Degustez en V.O.! – Montpellier maart 2022

De AOP Languedoc, de regio Occitanie, de stad Montpellier, Montpellier Méditerranée Métropole en het departement Hérault brengen de wijnindustrie van Occitanie samen op zondag 6 en maandag 7 maart 2022 in Montpellier. Tussen een voorwoord gewijd aan inheemse druivenrassen op zaterdag 5 maart en wijngaardbezoeken vanaf dinsdag 8, Taste in O.V.!  – wordt het Salon de Montpellier hét evenement voor wijnprofessionals in de Occitanie.

Voor de eerste editie in maart 2022, verwacht het evenement Taste in V.O.! (V.O. voor Vignobles d’Occitanie) ruim 1.500 tot 2.000 professionele bezoekers, die 300 tot 350 exposanten, wijnbouwers, kelders en handelaren, producenten van AOP en IGP wijnen uit Occitanie, kunnen ontmoeten.

Resoluut regionaal en gemoedelijk, Proef in O.V.! – Salon de Montpellier, is gebaseerd op een collectieve dynamiek waartoe het initiatief is genomen door de AOP Languedoc en haar institutionele partners. Allen willen zij een evenement tot stand brengen dat verschilt van en een grote aanvulling vormt op de grote internationale handelsbeurzen. Deze ontmoetingsplaats in het hart van de stad en aan de poort naar de regionale wijngaarden zal een moment zijn voor reünies en ontdekkingen. Het gaat erom de zakelijke banden te herstellen die door de pandemie zijn verbroken. Het gaat er ook om prospectie en de ontdekking van nieuwe producten te vergemakkelijken voor kopers en beïnvloeders die te lang zijn weggehouden van de wijngaarden, kelders en wijnmakerijen.

Authentiek en geaard!

Dégustez en V.O. ! zal plaatsvinden op de hoge plaatsen van het historische centrum van Montpellier, te beginnen met de Corum op 6 en 7 maart. Bezoekers (groothandelaars, wijnhandelaars, sommeliers, restauranthouders, journalisten, enz.) uit de regio, Frankrijk en het buitenland kunnen de exposanten ontmoeten. Daarna kunnen ze de wijngaarden van Occitanië verkennen en ontdekken.

Zaterdag 5 maart is er een symposium gewijd aan de autochtone druivenrassen van Occitanië met een ampelografie, de geschiedenis en de organoleptische kwaliteiten van deze variëteiten. Gevolgd door proeverijen en wordt het afgesloten met een diner met vier handen, waarbij twee chef-koks hun talenten combineren voor gerechten en wijnarrangementen rond deze lokale druivensoorten.

Jean-Benoît Cavalier, voorzitter van de AOC Languedoc, legt uit dat “Dégustez en V.O.! alle actoren van de wijngaard uitnodigt om elkaar te ontmoeten in het hart van Montpellier. Deze bijeenkomst zal worden gekenmerkt door gezelligheid en wordt de gelegenheid om ontdekkingen te doen en een nieuwe continuïteit te creëren.

Tijdens het evenement treedt de stad Montpellier op de voorgrond waarna de lokale wijnmakers hun regionale wijngaarden en appellaties centraal plaatsen via bezoeken en proeverijen. Montpellier herovert op deze manier zijn status van hoofdstad van de wijnwereld in het hart van de Occitaanse wijngaarden.