Vignobles Foncalieu

Rosé Le Versant – Het enkelvoud meervoud rosé

Le Versant, een cuvée in beperkte oplage, is opnieuw ontworpen door de straatkunstenaar Nerone en kondigt niet alleen de terugkeer van mooi weer aan. Het symboliseert ook de expertise van Vignobles Foncalieu in de productie van rosés, van trendy wijnen tot gastronomische toppers.

Vraag in de familie Le Versant, een enkel druivenras in de IGP Pays d’Oc, naar de Grenache rosé. Deze wijn is het resultaat van een selectie van percelen die op noordelijke hellingen liggen en wordt met de hand gemaakt door Vignobles Foncalieu in de Aude. Deze rosé werd dit jaar gekleed door @Nerone, een Franse kunstenaar met een internationale reputatie, die samenwerkte met grote merken als Danone, Puma, Jaguar of Land Rover, en wiens exotische universum zijn stempel heeft gedrukt op de muren van Parijs, New York, Bangkok, Berlijn, Marrakech of Seoul. Zijn kleurrijke graphics passen Versant als een handschoen! Tapas, koude soepen, wit vlees, tandoori kip, tajine van zeeduivel of crumble: alles past ook bij deze wijn die zijn uitzonderlijke frisheid dankt aan de klei-kalksteen mergel waaruit hij is gemaakt en zijn suave mondgevoel aan het roeren op fijne droesem.

Deze zeldzame parel is niet de enige. Naast de Languedoc-variëteiten, sterren zoals Syrah, of internationale variëteiten zoals Cabernet en Merlot, heeft Gabriel Ruetsch, agronoom die verantwoordelijk is voor Vignobles Foncalieu, toegezien op de aanplant van vergeten schatten zoals Sauvignon Gris en Piquepoul Noir. Zo heeft Vignobles Foncalieu jaar na jaar zijn collectie rosés uitgebreid in assertieve stijlen, tussen enkele druivensoorten en assemblages, IGP en AOP.

Hun geheim? 14 druivensoorten, waarvan sommige ‘s nachts worden geoogst en een snelle pneumatische persing ondergaan om hun aroma’s en frisheid te behouden, met een vermogen om op trends te anticiperen. Als gevolg daarvan bestrijken de Foncalieu rosés nu alle segmenten, van topklasse tot kleine aromatische klompjes.

Biologisch en goed

De diversiteit van de rassen wordt geëvenaard door de diversiteit van de bodems. “De 4800 hectare wijngaarden van onze 794 leden-wijnbouwers hebben het geluk de verschillende terroirs te bestrijken die de rijkdom van de Languedoc vormen, van Carcassonne tot Béziers, van de Minervois tot de Corbières, tot aan de kust”, bevestigt Nathalie Estribeau. De directeur oenologie van Vignobles Foncalieu speelt in op de kaart van de innovatie en zet in op rijping op droesem voor bepaalde wijnen, co-fermentatie tussen druivensoorten en het gebruik van vaten “om de rosé meer complexiteit en een langere levensduur te geven”. Met meer dan 30% van hun productie reeds gewijd aan deze kleur, willen de Vignobles Foncalieu de leider worden van de rosé in Occitanië met een doelstelling van 10 miljoen verkochte flessen in 2005, waarbij de wijngaard in het groen staat. 165 hectare wordt gevinifieerd in biologische landbouw en 180 andere zijn in omschakeling. Een derde van de wijngaard is HVE niveau 3 gecertificeerd, met de bedoeling om binnen twee jaar 100% te halen. En alle Foncalieu wijnen zijn Veganistisch!

Vignobles Foncalieu is gespecialiseerd in roséwijnen en heeft verschillende troeven in handen. In IGP Coteaux d’Ensérune hebben zij vergeten of nieuwe rassen weer tot leven gewekt: Piquepoul noir met Piquepoul Rosé en Cabernet Franc in de jaargang Ensédune. Gerenommeerd om hun knowhow in de teelt en vinificatie van sauvignon, hebben zij de sauvignon gris gesublimeerd in de griset en assemblagewijnen gemaakt zoals de Domaine Haut Gléon IGP Vallée du Paradis, een concentraat van genot.

Hun biologische gamma in IGP Pays d’Oc is uitgebreid met Les Cardounettes, 100% Syrah en de verbazingwekkende ‘Groene Bende’ Cinsault-Grenache, en niet te vergeten Instant Sud, Hera en O Natura, bi-variëteitenwijnen bestemd voor de export. De parel in dit segment, de rosé de saignée van Château Haut Gléon in de BOB Corbières, neemt de unie van coöperatieve wijnhuizen mee op een eersteklas reis naar de sterrenrestaurants van Frankrijk.