Château de Labaude onthult drie nieuwe rijpende expressies

Het familiehuis Sorbets vierde in 2020 zijn 150-jarige geschiedenis. Na het succes van de Curiosités L’Agricole, Gascogna en l’Enchanteur, die gerijpt zijn in ex-farm rum, Franse whisky of Sauternes Cru Classé vaten, werkt het verder aan vernieuwende rijpingstechnieken.

De nieuwe creaties worden als wijn-eau-de-vie op de markt gebracht, omdat het Bureau National Interprofessionnel de l’Armagnac het begrip rijping in andere vaten dan die van andere gedistilleerde dranken of wijn niet erkent (ook al zijn de gebruikte vaten van Franse oorsprong en van het type Sessile of Pedonculé).

Met deze innovaties bevestigt Château de Laubade zijn ambitie “om de Armagnac van morgen uit te vinden: gelukkig drinken we niet dezelfde Armagnacs als onze voorouders en het is een veilige gok dat toekomstige generaties Armagnacs zullen proeven die steeds kwalitatiever en unieker zijn. Om dit te bereiken moet innovatie centraal blijven staan in onze ontwikkeling, zoals dat al drie generaties lang het geval is geweest”, aldus Denis Lesgourgues.

In de reeks Curiosités de Laubade is Pyrénéa ontstaan uit de vriendschap tussen de Lesgourgues en de familie Ramonteu, legendarische wijnbouwers uit Jurançon (Domaine Cauhapé). Denis Lesgourgues en François Laura selecteerden een partij Ugni Blanc 2011 uit het oorspronkelijke eiken Gasconse vat en legden deze vervolgens gedurende vijf maanden in twee vaten die de beroemde zoete Jurançon cuvée Quintessence du Petit Manseng hadden bevat.

Het resultaat zijn slechts 1.296 flessen, gebotteld op 44,1%, met een weelderig aromatisch palet, een mengeling van gedroogd en gekonfijt fruit, kweepeer en bittere sinaasappelschil.

L’Occitan is gemaakt van een Bas Armagnac gedistilleerd in 2012, gerijpt in eiken vaten uit de Gascogne en vervolgens gedurende 10 maanden overgebracht in amberkleurige Rivesaltes-vaten van Mas Cristine in Roussillon. De intuïtie bleek juist te zijn, de oxidatieve wijnen van dit familiedomein brengen op het vat aroma’s en smaken over die harmonieus samengaan met die van de armagnac.

Het resultaat is een gedistilleerde drank (41%) die rond en gul is. De tonen van rijping en rancio maken de proeverij perfect af met een opmerkelijk lange afdronk. Prijs voor wijnhandelaars (exclusief de Nicolas-winkels): 53€ (inclusief belasting) per 70 cl

L’Unique komt van een 8 maanden durende rijping in Laubade van een 9 jaar oude Baco en Ugni Blanc eau-de-vie in “transatlantische” vaten na hun 18 maanden durende whisky rijping: in 2018 werd de familie Lesgourgues door de beroemde Bardstown Bourbon Company distilleerderij, gevestigd in Bardstown, Kentucky (VS), uitgekozen om enkele leeggehaalde Armagnac vaten te gebruiken om een dubbele rijping van hun Bourbon uit te voeren.

De tonen van graan (maïs) vermengd met die van vanille en karamel die typisch zijn voor Bourbon, smelten samen in de Gascon brandy. Gebotteld op 48,4% om een vol en rijk mondgevoel te ondersteunen, worden de 698 flessen voorverkocht in een netwerk van geselecteerde wijnwinkels in steden als New York, San Francisco, Los Angeles, Chicago, Nashville en Boston. Prijs wijnwinkel: $79,99 voor 75 cl

De Famille Lesgourgues, ontstaan op Château de Laubade, is een groep van vijf prestigieuze wijndomeinen met een oppervlakte van 240 ha : Château de Laubade 105 ha in Armagnac – Château Haut Selve 43 ha in Graves – Château Le Bonnat 25 ha in Graves – Château Peyros 19 ha in Madiran, en Château Loumelat 48 ha in Blaye, waarvoor de Famille Lesgourgues verantwoordelijk is voor alle technische en marketing-aspecten. “Door de weg te volgen die onze vader Jean-Jacques 40 jaar lang heeft uitgestippeld – duurzame landbouw, respect voor het milieu, traceerbaarheid, authenticiteit van de producten en respect voor onze terroirs – is onze missie vandaag de dag nog steeds het produceren van wijnen en armagnacs van hoge kwaliteit. Onze ambitie is te voldoen aan de eisen van onze klanten en de verwachtingen van de hedendaagse consument.” Arnaud en Denis Lesgourgues.