De zomer in je glas met een heerlijk frisse rosé uit Bordeaux

Met zijn toetsen van klein rood fruit, subtiele geur van Engelse drop, kristalheldere lichtroze kleur en volle, fruitige en frisse smaak is de Bordeaux rosé de grote ster van het seizoen. Bovendien kan je een Bordeaux rosé perfect combineren met allerlei homemade lekkernijen: aperitiefhapjes, tapas en dips, zomerse salades, barbecue, exotische gerechten, zeevruchten, hamburgers, pizza’s, gegrilde vis en fruitige desserts. Maak er een fantastische zomer van met de rosés, clairets en crémants rosé uit Bordeaux!

De roséwijnen uit Bordeaux onderscheiden zich door de appellatie AOC Bordeaux Rosé en worden al sinds de achttiende eeuw in de hele wijnstreek geproduceerd. Sinds een vijftal jaar zijn ze echter verfijnd onder impuls van een nieuwe generatie wijnbouwers. Dankzij hen ontstond een nieuwe lichting van heldere, levendige, fruitige en elegante roséwijnen.

De ongelooflijke frisheid van deze nieuwe generatie roséwijnen is geen toeval, maar is te danken aan de bodem, het ‘terroir’, door de nabijheid van de Atlantische Oceaan en de constante irrigatie door drie rivieren, namelijk de Garonne, de Dordogne en de Gironde.

Hoewel de AOC Bordeaux Rosé in alle wijngaarden van Bordeaux mag worden gemaakt, is meer dan 70% van de productie afkomstig van de wijnstreek Entre-deux-Mers.

Een symfonie van roséwijnen

In Bordeaux kent de productie van rosé een flinke opmars sinds 2007. Inmiddels vertegenwoordigen de roséwijnen 4% van de totale wijnproductie in Bordeaux, goed voor 26 miljoen flessen (gemiddeld over tien jaar). De bereiding van rosé vergt veel knowhow, waarbij de wijnbouwer bijzondere aandacht schenkt aan de wijngaard maar ook aan de wijnkelder.

Wist je dit al?

Bordeaux rosé wordt verkregen uit alle blauwe druiven met licht sap. De druivenrassen Cabernet Franc en Merlot worden het vaakst gebruikt. De keuze en blending van de druivenvariëteiten hebben een invloed op de kleur en het aroma van de wijn.

Meestal zijn de roséwijnen gemaakt van een blend van typische rode druivenrassen uit Bordeaux: Merlot, Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc. Ze bieden een volle, fruitige en frisse smaak en intense, verkwikkende en fruitige aroma’s van rode vruchten (aardbei, aalbes …) en bloemen of de zure frisheid van roze pompelmoes. Hun aanlokkelijke, heldere kleur varieert van bijna doorzichtig roze tot lichtroze.

De wijnbouwers hebben de keuze uit twee vinificatieprocessen die eigen zijn aan rosé. De meeste rosés worden verkregen door directe persing: de hele of ontvelde druiven worden meteen geperst en het heldere sap laat men onmiddellijk gisten. Op die manier krijg je een aromatische, frisse rosé met lichtroze kleur.

Enkele zeldzame rosés zijn geproduceerd door korte inweking, ook wel de ‘saignée’-methode genoemd: de druiven worden ontveld en gaan in kuipen. Na een korte inweking om de gewenste kleur te verkrijgen, wordt 15% tot 20% van het totale volume uit de kuip gehaald. Van dit kleine deel zal de wijnboer rosé maken, terwijl de rest van het volume in de kuip rode wijn wordt. Deze methode levert een krachtigere rosé met een diepere kleur op. Je kunt de druiven ook langer laten weken tot je een zogenaamde ‘clairet’ krijgt, die het midden houdt tussen rosé en rode wijn.

Clairet: een frisse parel uit de streek

Mag het wat specialer zijn? Clairet is een unieke wijn die uitsluitend in Bordeaux wordt geproduceerd met de druivenrassen Merlot, Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc. In de mond proef je lichte tannines zoals bij rode wijn en de frisheid van rosé. De typische aroma’s van clairet zijn cassis, aardbei en roos.

De clairets uit Bordeaux zijn echt pareltjes uit de regio en worden in de hele wijnstreek geproduceerd. Ze hebben een heel eigen signatuur en een bijzondere geschiedenis. Clairet wordt beschouwd als de voorvader van de Bordeauxwijnen, want al in de vijftiende eeuw sprak men van een ‘lekkere bleke wijn’ als men het over de streek van Bordeaux had. Vandaag zetten een honderdtal wijnbouwers de traditie voort. Het geheim van clairet, die qua kleur het midden houdt tussen een uitgesproken rosé en een lichtrode wijn, zit ‘m in de langere inweking dan bij Bordeaux rosé (tussen 24 en 48 uur). Wat is dan precies het verschil met rode wijn en rosé? De Bordeaux clairet heeft door de subtiele tannines meer structuur en is vleziger en vezeliger dan rosé. In vergelijking met rode wijn is clairet dan weer verfrissender, vooral wanneer je ‘m op de juiste temperatuur drinkt (8-10°C). Clairet gaat perfect samen met pittige en exotische gerechten, tapas, schaal- en schelpdieren, barbecue en nagerechten met rode vruchten.

