Chateau Cantelaudette, Graves de Vayres, rood & wit

Château Cantelaudette, gesticht in 1870, is een klein wijngoed van 28 hectare, gelegen in de appellatie Graves-de-Vayres, tussen de Garonne en de Dordogne rivieren in de regio Bordeuax. Het was indertijd Jean Julien Chatelier die de figuurlijk eerste steen legde en de wijnproductie opstartte. Deze wijn is een mengeling van cabernet, cabernet franc en merlot. Vandaag de dag produceert de derde generatie wijnproducent Jean Michel Chatelier een assortiment serieuze wijnen met een grote complexiteit.

De wijngaarden met voornamelijk de productie van Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Merlot, tussen Bordeaux en Libourne liggen verspreid op een plateau met uitzicht op de rivier de Dordogne. Jean Michel onderstreept dat de meeste druivenrassen hun eigen specifieke kenmerken hebben, maar het is noodzakelijk dat ze perfect zijn aangepast aan de bodem en het klimaat. In het geval van Château Cantelaudette koos de natuur voor Merlot. Bodemanalyses hebben aangetoond dat dit druivenras het best tot zijn recht komt op hun terroir.

Rondheid en finesse met een aromatische complexiteit die zich vertaalt in aroma’s van rood en zwart fruit. Met het ouder worden evolueren ze naar tonen van specerijen en kreupelhout. Subtiel, verfijnd met fijne en zijdezachte tannines, geven de Merlots onze wijnen souplesse, zachtheid en charme.

De onderstam is ook een bepalende factor. Zij zullen een meer of minder productieve plant definiëren, aangepast aan droogte of vochtigheid.

Château Cantelaudette rood 2017

Assemblage 85% Merlot, deze druivensoort zorgt mede door aparte vinificatie voor een mooie rondheid van de wijn. Aangevuld met 5% Cabernet Franc en 5% Malbec, 3% Cabernet Sauvignon en 2% Petit Verdot om een vleugje levendigheid en kruidigheid te brengen indien nodig (om een parallel te trekken, zoals men een gerecht op smaak zou brengen met een draai aan de pepermolen) en zijn soepele tannines. Elk perceel levert een heel verschillende wijn op, afhankelijk van de bodem en de onderstam, die elk jaar duidelijk wordt geïdentificeerd. 14% alc vol

Granaatrode kleur met in de neus aroma’s van geroosterd brood met delicate toetsen van rood fruit, framboos en aalbes. In de mond een mooie harmonie tussen rood fruit en tannines, met aangename lange afdronk.

Veelvuldige pairingmogelijkheden met vooraan rood en wit vlees, gegrild vlees met purée of velouté, maar ook een stevige kaasplank. Staat tevens open met eigen creaties en initiatieven.

In België o.m. verkrijgbaar bij Taste DC De Wijnhandel Eeklo.

Château Cantelaudette graves blanc 2017 – 12.5 % alc vol

Heldere goudgele kleur. Zorgt in de neus voor een veelheid van mooie aromatische intensiteit met ananas, witte perzik en mandarijn. Behoorlijk complexe aroma’s met minerale nuances en een exotische toets van gedroogde banaan.

In de mond een complex evenwicht met levendige en elegante toetsen en smaak met gezellige frisheid en subtiele houttoets. Aangename mengeling van frisheid en een smeuïg volume. Mooie aromatische afdronk, lichtjes gedomineerd door hints van citrusvruchten.

Ideale pairingpartner. Perfect als aperitief, maar kan de ganse maaltijd vergezellen tot en met het dessert. Belist ideale compagnon bij ganzenlever, zeevruchten, vis, wit vlees en kaas. Te schenken tussen 8° en 12°C.

In België o.m. verkrijgbaar bij Caves & Domaines in Moeskroen.