Domaine Walbaum is geboren …

Sinds 2021 vindt de familie Walbaum zichzelf opnieuw uit met een ambitieus nieuw project dat resoluut op de toekomst gericht is. Dit nieuwe hoofdstuk is diep geworteld in de familiegeschiedenis, maar speelt tegelijkertijd in op de onvermijdelijke veranderingen in de samenleving. De familie blijft geschiedenis, cultuur en charme combineren voor een subtiele ervaring gevormd naar het beeld van hun lange traditie van gastvrijheid. Domaine Walbaum was geboren!

De naam, de grafische codes, de ruimtes… alles is heroverwogen en gesublimeerd. Het domein ligt is gecentreerd rond de Villa Walbaum, het Wijnhotel****, genesteld tussen de wijngaarden en de wildernis van de Gorges de l’Ardèche. Het oude familiehuis, dat eruitziet als een warme en gastvrije Toscaanse Villa, heeft een moderne uitbreiding gekregen: de charme van het verleden combineren met de behoeften van de toekomst. Deze plek is gewijd aan levenskunst, bezinning en het ontdekken van de wijnen van het Domaine en elders.

Rond de Villa Walbaum hotel****, krijgt een nieuwe eco-ontworpen kelder vorm, om wijnen te produceren die nog steeds trouw zijn aan hun terroir, met eerbied voor de familiale wijnbouwtraditie. Er verandert dus weinig gezien het domein nog steeds het hele jaar door openstaat om fijnproevers te laten genieten van inspirerende en onvergetelijke ervaringen in deze betoverende en tijdloze omgeving.

De geschiedenis van het landgoed

Domaine Walbaum, een familie-eigendom sinds de 19e eeuw, ligt in het hart van de zuidelijke Ardèche, op enkele kilometers van de Pont d’Arc, de Gorges de l’Ardèche (Grand Site de France) en de Grotte Chauvet (UNESCO Werelderfgoed). Het strekt zich uit over bijna 70 hectare aan één stuk, langs de rivier de Ardèche, waarvan 12 hectare met wijnstokken. Domaine Walbaum is een familie-erfgoed en een passie voor wijn die van generatie op generatie wordt doorgegeven, met respect voor het terroir. Een plaats met een rijke geschiedenis en een zekere magie…

In 1848 werden de eerste winstokken aangeplant door Louis Claron (voorouder van Ludovic). In 1900 volgt de bouw van de Colombier-kelder voor bulkverkoop. In 1960 worden de eerste Vitis Vinifera-druivenrassen (resistente planten) aangeplant en 10 jaar later is er de eerste verkoop in flessen door Philippe Walbaum. In 1980 volgt de aanplant van Syrah- en Viognierdruiven uit de Ardèche, maar ook Merlot. Het landgoed wordt in 2000 overgenomen door Ludovic Walbaum, zevende generatie.

Na de verbouwing van de gezinswoning 2018 tot 2020 tot een hotel**** volgt in 2021 de geboorte van Domaine Walbaum, opening van het Hotel**** Villa Walbaum, en omschakeling naar biologische landbouw. Ondertussen werd ook gestart met de bouw van een nieuwe, ecologisch verantwoorde wijnmakerij die in principe vanaf 2023 operationeel zal zijn.

Vandaag brengt Ludovic Walbaum het familiedomein in een nieuw tijdperk door zich te engageren voor een milieuvriendelijke aanpak en biologische landbouw. Binnenkort zal een nieuwe wijnkelder, ontworpen met ecologische en natuurlijke materialen, zijn plaats vinden in het hart van het Domaine. “Het combineren van de charme van het verleden met de behoeften van de toekomst is een geweldige manier om deze lange geschiedenis te eren en te bestendigen! ”

Villa Walbaum Hotel ****

Genesteld in het hart van de wijngaarden is Hôtel Villa Walbaum****, beschermd door zijn honderdjarige ceders, zijn hout, zijn olijfbomen en zijn bronnen, een intieme en unieke plek. In de 17e eeuw kreeg het landhuis een verfijnd uiterlijk, volgens de architectonische codes van de Palladiaanse villa’s. Het landhuis is gebouwd in harmonie met de natuur en de omgeving. Door zijn gunstige ligging geniet het van een prachtig panorama op het domein, de rivier Ardèche, de kalkrotsen en het dorp Vallon Pont d’Arc. Het heeft ook veel middelen voor gewassen, veeteelt en bosbouw, waarbij geprofiteerd wordt van de rivier en de bronnen.

