BPP lanceert “dansaert”, de nieuwe Brusselse lambiek

Donderdag 2 december stelde BBP (Brussels Beer Project) DANSAERT , een nieuw project met bieren van spontane en gemengde gisting, gerijpt op vat. BBP wil dit eeuwenoude symbool van de Brusselse en Belgische brouwcultuur nieuw leven inblazen. Het lanceringsevenement vond een week later plaats.

De eerste nieuwe lambiekbrouwerij in Brussel in meer dan een halve eeuw. Meer dan een eeuw geleden had elke Brusselse wijk meerdere brouwerijen. De meerderheid van deze meer dan honderd brouwerijen brouwde lambiek, een lokale specialiteit. De spontane vergisting, o.a. mogelijk gemaakt door de gist Brettanomyces Bruxellensis die aanwezig is in de lucht, is van eeuwenoude expertise, maar werd ondermijnd door de komst van industriële brouwprocessen na de oorlog. Industriële pils luidden toen het einde in van het Brusselse lambiektijdperk en alleen brouwerij Cantillon overleefde.

Het duurde meer dan een halve eeuw om in Brussel een nieuwe brouwerij te zien die zich toelegt op spontane gisting. Met DANSAERT heeft de BBP de ambitie om de cultuur van lambiek en wilde fermentaties opnieuw populair te maken. Hoewel lambiek en geuze de laatste jaren weer aan populariteit wonnen in het buitenland, zijn deze bieren van spontane fermentatie nog vrij ongebruikelijk in de routine van jonge Brusselaars & Belgen.

“Natuurwijn trekt een ultra divers en eigentijds publiek aan, het is gefundeerd op nieuwe attitudes en smaken, waarbij het lokale en menselijke aspect centraal staan. Dit is wat we willen doen met DANSAERT “. Olivier en Sébastien, medeoprichters van BBP, hebben het team uitgebreid met twee hypergetalenteerde brouwers om deze nieuwe elixers te maken. Jordan Keeper, oorspronkelijk uit de VS en voormalig hoofdbrouwer bij Jester King – één van dé referenties aan de andere kant van de Atlantische Oceaan – en Tiago Falcone, Braziliaan en expert in op vat gerijpte bieren, vormen in de Belgische hoofdstad een explosief duo dat van plan is buiten de gebaande paden te treden.

KOELSCHIP OP DE GROTE MARKT om het seizoen te starten

BBP is van plan de regels te breken. De brouwers hebben een mobiel “koelschip” ontworpen, een open kuip die makkelijk door de stad kan bewegen, waardoor verschillende gisten en bacteriën kunnen worden geënt, waaronder de beroemde  Brettanomyces Bruxellensis-gist. Ze huldigden het in op het mooiste plein ter wereld, de Brusselse Grote Markt, voor het eerste brouwsel van het seizoen, afgelopen 23 november. Andere ongewone plekken voor inoculatie staan op de planning.

De eerste twee creaties, geboren uit spontane brouwsels van januari 2020, werden gelanceerd & geserveerd op donderdag 9 december. De eerste is een lambiek gerijpt in een Italiaanse Grappa foeder. De tweede een lambiek vermengd met cider van oude appel- en perenrassen van de boomgaard van David De Vleeschauwer, uit de buurt van Poperinge. En dit is nog maar het begin van het avontuur, want de brouwers verzinnen andere creaties met koji, ongebruikelijke fruitsoorten, paddenstoelen van PermaFungi en nog veel meer experimenten. De eerste Geuze, een blend van 1, 2 en 3 jaar oude lambiek, zal over enkele maanden het levenslicht zien.

Circulaire economie en de samenwerking met lokale ambachtslieden zijn essentiële componenten van het project. DANSAERT wil zoveel mogelijk samenwerken met andere lokale spelers. De gerst van deze eerste lambiek is afkomstig uit de regeneratieve landbouw in België.