Le Blanc Bonhomme 2019

Château Peybonhomme-Les-Tours – Blaye Côtes de Bordeaux

 

De druiven worden geteeld op een terroir van klei en kalksteen. De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken is 12 jaar met een opbrengst van 30 hl/ha waardoor de productie beperkt blijft tot zowat 8.000 flessen per jaar.

Teelt: Biodynamisch sinds 2000, dubbele Guyot-snoei, spontane winterbegrazing, grondbewerking in het voorjaar. Behandelingen: Bordeaux mengsel in kleine hoeveelheden met kruidenthee zoals heermoes en brandnetel.

Vinificatie: Fermentatie met inheemse gisten van het domein, 40% vergisting in nieuwe vaten, de rest in betonnen tanks. De druiven worden ‘s morgens vroeg met de hand geplukt in kratten om de versheid te bewaren; ‘s middags worden de druiven voorzichtig geperst. Rijping gedurende zes maanden met regelmatig roeren. Lichte sulfiting op de most en dan nog een voor het bottelen. Totaal So2: 35 mg/l. Gebotteld op de fruitdag van de biodynamische kalender.

Certificering: Biologisch, Biodynamisch, Veganistisch met het profiel van een droge witte wijn, zacht, elegant, rijk.

Op de proeftafel:

Le Blanc Bonhomme

Druivensoorten: 50% Sauvignon/ 50% Semillon

Deze witte wijn van Château Pey-Bonhomme-Les-Tour verraadt zich door zijn kleurdiepte, neus en mond. In de neus komen zowel het exotische van ananas als de zoetheid van acacia tot uiting, met een schitterende gele kleur en een vleugje boter. De mond onthult een verrassende vettigheid die afkomstig is van een zeer rijpe Semillon en een levendigheid in het midden van de mond die afkomstig is van een zuivere en rechte Sauvignon. De persistentie aan het eind van de mond is opmerkelijk en laat niemand onverschillig.

Food pairing : Ravioli met foie gras, gemarineerde forel, gekookte kazen…