Banyuls, Collioure, … Coume del Mas / VS6

Aantal hectaren: 43 – Appellaties : Banyuls, Collioure, Côtes du Roussillon, Muscat de Rivesaltes, Rivesaltes, IGP Côtes Catalanes

Een bewijs en een project van het leven, op een uitzonderlijk terroir… Coume Del Mas is geboren met de jaargang 2001. Banyuls, de streek waar zijn ouders wonen, is een logische keuze voor Philippe en Nathalie Gard, zeker met de komst van hun kinderen.

Vandaag is het een van de grootste wijnhuizen in Collioure en een van de meest prominente in de Roussillon, het landgoed heeft 16 hectare verdeeld over 34 percelen in de gemeenten Banyuls en Collioure.

Philippe Gard is een landbouwkundig ingenieur gespecialiseerd in wijnbouw en oenologie, maar ook een wijnbouwer in hart en nieren, die zich hier in 1997 vestigde en het landgoed Coume Del Mas creëerde in de uitlopers van de Pyreneeën, op de hoogten van Banyuls-Sur-Mer. Hij past zijn wijnbouwkundige en oenologische nauwkeurigheid toe op de productie van zijn wijnen. Hij benadrukt de potentiële diversiteit van de terrasvormige wijngaarden in zijn wijnen. Elke cuvée weerspiegelt nauwgezet de vintage van een bepaald schistterroir. “We zijn slechts dwergen op de schouders van reuzen. Als in de meeste Franse benamingen het lot van de wijngaarden verbonden was met dat van de geestelijkheid of de investeerders, dan ontsnapt de Banyuls cru aan deze regel. Zo werd het werk in de wijngaard altijd gesublimeerd door een menigte anonieme personen die door dezelfde passie geloof werden bezield”. P. Gard.

Philippe Gard heeft in 2006 de krachten gebundeld met Julien Gril en Andy Cook om de meer dan honderd jaar oude geschiedenis van Mas Cristine te bestendigen, een benaming van de Côtes du Roussillon, die sinds 1810 in Argelès is gevestigd. De wijngaard (25 hectare) ligt op een hoogte van 250 meter, op de schist van het Albères-massief. Op enkele kilometers ten noorden van de Coume Del Mas, is dit de voor de hand liggende voortzetting van de zoektocht naar een permanente versterking van de terroirs van de Roussillon. Naast de grote wijnjaren zijn er de “Consolation” terroir selecties die, voor elk wijnoogstjaar, de micro-vaten vertegenwoordigen van de beste selecties van de landgoederen Coume Del Mas en Mas Cristine, evenals Terrimbo in Collioure (die wijnen produceert met een certificaat van “biologische landbouw”) en de Côtes Catalanes van het Tramontane assortiment.

Coume del Mas is sinds juni 2017 lid van Vignobles & Signatures, de voortzetting van de filosofie van delen, wederzijdse hulp en creatie.

COUME DEL MAS – www.coumedelmas.comwww.tramontanewines.com

 

Op de proeftafel:

Folio 2019 –Coullioure blanc

Assemblage van 90% Grenache gris en 10% Grenache blanc. Helder lichte kleur, aroma’s van rijp wit fruit in de neus, jonge gezellige wijn in de mond met leuke en elegante toetsen.

Schistes 2019 – Collioure rouge

100% Grenache noir. Mooie accenten van rijp rood fruit gemengd aan subtiele toetsen van kreupelhout, In de mond vluchtige hint van cacao en fine tannines, mooi evenwichtig

Wild Boar Syrah 2019 – Côtes du Roussillon

Een 100% Syrah die rijpt in tweedejaars eik, geselecteerde druiven, aoma’s van wild rood fruit maar toch zeer aangenaam

Quintessence 2017 – Banyuls rouge

Assemblage van 50% Grenache noir, 30% Mourvèdre en 20% Carignan. Donkerrode kleur met gezellig fruitige aroma’s, subtiele zoete fruitige hints in de mond zorgen voor een erg aantrekkelijke en lange afdronk