Chinon – Couly-Dutheil / VS5

95 hectaren – Appellatie : Chinon

Sinds 1921…is wijnhuis Couly-Dutheil, een eigendom met een indrukwekkende lijst van medailles, nationale en internationale onderscheidingen en bezit het prestigieuze terroirs waaronder de beroemde Clos de l’Olive en Clos de l’Echo.

Het domein wordt beheerd volgens het principe van “lutte raisonnée” en met respect voor het milieu (volledige begrazing van de wijngaard, verwijdering van de bladeren, lage opbrengsten…). Deze rigoureuze teelt stelt Couly-Dutheil in staat de natuurlijke kwaliteit van de druiven te behouden en Cabernet Franc en Chenin Blanc op volle rijpheid te oogsten. De persoonlijkheid van elk terroir kan zo volledig tot uitdrukking komen en wijnen aanbieden die fruitigheid, vrijgevigheid en elegantie combineren.

Jarenlang was de traditie de vaandeldrager van Domaine Couly-Dutheil, opgericht in 1921, en de uitgesproken opener van de oogst in de regio Chinon. “ De oogst in Chinon heeft ons in staat gesteld om een nieuwe stijl van wijn te installeren”. Arnaud Couly-Dutheil is inderdaad gepassioneerd door de expressies van rijp fruit en zijdeachtige tannines. Hij besloot de oogstdatum opnieuw te benaderen om de fenolische rijpheid van de Cabernet Franc te optimaliseren. Arnaud Couly-Dutheil beheert het familiebedrijf sinds het overlijden van zijn vader in maart 2016. Hij stond hem al lang bij (sinds 2003 belast met het beheer van het landgoed) en Jacques had hem onder meer aangesteld om de best mogelijke mix van Clos de l’Echo te kiezen. Hij wordt erkend als een van de meest getalenteerde en creatieve jonge wijnmakers in de Loirevallei.

“Voordat ik terugkwam in het familiebedrijf, reisde ik rond op de wijnplaneet, 13 wijnproducerende landen in de wereld, waaronder de Verenigde Staten en Australië; ik ontdekte nieuwe ideeën, aromatische paletten om aan te sluiten bij de smaak van de wijnen, die werden aangepast aan de bestaande technieken in het familiebedrijf. Mijn eerste doelstelling is om de vruchten van Chinon te behouden, zodat de wijn zich vanaf het begin uitdrukt, en vervolgens het aromatische palet uit te breiden door te werken aan het rijpingsproces. De diversiteit van de terroirs van Chinon stelt ons in staat om een complexe verscheidenheid aan wijnen te presenteren “.

De innovatieve geest: Clos de l’Echo 2016 plaatste zich als 13e beste wijn van het jaar 2019 door Decanter en 1e in de Loire-vallei. In februari 2020 werd het Domaine op de Salon des Vins de Loire bekroond met 4 Ligers d’or, voor de appellatie Chinon werden 6 wijnen ingediend.

COULY-DUTHEIL – www.coulydutheil-chinon.com

 

 

Op de proeftafel:

Les Chanteaux 2018 – Chinon blanc

100% Chenin – Goudgele kleur, frisse en fruitige aroma’s van wit fruit in de neus, gezellige en fruitige afdronk.

Les Gravières 2018 – Chinon rouge

100% Cabernet Franc – nog relatief jonge wijn in volle ontwikkeling. Geselecteerde druiven van kleinere percelen zorgen voor een mooie fruitige rode wijn die bij voorkeur bij 12 à 14° C wordt gedronken.

Domaine René Couly 2017 – Chinon rouge

100% Cabernet Franc. Behoorlijk vaste rode kleur met leuke fruitige aroma’s, leuke aanzet, rechtlijnig met mooi aciditeit.

Clos de l’Echo 2016 – Chinon rouge

Een 100% Cabernet Franc die volgens Decanter behoort tot de 13 beste wijnen van het jaar 2019. Mooie purperode kleur, aroma’s van rijp rood fruit on de neus met cassis, violette en myrtilles. Lange rijke afdronk met mooi evenwichtige tannines.