Culinaire activiteiten in Nederlands Limburg

De Gault & Millau Gids kleurt dit jaar oranje. Elke Nederlandse regio, met elk z’n lokaal lekkers, wordt er onder de aandacht gebracht. Ook Nederlands Limburg doet de fijnproevers watertanden. Denk aan de magische gronden die zorgen voor de typerende Limburgse wijn of de meest sublieme asperges. Het malse lamsvlees dat je voorgeschoteld krijgt in de verfijnde restaurants of de alom bekende Limburgse vlaai. Nood aan het prikkelen van je smaakpapillen? Dan is een tripje richting Limburg de juiste zet.

Bezoek Château Neercanne

Vind je het zuiden van Frankrijk nét iets te ver rijden? Navigeer dan rechtsomkeer richting het fraaie terrassenkasteel Château Neercanne, in Maastricht. Omringd door baroktuinen, vleiend tegen heuvels en grenzend aan wijnranken. Bovendien heb je een fabuleus uitzicht op het Jekerdal en de flank van de St. Pietersberg. Lunch in het huiselijke restaurant l’Auberge de Neercanne, in de vroegere stallen van het kasteel. Of dineer in het bekende Restaurant Château Neercanne, gevestigd in het kasteelgebouw zelf. Om het la douce France gevoel compleet te maken, geniet je er van Frans georiënteerde gerechten van de hoogste plank. En goed nieuws voor de wijnliefhebber: Château Neercanne heeft een eigen wijn. Santé!

Ontmoet gehoede schaapkuddes

Misschien wel een van de meest typerende en charmantste kenmerken die je terugvindt in het Limburgse landschap: de schaapherders met hun kudde. Een duurzame manier voor natuurbeheer, maar eveneens een verrijking voor de restaurantkeuken. Limburg staat namelijk bekend voor haar unieke lamsvlees. En de kans dat dat lamsvlees van Schaapskooi Mergelland komt, is reëel. Situerend op één van de mooiste plekjes van het Zuid-Limburgse Heuvelland, grazen hun honderden schapen. Elke dag trekken er maar liefst acht herders op uit met hun kudde. Die vele beweging is een van de reden voor de heerlijke smaak, talrijke vitamines en malse structuur van het lam. Benieuwd hoe het voelt om herder te zijn? De geboorte van een lammetje meemaken? Het kan allemaal bij Schaapskooi Mergelland.

Proef de Limburgse wijnen

De Limburgse grond is als het ware een godsgeschenk voor wijnboeren. De combo van harde kalk en klei en lössgrond resulteert in prachtige (en krachtige) wijnen. Een succesvol wijndomein vind je op de 215 meter hoge heuvel Fromberg, in hartje Limburg. Wijngoed Fromberg is uniek van soort omdat het de enige Nederlandse wijngaard heeft met een helling volledig op het zuiden gericht. Idealer kan niet. Je kan er terecht voor een smakelijke wijnproeverij, gecombineerd met een borrelplankje streekproducten én een rondleiding op de wijngaard. Maar daar stopt hun aanbod niet. Ze organiseren bv. ook picknick-wandelingen en scootertochten.

Ontdek en proef de regio per fiets

Maar de wandelschoenen kunnen perfect vervangen worden door de fiets. Limburg is, naast foodies, ook een walhalla voor fietsers. Fan van zowel eten als fietsen? Daar heeft Limburg dé oplossing voor. Ze stippelden namelijk vijf hoog culinaire fietsroutes uit. Van een route waar bier en streekproducten centraal staan, tot een route voor wijnliefhebbers. Daarnaast kan je de sfeer en gezelligheid langs de Maas opsnuiven vanop de fiets, maar ook het culinaire in Midden- en Noord-Limburg ontdekken per fiets. En natuurlijk mogen we het Witte Goud van Noord-Limburg niet vergeten: de asperges. Proef ervan tijdens de route beginnend en eindigend in het Aspergedorp.

Dineer in een van de talrijke restaurants

Kan je niet kiezen uit de vele restaurants die Limburg rijk is? Dan helpen we je graag even op weg. Vleesliefhebbers zijn bij Onglet in Maastricht aan het juiste adres. Het restaurant (mét eigen slagerswinkel) betreed je via de koelcel. Zo is de toon voor een memorabel restaurantbezoek meteen gezet. De rijke Limburgse wijnen proeven bij uitgekiende gerechten? Boek dan een tafeltje bij Marrees in Weert. Voor lokale producten kan je terecht bij De Beejekurf in Venray of G7 in Sittard. Die laatste beschikt over een eigen moestuin én haalt z’n producten op de markt van Sittard, pal naast de deur.

http://www.holland.com/culinair-nederland

illustraties mooibelichtfotogtafie