Château Capitoul: nieuw luxueus wijntoersiemcomplex

Bonfils Vineyards kondigt de opening aan van Château Capitoul, een luxueus wijntoerismecomplex in het hart van de AOP La Clape in de Languedoc. Vignobles Bonfils een bedrijf met 17 kastelen en landgoederen in Occitanië met 4 wijntoeristische sites, kondigt de opening aan van Château Capitoul, een icoon van La Clape in de Languedoc. Dit nieuwe wijntoerismecomplex maakt deel uit van de strategie van deze familiegroep, een van de grootste eigenaars in Frankrijk met 1600 hectare wijngaarden. Meteen leggen de Vignobles Bonfils de focus  op de  wedergeboorte van Château Capitoul en zijn reeks AOP La Clape wijnen.

De Bonfils wijngaarden zagen het levenslicht in 1870. Het begon allemaal met een vrouw, Honorine Bonfils, de betovergrootmoeder van Laurent Bonfils, de CEO van Bonfils Vineyards. Ondertussen maakt deze familie van wijnbouwers, plukkers en ambachtslui al 151 jaar deel uit van de geschiedenis van de zuidelijke wijnen. Met hun 17 châteaux en landgoederen, gelegen in Occitanie, cultiveren ze bijna 1600 hectare wijngaarden, gecertificeerd HVE in 2019. Alle in de kwaliteitsbenamingen en IGP van de Languedoc: La Clape, Corbières, Côtes du Roussillon, Languedoc, Minervois… Sinds 2011 hebben zij samen met Domaine&Demeure drie wijnjuwelen van de Languedoc nieuw leven ingeblazen: Les Carasses, Saint-Pierre de Serjac en in 2021, Capitoul. In Roussillon is de familie actief met het inspirerende Château L’Esparrou.

Château Capitoul

“Wijntoerisme beoefenen is een emotionele band scheppen, de ambassadeur van een streek zijn”, zegt Laurent Bonfils. Het is in deze geest dat de familie Bonfils, na de aankoop ervan in 2011, de tijd heeft genomen om een icoon van La Clape nieuw leven in te blazen: Château Capitoul. Dit nieuwe wijntoerismecomplex ligt in de lijn van de waarden van de familie: gezelligheid, plezier & luxe, lokaal & duurzaam. Met de wens om hun wijn DNA te delen van wijnstok tot glas.

Na drie jaar werk is dit juweel van 19e-eeuwse wijnbouwarchitectuur gerenoveerd en getransformeerd met behoud van de identiteit en de ware pracht van de plaats. Het 93 hectare grote domein – tussen struikgewas, olijfgaarden, parkland en 62 hectare wijngaarden in één blok – ligt verscholen in het wilde landschap van het grootste natuurgebied van de Languedoc, een Natura 2000-zone. Hier is alles in het werk gesteld om het milieu op een ecologisch verantwoorde manier te beschermen. Een van de pijlers is de bescherming van het water. Aan de rand van de wijngaarden is een droge stenen habitat gebouwd, gewijd aan de Ocellated Lizard. En niet te vergeten de vleermuizen. Voor de familie Bonfils betekent duurzaamheid ook het milieubewustzijn van de nieuwe generaties vergroten.

De wijnen van Château Capitoul

De 62 hectare zwarte en witte Grenache, Syrah, zwarte Mourvèdre, Marsanne, Roussanne, Bourboulenc, Cinsault… wijnstokken omringen dit icoon in het hart van de AOP La Clape, de eerste appellation van de AOP Languedoc waaraan de gemeentelijke AOC werd toegekend, zowel voor de rode als de witte wijnen. Ter gelegenheid van de heropening van Château Capitoul is het wijnassortiment volledig herzien en in een nieuw jasje gestoken. Het omvat 6 rode en 5 witte wijnen uit de appellatie La Clape, alsmede 3 rosés uit de Languedoc.

Focus op 3 cuvées:

Rosé: Rive in AOP Languedoc, HVE

Assemblage : Cinsault 40%, Syrah 30%, Grenache noir 30%. Druiven geteeld op een ondergrond van klei en kalksteen. Na de oogst rijpt deze gastronomische rosé, op eikenhouten vaten, met als resultaat een wijn vol finesse en elegantie met een lange zilte afdronk. Prijs: 38€.

Wit : Rocaille in AOP La Clape, HVE

Assemblage : Bourboulenc 40%, Marsanne 30%, Grenache Blanc 20%, Roussanne 5%, Viognier 5%. De ondergrond van deze terroirs bestaat uit klei-kalksteen en  kiezels. Deze witte wijn van La Clape is een waardige vertegenwoordiger van de druivensoorten van de appellation, soepel en fris. Prijs : 12 €.

Rood : Maelma in AOP La Clape, HVE

Assemblage : Syrah 40%, Grenache Noir 40%, Carignan 20% Ook hier bestaat de ondergrond uit een mengsel van klei-kalksteen en kiezels. Een mooie rode wijn met kracht, complexiteit en elegantie verenigd in een iconische cuvée: Maelma. Prijs : 38€.