De tuin is ontworpen in harmonie tussen de “kunstmatige natuur” van de tuin, bewerkt door de hand van de mens en de visie van de landschapsarchitect ALEP, en de “natuurlijke natuur” van het wilde bos. Een intiem, aangenaam karakter, op de grens tussen het grondgebied van de villa en het omliggende landschap. De tuin onderscheidt zich door zijn grote eenvoud: een paar bloemperken, grote terracotta potten met citroen- en sinaasappelbomen, vijgenbomen die in de zomer hun zoete vakantiegeur verspreiden, lavendel en bamboe.

De 11 kamers en suites van het hotel, met hun verfijnde decoratie en vloeiende en poëtische hedendaagse lijnen, zijn verdeeld over het gerenoveerde Maison de Maître en de uitbreiding vanaf twee grote trappen: de ene antiek, de andere resoluut modern… Bij het ochtendgloren onthult elk van hen een uniek en betoverend natuurspektakel, eigen aan het unieke klimaat van de Gorges de l’Ardèche… .

Themaproeverijen, yogalessen in het hart van het Domaine, elektrische mountainbiketochten, kanovaren op de Ardèche of het ontdekken van de druivenoogst, een ruime keuze aan wijnbelevenissen voor de bezoekers. Aanbod dat wordt aangevuld met buitengewone activiteiten in een idyllische omgeving voor unieke “eco-wijn-ervaringen”. Een uitstapje met z’n tweetjes, een gezinsmoment, een gastronomische tussenstop, een wellnessbreak, een wijnbelevenis voor één dag…

De wijngaarden:

Vandaag omvat het Domaine 65 hectare grond, waarvan 12 hectare wijnstokken in productie. Er is ook een eeuwenoud bos, 2 km rivieroever en binnenkort zullen lavendel, olijfbomen en truffeleiken de wijnproductie vervolledigen. Het domein biedt een uitzonderlijke biodiversiteit met zijn heggen, talrijke soorten bomen en planten, bronnen en ook de vogels en insecten die er hun habitat van hebben gemaakt.

Om het milieu te beschermen, moet men het vooral weten te observeren, ernaar te luisteren en ermee in harmonie te werken; om deze aanpak te bestendigen, is men begonnen met de omschakeling van de wijngaard op biologische landbouw. De wijnstokken worden op de optimale rijpheidsdatum van de druiven geoogst en vervolgens in de wijnkelder van het Domaine gevinifieerd.

Voor de rode wijnen wordt overgegaan tot een lange maceratie bij gecontroleerde temperaturen, om de tannines, de kleur en de aroma’s in alle fijnheid te extraheren. De wijnen rijpen vervolgens een jaar in betonnen vaten en voor sommige nog eens twaalf maanden in eiken vaten.

De roséwijn wordt gemaakt in thermogereguleerde roestvrijstalen vaten, waardoor de kwaliteit van de sappen, die worden gemaakt door directe persing of door “bleeding” ‘s nachts, behouden blijft. Rosé is waarschijnlijk de meest delicate en moeilijkste wijn om te maken. Het geheim van zijn kleur, aroma en elegantie ligt in een subtiel evenwicht.

De witte wijn wordt gemaakt volgens de zuiverste traditie. De druiven worden ‘s morgens vroeg geoogst om ze vers te houden en vervolgens naar de pers gebracht. Na een korte maceratie op de schillen wordt het sap in eikenhouten vaten gedaan voor een langzame gisting op de droesem. Deze techniek geeft de wijn een fluweelzachte textuur en heerlijke aroma’s, die doen denken aan honing of marsepein.

De omgeving :

Vallon-Pont-d’Arc – Het natuurlijk kader van de Pont d’Arc. De Gorges de l’Ardèche, geklasseerd als natuurreservaat, in het hart van een bergmassief met mediterrane vegetatie, zijn zonder twijfel een van de aantrekkelijkste natuurgebieden van Frankrijk. Een unieke biodiversiteit, landschappen zover het oog reikt gecombineerd met rust en stilte om een natuurlijke oase van rust te vormen. Het Domaine geniet van een uitzonderlijke locatie, een droombestemming voor reizigers op zoek naar diversiteit: natuurlijke rijkdom, sensatie, rust, gastronomie, oenologie… alles op één plek.

Aantrekkelijke nabuurlocaties zijn Grot van Chauvet 2, Pont d’Arc en Gorges de l’Ardèche, Aven d’Orgnac, Cirque de Gens… Op 30 minuten: karaktervolle dorpjes (Balazuc, Vogüé, Labeaume…), Gorges de Chassezac, bossen van Païolive, Parc Régional des Monts d’Ardèche…Maar ook Festivals: Aluna Festival, Labeaume en musique, Alba Circus Festival, Chorégies d’Orange… 1* Michelin restaurants: Likoké (30 minuten), L’Auberge de Montfleury (30 minuten)…