Durf te kiezen voor rosé, clairet of crémant rosé: succes gegarandeerd!

Met rosé kan je weinig verkeerd doen. Dankzij de ruime keuze aan kleuren, prijzen en smaken valt deze wijn bij zowat iedereen in de smaak. Bovendien hoef je niet te zoeken naar een goed wijnjaar, want Bordeaux rosé moet je jong drinken (1 à 2 jaar)!

Voor wie van bubbels houdt, is de AOC Crémant rosé de Bordeaux zeker een aanrader. Deze licht sprankelende wijnen bieden een levendige smaak met aroma’s van kleine rode vruchten. In de fles hebben ze een lichtroze kleur met oranjeachtige weerschijn. Ze worden voornamelijk gemaakt van de druivenrassen Cabernet Franc en Cabernet Sauvignon. Met hun aroma’s van aalbes, aardbei en framboos zijn ze perfect als aperitief of in combinatie met schaaldieren, kaas en nagerechten.

Een verdrievoudigde groei

Sinds 2000 is de verkoop van Bordeaux rosé meer dan verdrievoudigd in Frankrijk. In 2019 werden maar liefst 8 miljoen flessen verkocht in de Franse supermarkten. Sinds een vijftiental jaar is er een ongeziene belangstelling voor rosé, wat deze flinke groei verklaart. (Bron FranceAgriMer: met ongeveer 9 miljoen hectoliter in 2013 is Frankijk het land waar het meest rosé wordt gedronken).

In 2019 werd 33.000 hectoliter Bordeaux rosé (18%) geëxporteerd, goed voor 4,4 miljoen flessen en 14,2 miljoen euro. Rosé vertegenwoordigt 2% van de totale wijnexport in Bordeaux. Met 5.600 hectoliter is België de derde belangrijkste exportbestemming van Bordeaux rosé, na Duitsland (7.800 hl) en het Verenigd Koninkrijk (6.000 hl).

Selectie van roséwijnen uit Bordeaux

Château Penin, 2019 : 85% Cabernet Sauvignon en 15% Merlot

Deze rosé met een intense, heldere en doorzichtige kleur als aalbessengelei is heerlijk fruitig. De aroma’s van rode vruchten, bosaardbei, framboos en aalbes leveren een bijzonder frisse en fijne wijn op. In de mond is hij elegant en smaakvol.

Verkrijgbaar op 1jour1vin.com – € 7,90 Bij diverse wijnhandelaars zoals Compagnons du Bien Boire in Luik, Daune Habaru in Sainte-Marie-Sur-Semois, Franz Tricot in Jumet, Recovin in Paliseul, Les Courtiers Vinicoles in Diepenbeek, Mondovino in Schoten, Melovinja in Kemzeke, Van den bussche Wijnen in Gent …

Château Le Grand Verdus, 2019 : 50% Cabernet Franc, 30% Cabernet Sauvignon en 20% Merlot

Deze fijne, luchtige rosé heeft een heel bleke kleur en een levendige frisheid. De druiven werden gekozen voor hun knapperigheid en intense aroma. Rosé – fris en fruitig. Verkrijgbaar bij Carrefour, € 7,39

Château Merlet, 2019 : 52% Merlot, 28% Cabernet Sauvignon en 20% Cabernet Franc

Deze frisse, fruitige wijn valt op door zijn mooie, zalmroze kleur en aroma’s van kers, framboos en braambes. Een sympathieke, complexloze wijn met lichte tannines en smaken van aardbei, kers en zoethout. Ideaal als aperitief en bij zomergerechten. Rosé – fris en fruitig Verkrijgbaar bij Delhaize, € 5,99

  • Clairets

Château Lauduc – Classic, 2019 – 75% Merlot en 25% Cabernet Sauvignon

Deze prachtige clairet heeft een schitterende, donkerroze kleur met schakeringen van magenta en biedt een krachtig aroma van aardbeienpuree met toetsen van bosbessen en zachte peper. In de mond is deze wijn vrijuit, verhuld en harmonieus met een correcte aciditeit. Je proeft rode vruchten, waarbij aardbei overheerst, en toetsen van exotisch fruit die het complexe aroma versterken. Deze mooie wijn kenmerkt zich door een zijdezachte structuur die blijft hangen, en een uitbarsting van fruit. Clairet – fris en vlot. Verkrijgbaar bij Comptoir des Vins en Mouchart & Fils, € 7,95

Les Ormes de Lagrange, 2019

Een sympathieke clairet met toetsen van roze pompelmoes, granaatappel en limoen. Fris en fruitig in de mond, ideaal voor een zomerse picknick. Clairet – fris en fruitig . Verkrijgbaar bij Carrefour, € 6,49