Bordeaux Wine2Cheese

Thuiswerken, digitale presentaties en zelfs digitale proeverijen zijn sinds het uitbreken van covid19 – noodgedwongen- gemeengoed geworden. Het initiatief van de Bordeauxwijnen in samenspraak met kaasmeesters Van Tricht bewees evenwel dat ook digitale proeverijen tot een leuk en interessant item kunnen uitgroeien.

Op het menu een Château Argadens, 2019 met Aurélie een biologische geitenkaas, een Château Peybonhomme-les-Tours, 2019 met Blankaart een biologische zachte kaas met schimmelkorst en een Château de Cérons, 2016 met de Grevenbroecker, een zachte romige blauwschimmelkaas.

Château Argadens 2019, AOC Bordeaux, 12.5% alc vol, verkrijgbaar bij Magnus wijnen, prjjs 9.39€, is een assemblage van 65% Sauvignon blanc en 35% Sémillon met leuke hints van appel, kruisbes en toetsen van citroen met subtiele accenten van hooi. De Aurélie, een zachte rauwe geitenmelkaas van ambachtelijke kaasmakerij Karditsel, bewees ten volle dat Guido’s passie die ruim 35 jaar geleden openbloeide bij de opstart van kaasmakerij De Midgard in Werchter niets aan draagkracht heeft ingeboet. Precisie en kwalitatieve eindproducten zijn nog steeds de leidraad. In een eerste opwelling lijkt de kaas de boevenhand te behalen, langzamerhand herstelt de wijn het evenwicht om finaal in een leuke combinatie te eindigen met fruitige toetsen, verfijnde smaken met door de perfecte zuurgraad van de kaas.

Château Peybonhomme-les-Tours, Le Blanc Bonhomme, 2019, AOC Blaye Côtes de Bordeaux, 14.5% alc. vol, verkrijgbaar bij Pinot, Antwerp Wine Store, Sequoia en bio-winkel, prijs 24.88€, is een assemblage van 50% Sauvignon en 50% Sémillon. Een jonge, complexe en frisse witte wijn, ietwat complex met subtiele eiktoetsen die perfect de accenten van rauwe koemelk opvangt. De jonge generatie van Kaasmakerij Keiemse kazen, die de pure en zuiver ambachtelijke waarden van hun grootouders nog steeds centraal stelt, transformeerde deze biologische zachte kaas met schimmelkorst tot een aangename ontdekking. Een prachtige culinaire combinatie die ongetwijfeld tal van fijnproevers kan bekoren.

Als afsluiter Château de Cérons, 2016, AOC Cérons,13.5% alc. vol., verkrijgbaar bij Wijnen Sanders, prijs 21€, is  een assemblage van 88% Sémillon, 5% Sauvignon Blanc, 5% Sauvignon Gris en 2% Muscadelle. Een mooie en zeer aantrekkelijke wijn met ronde en soepele structuur met aangename frisheid die een leuk aromatische palet aanbiedt met subtiele hints van meidoorn, brem en groene anijs. De bekroonde Grevenbroecker blauwe kaas van Catharinadal, een familiebedrijf dat boost op vakmanschap en kwaliteit en zorgt voor een gezellige zuivelsmaak waar men elke dag wil van genieten. De rauwe koeienmelk van deze Achel blauwaderkaas maakt pairing behoorlijk moeilijk. Toch groeide deze combinatie uit tot een heerlijke, mooie evenwichtige en uiterst voortreffelijke creatie. Met een persoonlijke voorkeur voor blauwaderkazen de absolute topper.

Deze digitale degustatie werd in goede banen geleid door Wim De Schutter, adviseur op de Belgische markt voor de Bordeauxwijnen, Jasper van Papeghem, beste Belgische sommelier 2017 en Frédéric Van Tricht, meester-affineur kaasmakerij Van Tricht in Antwerpen.

Bordeaux Wine2 Cheese is meer dan een aansporing om zomerse eettentjes een aantrekkelijk, ietwat ongewoon maar alleszins een leuke culinaire toets mee te geven en je gasten compleet te verrassen.