De smaken van de wereld in het Internationaal Dorp/2

Het Internationaal dorp tijdens de manifestatie Eat! Brussels, drink! Bordeaux telt naast de Afrikaanse en Amerikaanse vertegenwoordigers ook afgevaardigden uit Azië en Europa.

Azië

Chennai (India) : De Tamil-keuken is een van de belangrijkste Indiase keukens, en een van de keukens die het minst beïnvloed is door vreemde culturen. Tamil Nadu heeft een zeer uitgebreide vegetarische keuken ontwikkeld die streeft naar een evenwicht tussen voedzame stoffen en smaken.

Rijst staat centraal in de Tamil-keuken en wordt aangevuld met allerlei soorten koeken of beignets. Ook peulvruchten zijn alomtegenwoordig. Ze zijn terug te vinden in pittige stoofschotels, bouillons of zelfs beignets. De bijzondere aroma’s zijn afkomstig van de specerijenmix: tamarinde, kokosnoot, peper, kerrieblaadjes enz. Zoetzuur en kruidigheid zijn de overheersende toetsen. De vertegenwoordiger : De restaurantketen van Hotel Saravana Bhavan

Peking (China): De keuken van Peking, ook wel Mandarijnse of Keizerlijke keuken genoemd, heeft een waaier aan gerechten en desserts die beïnvloed zijn door de verschillende Chinese culinaire tradities. Het klimaat is niet geschikt voor de rijstteelt, dus tarwe, in de vorm van noedels of brood, is het belangrijkste zetmeelrijke voedsel. Een andere belangrijk kenmerk is een sterke voorkeur voor wortels en groenten met sterke smaken, zoals peper, knoflook, gember, prei, civet en koriander. De vertegenwoordiger van Peking : Quanjude (Peking)

https://www.chinahighlights.com/beijing/article-quanjude-roast-duck-restaurant.htm

Seoel (Zuid-Korea): De ooit onbekende Koreaanse gastronomie is nu alomtegenwoordig in het Westen. Elk van de gerechten varieert in kleur, textuur en smaak om een evenwicht te bereiken dat zowel lekker als mooi is, geïnspireerd door het taoïsme. De tafel is gedekt met duizend kleine schotels: de banchan. Deze bijgerechten worden bij elke maaltijd aan tafel geserveerd in kleine kommetjes. De bekendste is de befaamde kimchi: gepekelde groenten die lange tijd gefermenteerd zijn en op smaak worden gebracht met knoflook, gember en chilipeper. Het gerecht is uitgeroepen tot nationaal erfgoed. De Koreaanse gastronomie bulkt van smaak! De vertegenwoordiger van Seoel : Walk Company

Provincie Sichuan (Zuidwest-China) : De Sichuanese keuken staat bekend om zijn pittige en kruidige gerechten. De beroemde sichuan-peper is een plant met een kruidige, citroenachtige en licht verdovende smaak. Deze peper is dan wel alomtegenwoordig in de lokale keuken, het zijn de uit Amerika geïmporteerde rode pepertjes die het zijn pittige accent hebben gegeven. Een plaatselijk gezegde luidt dan ook als volgt: “De Sichuan-keuken is de enige met 100 verschillende gerechten, elk met een eigen smaak en de enige met een gerecht dat deze 100 verschillende smaken combineert.” De vertegenwoordiger van Sichuan : Restaurant Daronghe

Xi’an (China) : De provincie Shaanxi staat bekend om haar noedels: driehoekig, in een pot gekookt, geraspt, uitgerekt, etc. Ze worden geserveerd met sauzen die een verscheidenheid aan geuren bevatten. Als virtuoze jongleurs spinnen de koks een spiraal van deeg die snel wordt omgevormd tot een lange bal, als basis voor soepen en gebakken noedels. Een ander beroemd straatgerecht is rou jia mo, de Chinese hamburger gemaakt van een rond broodje. Daartussen wordt vlees gelegd, meestal gemengd met paprika en groene peper. Heerlijk! De vertegenwoordiger van Xi’an : Restaurant Intoxicating Chang’an

