Combinatie Bordeauxwijnen en ambachtelijke producten: explosie van smaken

Op 13 september lanceerde Vins de Bordeaux een nieuwe tv-serie waarin de mooie diversiteit van de Bordeauxwijnen gematcht wordt met de beste culinaire producten uit België: BELGIUM LOVES BORDEAUX. En het programma had evengoed BORDEAUX LOVES BELGIUM kunnen heten, want de liefde is absoluut wederzijds! In elke video bezoekt Marcelo Ballardin, chef van het Gentse restaurant Oak (één Michelinster), een Belgische (ambachtelijke) producent om een uitdaging aan te gaan: een nieuwe interpretatie geven aan een klassieker uit de Belgische keuken. Zijn partner in crime Jasper Van Papeghem, beste sommelier van België 2017, zal deze creatieve recepten vervolgens koppelen aan Bordeauxwijnen met een aantrekkelijke prijs-kwaliteitverhouding, die bovendien in ons land verkrijgbaar zijn. Deze pareltjes bewijzen nog maar eens dat er uitstekende Bordeauxwijnen te vinden zijn bij wijnhandelaars en in de supermarkt.

De uitdagingen van Belgium Loves Bordeaux:

  1. een heerlijk aperitief met wijn en kaas creëren met een droge witte wijn, een zoete witte wijn en een fruitige rode wijn, om de beste kaasmaker van België, Frédéric Van Tricht (Antwerpen), versteld te doen staan;
  2. sushi op Vlaamse wijze bedenken en deze met een witte Bordeauxwijn en een rosé pairen met de hulp van Lorenzo Desmit van de vismarkt Vistrap (Oostende);
  3. een stoverij die (bijna) even lekker is als die van de mama klaarmaken samen met de beste slager van België, Hendrik Dierendonck (Sint-Idesbald), en ze matchen met rode wijnen van de rechteroever;
  4. een Crémant de Bordeaux en een zoete witte Bordeauxwijn pairen met een nieuwe interpretatie van de eclair door Pieter De Volder van patisserie Zuut (Leuven).

UITZENDING: Belgium Loves Bordeaux wordt uitgezonden op Play 4 en Play 5 (www.goplay.be): • van 13/9 tot 26/9 (Zuut en Vistrap) • van 8/11 tot 15/11 (Van Tricht en Dierendonck) . Meer uitzendingen zijn gepland voor begin 2022. Na de tv-uitzending kunnen de reportages ook bekeken worden op www.bordeaux.com.

UITDAGING 1: EEN HEERLIJK APERITIEF MET KAAS EN WIJN

  • Château Argadens, 2019, AOC Bordeaux blanc : Druivenrassen: 65% Sauvignon Blanc en 35% Sémillon – Verkrijgbaar bij Magnus Wijnen, € 9,39 – Château Argadens behoort sinds 2002 toe aan de familie Sichel.
  • Michel Lynch Nature Bordeaux Rouge, 2016 – Druivenrassen: 100% Merlot – Verkrijgbaar bij Magnus Wijnen, € 7,99 – De biowijn Michel Lynch Nature wordt geproduceerd door de familie Cazes, die ook eigenaar van Château Lynch-Bages is.
  • Château Liot, Sauternes, 2016 – Druivenrassen: 80% Sémillon, 15% Sauvignon Blanc en 5% Muscadelle – Verkrijgbaar bij Magnus Wijnen, € 19,98 – De Sauternes van Château Liot wordt geproduceerd door Jonathan en Marie Amélie David.

UITDAGING 2: SUSHI OP VLAAMSE WIJZE

Chef Marcelo Ballardin bedacht een fantastisch recept voor sushi op z’n Vlaams op basis van makreel, rode biet en koolrabi met een mayonaise van soja en mierikswortel. ( recept zie verder)

  • Labottière Prestige, Bordeaux blanc sec, 2020 – Druivenrassen: 100% Sauvignon Blanc- Verkrijgbaar bij Delhaize, € 7,99 – Labottière Prestige wordt geproduceerd door Maison Cordier.
  • Château Lamothe, Bordeaux rosé, 2020 – Druivenrassen: 50% Cabernet Sauvignon en 50% Merlot – Verkrijgbaar bij Delhaize, € 5,99 – Château Lamothe, dat gelegen is in Entre-Deux-Mers, wordt geleid door de broers Fabien en Christophe Vincent, vierde generatie wijnboeren.

UITDAGING 3: EEN STOVERIJ KLAARMAKEN DIE (BIJNA) EVEN LEKKER IS ALS DIE VAN DE MAMA

  • Château Fougas, Côtes de Bourg, 2019 – Christophe Vincent, Château Lamothe-Vincent – Druivenrassen: Merlot, Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc. Verkrijgbaar bij Colruyt, € 8,59. Jean-Yves en Michèle Béchet produceren wijnen die opvallen door de mineraliteit van de bodem waaruit ze voortgekomen zijn, dankzij de biologische en biodynamische wijnbouw.
  • Château Treytins, Lalande de Pomerol, 2018 – Jean-Yves Béchet, Château Fougas – Druivenrassen: 53% Cabernet Sauvignon, 43% Merlot en 4% Petit Verdot – Verkrijgbaar bij Colruyt, € 11,99 – Château Treytins behoort sinds 2019 toe aan Marie Laure en Pierre Esnée.

UITDAGING 4: EEN CRÉMANT DE BORDEAUX EN EEN ZOETE WITTE BORDEAUXWIJN PAIREN MET ECLAIRS IN EEN NIEUW JASJE

  • Château Thieuley, Crémant de Bordeaux, 2018 – Druivenrassen: 50% Sémillon en 50% Cabernet Franc – Verkrijgbaar bij Cora, € 14,39 – De crémant van Château Thieuley wordt gemaakt door de zussen Sylvie en Marie Courselle.
  • Château Haut Coustet, Sauternes, 2017 – Druivenrassen: 80% Sémillon, 10% Sauvignon Blanc en 10% Muscadelle – Verkrijgbaar bij Cora, € 15,39 – Château Haut Coustet behoort al vijf generaties lang toe aan de familie Mercadier. Paul Mercadier en zijn echtgenote Emilie beheren het domein sinds een twintigtal jaar.

Recept Sushi op Vlaamse wijze – Marcello Ballardin – Restaurant Oak, Gent

Ingrediënten (voor 2 personen) : 1 makreel – 2 rode bieten – 1 koolrabi – Mierikswortelmayonaise (naar smaak) – Gebakken rijst – Sojasaus – Zout – 1 citroen

Bereiding: Begin met het schoonmaken van de vis en pekel hem gedurende 10 minuten. Schil ondertussen de koolrabi en bieten en maak hier, met behulp van een mandoline, lange repen van. Als de vis gepekeld is, spoel je hem goed af met water en dep je hem droog. Snij hem dan in tartaar en zet opzij. Pers het sap uit de citroen en meng dit samen met sojasaus, mierikswortelmayonaise en nog wat citroenzeste tot een homogeen sausje. Voeg naar smaak meer sojasaus of mierikswortelmayonaise toe. Zet even opzij.

Neem nu een reep rode biet, leg hier wat rijst en vistartaar op en rol dit op totdat je een soort cannelloni krijgt. Herhaal dit met de andere rode biet- en koolrabirepen. Serveer met het sausje.

Smakelijk!