‘PAASEIEREN’ onderdeel wijnproductie in de Savoie

Het aantal wijnboeren dat wijnen aanbiedt die zijn gevinifieerd en gerijpt in eivormige kuipen neemt toe in de Savoie, zoals: Domaine Partagé, Gilles en Christine Berlioz, Marc en Jérémy Dupraz, Florent Héritier, Jean-François, Catherine en Anne-Sophie Quénard, Guillaume Quenard, Domaine du Climat de Tormery, Fabien Trosset en Adrien Veyron.

Hoewel vinificatie en rijping in eivormige vaten recente innovaties zijn, berusten zij op zeer oude principes, aangezien de vorm van het ei herinnert aan Romeinse amfora’s. De “ei”-kuip is perfect aangepast voor de vinificatie en de gisting van rode en witte wijnen.

De eironde vorm zorgt voor een voortdurende beweging van de droesem tijdens de rijpingsfase en voor een langzame micro-oxygenatie van de wijnen, waardoor de tannines zachter worden. Bovendien bieden de rondingen een antwoord op de problemen van eiwit- en wijnsteenstabilisatie van de wijn, waardoor tijd wordt bespaard en tegelijkertijd de kwaliteit van de wijn wordt verbeterd.

Domaine Partagé

Domaine Partagé kweekt ¾ van zijn wijnen in eivormige kuipen – Ecocert en Demeter

“Het ei is de vorm van het leven”, aldus Gilles Berlioz: “door zijn horizontale ligging kunnen er evenveel krachten boven- als onderin werken en werkt het roeren als een permanente batonnage”. In 2013 werd een prototype gemaakt, en nu zijn er jaargangen van verschillende appellations (Chignin Bergeron, Mondeuse, Jacquère en Roussette), verkrijgbaar in wijnwinkels, restaurants, in meer dan 35 landen en op het domein: o.a. Les Fripons 2020 AOP Chignin Bergeron, gerijpt in een horizontaal eierkuipje van glasvezel: €35 incl. btw, af kelder

Ook andere domeinen bieden een soms vertrouwelijke productie aan, die op het domein wordt verkocht, sommigen zijn ook in wijnwinkels aanwezig en worden zelfs geserveerd in toprestaurants.

Domaine Dupraz

Marc en Jérémy Dupraz – In bio conversie. De rijping van 24 maanden in het ei na de gisting is voor Jérémy Dupraz “zeer vormend gebleken, het rijpen in verschillende vormen en materialen is nu een doel voor mij”.

Phoenix 2018, AOP Savoie Apremont – 35€ TTC af kelder – Wijn zonder inputs – Nieuw Phoenix 2018, AOP Savoie Mondeuse – 30€ TTC af kelder – Productie 1 800 flessen

Florent Héritier – Gecertificeerd Biologisch

Altessima 2018 AOP Roussette de Savoie Frangy – 15€ TTC af kelder – Productie 2000 flessen. Rijping 12 maanden op de droesem in het betonnen ei.

Jean-François Quénard – In omschakeling naar bio Ecocert

Terres Rouges 2019, AOP Savoie Mondeuse – 13€ TTC af kelder. “Deze Mondeuse de goutte is 10 maanden gerijpt in een betonnen ei,” legt Anne-Sophie Quénard uit.

Guillaume Quenard Domaine du Climat de Tormery – In omschakeling naar Ecocert

Chignin Bergeron 2020, AOP Savoie – 20€ TTC af kelder – Productie 3 000 flessen. Vinificatie zonder toevoeging van zwavel tot aan de botteling, rijping in betonnen eieren (uit Beaune) en terracotta eieren (uit Toscane). “Deze Bergeron zal tonisch en ziltig zijn, met de rijkdom van het Climat de Tormery terroir,” zegt Guillaume Quenard.

Fabien Trosset

Hors Piste 2019, AOP Vin de Savoie Arbin Mondeuse – Voor 100% gerijpt in betonnen eieren. Productie 15.000 flessen (verkocht op het domein en in de horeca) – € 14,50 incl. BTW ex-cellar.

Domaine Adrien Veyron

Plénitude 2020, AOP Roussette de Savoie – 9,50€ TTC af kelder.

“De vorm van de kuip zorgt voor een betere rijping van de wijn door de uitwisseling met het organisch materiaal te bevorderen. Plénitude is het resultaat van een experimentele proef, met als doel een geheel nieuw product te verkrijgen: de voordelen van het vat (meer rondheid en vetheid in de wijn) zonder de nadelen (aanschafkosten, soms te grote houtinbreng, moeilijk te realiseren onderhoud en hygiëne). Deze cuvée is het resultaat van een dubbele gisting in ovoïde tanks (alcoholische en malolactische gisting) en rijping op fijne droesem gedurende 6 maanden.

Comité Interprofessionnel du Vin de Savoie – www.vindesavoie.net

Illustraties CIVS & jean-François Quénard