Château Montrose

Samenwerking met EXXACT Robotics voor de bouw van een nieuwe intelligente “autonome” sproeier. Om duurzame oplossingen aan te dragen voor het behoud van haar unieke terroir, onthult Château Montrose haar partnerschap met EXXACT Robotics voor de evaluatie van een nieuwe uiterst nauwkeurige en autonome sproeien. Dit partnerschap maakt deel uit van de globale milieuaanpak van de Grand Cru Classé van Saint-Estèphe.

Een intelligente autonome straddle trekker: een eerste overtuigende test

Château Montrose is er vast van overtuigd dat voor de bescherming van de wijngaard precisielandbouwtechnologieën nodig zijn en heeft daarom in het seizoen 2021 voor zijn grondwerkzaamheden geëxperimenteerd met de autonome straddle tractor die is ontwikkeld door EXXACT Robotics, de eenheid van de EXEL Industries-groep die zich bezighoudt met robotica en nieuwe technologieën. Dit eerste experiment, dat in samenwerking met de R&D-afdeling van het domein is uitgevoerd, heeft de vele kwaliteiten van deze autonome rupstrekker aan het licht gebracht: een gemakkelijke hantering, een efficiëntie die identiek is aan die van een traditionele rupstrekker, minder bodemverdichting dankzij zijn lichtheid (gewicht minder dan 1.500 kg) maar ook minder schade aan takken (30% minder breuk), en een betere aanpassing aan gladde en technisch ingewikkelde bodems. Verbeteringen worden verwacht op het gebied van autonomie en voorwaartse snelheid.

Naar een “zeer nauwkeurige” spuitmachine: voortzetting van de proeven volgend voorjaar

Naast de beproefde kwaliteiten van TRAXX is het hoofddoel van EXXACT Robotics en Montrose deze te ontwikkelen tot een uiterst nauwkeurige spuitmachine. Een tweede fase zal in het voorjaar van 2022 op het domein worden uitgevoerd met dezelfde autonome straddle tractor, ditmaal uitgerust met sproeiers “op maat”. Deze tests zullen hopelijk aan de verwachtingen van Montrose voldoet. De verruiming van de interventieperiodes in de wijngaard, het gebruik overdag en ‘s nachts en in het weekend, de vermindering van de blootstelling van de teams aan behandelingen, de verbetering van de bescherming van de wijngaard door een interventie die ongeacht de weersomstandigheden en de toestand van de bodem mogelijk is, of de vermindering van de tijd die nodig is om naar de wijngaard terug te keren, waardoor de opeenvolging van gemechaniseerde werkzaamheden wordt vergemakkelijkt, zijn functionaliteiten die van groot belang zijn voor het technische team. Een intelligente drager kan deze hoogtechnologische sproeier besturen om een behandeling op maat uit te voeren, afgestemd op het bladoppervlak, de aanwezigheid van ziekten of de gevoeligheid van het perceel. Het sproeien van de juiste dosis, op de juiste plaats en op het juiste tijdstip lijkt een duurzame oplossing om de huidige en toekomstige uitdagingen van de wijnbouw aan te gaan met respect voor mens en milieu.