Inzoomen op AOP Côtes du Vivarais

De wijngaarden van de AOP Côtes du Vivarais liggen op een hoogte van 250 meter op een kalksteenplateau, dat wordt gegeseld door de Mistral-wind en uitkijkt over de beroemde Gorges de l’Ardèche.

Twee grote terroirs springen hier in het oog, de eerste gelegen in Orgnac l’Aven en de tweede in de gemeente Saint-Remèze en omgeving, aan de voet van de beroemde Dent de Rez. Het zijn deze twee uitzonderlijke terroirs die de Cuvées Grand Aven en Grotte Chauvet voortbrengen, hymnen aan de onderaardse rijkdom van deze regio.

De Grotte Chauvet Cuvée is een eerbetoon aan de grot van Chauvet die op 18 juni 1994 werd ontdekt door drie speleologen, Eliette Brunel, Jean-Marie Chauvet en Christian Hilaire. Deze sierlijke grot bevat de oudste schilderingen die tot nu toe bekend zijn, en is sinds 22 juni 2015 geclassificeerd als UNESCO Werelderfgoed.

Zijn kenmerken: Aroma’s van rijp fruit, kruiden en garrigue. Een karaktervolle wijn, elegant en diep met soepele en zijdezachte tannines.

De Cuvée Grand Aven is een eerbetoon aan de Aven d’Orgnac, in 1935 ontdekt door Robert de Joly, gelegen in de Côtes du Vivarais en geclassificeerd als een Grand Site de France. Het is op deze tijdloze plek, 50 meter onder de grond, dat de wijnkelder werd geïnstalleerd waar de beste regionale wijnen rijpen.

Zijn kenmerken: Fruitige aroma’s van zwarte bes, braam en morellen kers, versterkt door een kruidige noot van peper. Het is een wijn met een ruim en krachtig karakter, met aanwezige maar zijdezachte tannines.

De vinotheek is een unieke kelder 50 meter onder de grond, in het hart van de Aven d’Orgnac. Met een constante temperatuur van 12°C, een vochtigheidsgraad tussen 95 en 100% gedurende het hele jaar, rust en volledige duisternis, is de Aven d’Orgnac een ideale rijpingsruimte voor de beste jaargangen van de Vignerons Ardéchois. Ingericht in de toegangsgalerij van een oude lift worden er sinds maart 2018 de beste flessen met als doel het rijpingspotentieel van de topwijnen van de Vignerons Ardéchois te evalueren, maar ook bij te dragen aan de promotie van de IGP Ardèche en de AOP Côtes du Vivarais-wijnen.