een onderdompeling in de distributie in de VS, in 2013 bij haar broers.

De innovatieve geest: La Table d’Alain Jaume, exclusief in Châteauneuf-du-Pape, biedt de klassieke ontdekking van de terroirs en de kelders, gevolgd door een proeverij van eten en wijn, becommentarieerd door de sommelier van het landgoed tijdens een gezellige maaltijd, bestaande uit een uniek, huisgemaakt menu.

Alain JAUME – ww.viwgnobles-alain-jaume.com

Op de proeftafel:

La Fontaine 2018 – Domaine Grand Veneur

Châteauneuf-du-Pape blanc, een 100% Roussane. Heerlijk fris en fruitig. Aangename aroma’s van wit en geel fruit. Heerlijke fruitige hints in de mond, zeer lekkere wijn en ongezien buitenkansje

Domaine du Clos de Sixte 2017 – Lirac

Assemblage van 50% Grenache noir, 35% Syrah en 15% Mourvèdre. Stevige kleur en heerlijk fruitige toetsen, in de mond licht gegrilde toetsen, kreupelhout en subtiele hints van tabak, mooie afdronk.

Château Mazane 2016 – Vacqueyras

Assemblage van 60% Grenache noir, 30% Syrah en 10% Mourvèdre. Donkerrood met purpuren glinsteringen, hints van rijp rood fruit in de neus en volronde aanzet, Blijft mooi fruitig met leuk evenwicht in de mond, subtiele tannines.

Les Origines 2018 – Domaine Grand Veneur – Châteauneuf-du-Pape

Assemblage van 50% Grenache noir, 15% Syrah en 35% Mourvèdre. Purperrood met leuke glinsteringen. Gezellig fruitige aroma’s in de neus, forse aanzet met subtiele romige hints, karaktervol en elegante afdronk