Europa

Boedapest (Hongarije) : De Hongaarse gastronomie is een van de rijkste van Centraal-Europa. Het is een keuken vol smaken waarin peper en paprika een essentiële rol spelen. Dit verklaart waarom veel mensen Hongaars eten erg pittig vinden. Het is vooral geurig en perfect gekruid. Hongarije is een land met een gerenommeerde culinaire traditie. Het is Boedapest dat de traditionele Hongaarse keuken aan het publiek zal presenteren. Soms in een eigentijds jasje met een vleugje moderniteit. Vertegenwoordiger van Boedapest : Een team speciaal samengesteld door de stad Boedapest

Kiev (Oekraïne) : Wie Kiev wil leren kennen, moet eerst de keuken van Kiev ontdekken: de beroemde borscht natuurlijk, maar ook de zelfgemaakte gevulde worstjes, Nalyvka, vers spek op roggebrood en natuurlijk de beroemde honing uit de Karpaten. Dit boeket van smaken zal je hart openen voor de rijkdom van het culturele erfgoed. Kiev heet je van harte welkom! De vertegenwoordiger van Kiev : Restaurant Kupidon

Europese metropool Rijsel : Maak kennis met creatieve en talentrijke chefs die een nieuwe draai geven aan traditionele gerechten. Deze jonge generatie, met zijn ongedwongen keuken, staat garant voor een buitengewone culinaire ervaring. Proef zeker hun eigenzinnige versie van stoofvlees, hun bewerkte gerookte vis en plaatselijke kazen. De goede scores die de culinaire gidsen onlangs gaven aan restaurants in de Rijselse metropool dragen sterk bij aan de uitstraling van deze streek op nationaal en internationaal vlak. Het multiculturele en internationale festival eat! BRUSSELS is een uniek event, in een gastvrije culinaire bestemming.

Vertegenwoordigers van de Europese metropool Rijsel : Nicolas Choquet, chef van het restaurant ‘OCTOPUS’ (donderdag), Abdelkader Belfatmi, chef van het restaurant ‘LE MARCQ’ (vrijdag), Alexandre Suergiu, chef van het restaurant ‘AUX EPHERITES’ (zaterdag) en Anthony Dorard, chef van het restaurant ‘Le Sébastopol’ (zondag)

/www.restaurant-octopus-lille.fr – www.lemarcq.frwww.auxepherites.comwww.restaurantsebastopol.com

Kruidenier: Hello Lille heet je van harte welkom in de kruidenierswinkel in zijn estaminet. Je ontdekt er uitstekende ambachtelijke bieren in verschillende stijlen die blijk geven van de uitgebreide lokale vakkennis.

Ljubljana (Slovenië): Slovenië is een rijzende ster bij de liefhebbers van lekker eten. De jongste jaren zit het gastronomisch toerisme er in de lift. Dankzij het talent van de Sloveense chefs wordt er op het kruispunt van de Alpen, de Middellandse Zee en de Pannonische vlakte volop vernieuwd. Vertegenwoordiger van Ljubljana : Chef-kok Jorg Zupan van restaurant Atelje

www.facebook.com/RestavracijaAteljewww.restavracijaatelje.com

Het Woiwodschap Mazovië (Polen) : In Mazovië is tafelen een nationale traditie. De tafel is er altijd rijkelijk gedekt. Niet toevallig, want de mensen zijn er heel vrijgevig. Door de eeuwen heen is de Poolse eetcultuur verrijkt met Italiaanse en Franse culinaire invloeden maar ook door de Tartaren, Armeniërs, Litouwers, Kozakken, Hongaren en Joden. Vertegenwoordiger van het Woiwodschap Mazovië : Een culinair team aangesteld door het Woiwodschap Mazovië, speciaal voor het festival www.culinary-heritage.com

Sofia (Bulgarije) : De keuken van Sofia, waarin verschillende invloeden samenkomen, is typisch voor de Balkan. Mezze, geroosterd vlees en salades worden vaak geserveerd in royale porties. De Bulgaarse keuken is niet beperkt tot de beroemde yoghurt. Ze vindt zichzelf voortdurend opnieuw uit.

Vertegenwoordiger van Sofia : Restaurant Laila Fashion Cooking – www.lailabg.com www.facebook.com/Laila-Fashion-Cooking-354920978018383/