Cuvée Scooter – Château d’Arsac

Het wijnjaar 2020, een virtuoos wijnjaar. Vintages komen en gaan, maar ze zijn nooit hetzelfde, en 2020 is in Château d’Arsac geen uitzondering op de regel. Dankzij een bijzonder zacht begin van de lente konden alle druivenrassen vroeg en gelijkmatig uitlopen (11 maart voor de Merlots en 16 maart voor de Cabernets) en kon de vegetatieve cyclus op een hoog niveau beginnen (ontbladering van de wijnstokken vanaf 22 april). Regelmatige hevige stormen in mei bemoeilijkten de sanitaire situatie en noopten tot verscherpte behandelingspercentages, waardoor schade werd toegebracht aan enkele percelen met biologisch geteelde Merlot.

De terugkeer van warme, zonnige dagen eind mei ging gepaard met een snelle, gelijkmatige en gulle bloei (18 tot 27 mei). De zomer werd plotseling heet en droog: geen regen van 19 juni tot 10 augustus en temperaturen die regelmatig boven de 30°C uitkwamen, vertraagden de vegetatieve cyclus van de wijnstokken aanzienlijk. Nog verrassender was dat de hitte van september de fenolische rijpheid van onze druiven vertraagde, waardoor onze volumes met 20% daalden, tot een verlossende regenbui onze Cabernet Sauvignon een plotse boost gaf. Hoewel enigszins vervroegd (10 dagen), was de oogst overwegend zeer kort om de regens van oktober te vermijden. Uiteindelijk, en paradoxaal genoeg, moesten we geduld hebben om de druiven snel te kunnen plukken bij optimale rijpheid en perfecte concentratie.

In de familie van de jaargangen van het Château d’Arsac, ontbrak tot dusver, naast de rode respectabele Margaux en de pikante cuvée Céline (witte bourgogne), evenwel een rosé tegelijkertijd licht en mordant. De nieuwe cuvée Scooter is een levendige, vrolijke, verleidelijke wijn, in één woord een beetje eigenwijs, een wijn met een kick! Het etiket werd een scooterportret van de baby jack russell die de familie Raoux, eigenaars van het kasteel, adopteerde. Klaar voor een ritje op de scooter, met de neus tegen de wind in.

TECHNISCHE INFORMATIE

Een 100% Cabernet Sauvignon Bordeaux Rosé, geteeld op een kiezel-zanderig terroir, (50% kiezel en grind) rustend op mergel en kalksteen. De beplanting beloopt zowat 6 500 wijnstokken / ha. Bij aankomst aan de chai volgt een directe persing, onder zeer lage druk met een strakke afwikkeling,gistingstemperatuur 16° tot 18° C. De productie 2020 bedraagt 6 000 flessen van de oogst van 16 september 2020 die in maart 2021 werd gebotteld. Het eindresultaat is een wijn met 12,5% alc. Vol.

Het vrolijke etiket geeft in het glas een heldere, lichtroze kleur met een subtiele lychee tint. In de neus ontdekken we delicate en verfrissende toetsen van framboos en zwarte bes, uitnodigend en verleidelijk. Ook in de mond is er een frisse en knapperige smaak, met zachte afdronk die subtiel wordt gedomineerd door de zwarte bes.