Château Argadens – AOC Bordeaux wit

Oorspronkelijk heette dit zeer oude pand, waarvan een deel van de gebouwen dateert uit de 12e en 16e eeuw, La Salle d’Argadens. Dit château, dat in 2002 door Maison Sichel werd gekocht omdat het goed belicht en belucht was en profiteerde van een bijzonder efficiënte natuurlijke afwatering, en dat toen in slechte staat verkeerde, heeft veel investeringen ondergaan om de kwaliteit van de wijnen te verbeteren, het plezier bij het proeven ervan te vergroten en prijzen in de wacht te slepen.

Om zijn wijn te laten opvallen in een appellation die een grote hoeveelheid heterogene wijnen voortbrengt, heeft Maison Sichel een beleid van superieure kwaliteit gevoerd dat resulteert in een fijne, evenwichtige, frisse, fruitige witte wijn met tonen van witte bloemen. Deze wijn, die een uitzonderlijk terroir wil benadrukken, heeft aan complexiteit en diepte gewonnen. In tegenstelling tot rode wijn wordt witte wijn in kleine hoeveelheden geproduceerd.

Domein :40 Hectare waarvan 3 Hectare wit zijn, gemiddelde leeftijd van de wijnstokken 30 jaar met het verbouwen van Sémillon en Sauvignon

TERROIR

Klei en kalksteen bodem. Met zijn 40 hectare aan één stuk beslaat het domein een van de hoogste bergkammen van de Entre-Deux-Mers (een van de vijf hoogste punten van de Gironde), wat de kwaliteit onderstreept van een goed belichte wijngaard die profiteert van een bijzonder efficiënte natuurlijke afwatering.

VINIFICATIE/RIJPING

De Semillon-druiven worden direct geperst, terwijl de Sauvignon-druiven in een vat worden gelegd voor de schilmaceratie voorafgaand aan de gisting. De voorgisting vindt plaats onder koolzuurgas om de druiven en de most tegen oxidatie te beschermen. Na het persen en bezinken wordt de most vergist in een tank met temperatuurregeling. Na de gisting worden de wijnen lichtjes overgestoken en op fijne droesem gerijpt, waarbij ze regelmatig worden omgeroerd. De verschillende percelen Sauvignon en Semillon worden vervolgens gemengd en fijngemaakt met bentoniet om in januari of februari te worden gebotteld, afhankelijk van het oogstjaar.

Op de proeftafel: CHATEAU ARGADENS – AOC Bordeaux Wit 2019

Assemblage 65% Sauvignon en 35% Sémillon – 12.5% alc vol

Mooie lichtgele kleur met groene tinten. De neus is fris en expressief met mooie tonen van roze grapefruit, mango en licht getoaste nuances. De harmonie in de mond is opmerkelijk met veel rondheid en volume, maar ook met een zuivere en elegante frisheid. De aroma’s van sauvignon zijn subtiel en aanhoudend en geven deze wijn veel lengte en levendigheid.

Deze wijn wordt best tussen 2020 en 2023 gedronken en heeft dus nog enige rijpingsmogelijkheden.