Het culinaire aanbod in Brussel is bijzonder rijk en divers. Daarom pakt het festival eat! BRUSSELS, drink! BORDEAUX van 5 tot 8 september opnieuw uit met het Internationaal Dorp in het Warandepark. Dit jaar zullen er 15 partnersteden, -provincies en -regio’s van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn. De bezoekers zullen kunnen genieten van een culinaire reis met zeer uiteenlopende smaken. Een ideale aanvulling op het programma met de typische gerechten van de Brusselse chef-koks en de kaart met wijnen uit Bordeaux.
Het festival eat! BRUSSELS, drink! BORDEAUX is de perfecte gelegenheid om het gastronomische aanbod van de hoofdstad (opnieuw) te ontdekken. Dat aanbod is bijzonder veelzijdig. Brussel put dan ook uit uit de rijkdom van de vele nationaliteiten die in het gewest voorkomen.
De diversiteit van Brussel beperkt zich niet tot de inwoners: ze is ook terug te vinden in de keukens van de restaurants. Eat! BRUSSELS drink! BORDEAUX herbevestigt de dynamiek en openheid van de Europese hoofdstad naar de wereld toe en verwelkomt de gastronomie van overal. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft 29 samenwerkingsakkoorden ondertekend met steden, provincies en regio’s over de hele wereld. Sinds de oprichting van het festival worden die bilaterale partners uitgenodigd om deel te nemen aan het Internationaal Dorp om hun lokale specialiteiten en producten voor te stellen.
Dit jaar trok de uitnodiging van de Brussels Minister van Externe Betrekkingen en Brussels International vijftien partners aan: het Federaal District van Brazilië (Brasilia), het District Paramaribo, de steden Boedapest, Chennai, Kiev, Peking, Rijsel, Ljubljana, Seoel, Sofia en Xi’an, het Woiwodschap Mazovië (hoofdstedelijke regio van Polen), de provincie Sichuan, Québec en de regio Rabat-Salé-Kénitra. Zij zorgen voor authentieke, unieke ontdekkingen en nieuwe sensaties voor de smaakpapillen! Een verkenning van de gastronomische wereld zonder Brussel te verlaten …
De partners van het Internationaal Dorp:
Afrika
Rabat-Salé-Kénitra (Marokko) : De Marokkaanse keuken heeft haar originaliteit en unieke culturele bijzonderheden weten te behouden. Traditionele tajine, couscous royal, pastilla’s, briouats, gazellehoorntjes … Heerlijke smaken die ons allemaal meenemen naar verre plekken. Voor de achtste editie van eat! BRUSSELS, drink! BORDEAUX worden al die specialiteiten opnieuw uitstekend bereid en geserveerd. Uiteraard mét lekkere muntthee. Vertegenwoordiger van de regio Rabat-Salé-Kénitra op het festival : Traiteur Samraa – https://www.facebook.com/traiteursamraa/
Amerika
Het Federaal District van Brazilië (Brasilia) : De stad Brasilia is in de jaren zestig van de vorige eeuw in 5 jaar tijd opgebouwd. Een echte culinaire specialiteit uit Brasilia was er niet. Maar in de loop der jaren kwamen er verschillende culinaire tradities uit het hele land samen. Ook specialiteiten uit de rest van de wereld vonden hun weg naar Brasilia. Intussen kent de plaatselijke keuken een diversiteit die hoofdsteden waardig is.
De Braziliaanse keuken is een mix van producten uit verschillende continenten die zijn aangepast aan inheemse, Portugese en Afrikaanse culinaire tradities. De hoofdstedelijke regio van Brazilië wordt vertegenwoordigd door chef-kok Lui Veronese. Hij werkte in prestigieuze zaken over de hele wereld: in de Arzak-restaurants van chef-kok Juan Mari Arzak (drie Michelinsterren), el Bulli van de beroemde chef-kok Ferran Adrià (drie Michelinsterren – gesloten in 2011) en El Celler de Can Roca van chef-kok Joan Roca (drie Michelinsterren) in Spanje; Le Manoir aux Quat’Saisons van chef-kok Benoit Blin (twee Michelinsterren) in het Verenigd Koninkrijk; De Kromme Watergang van chef-kok Edwin Vinke (twee Michelinsterren) in Nederland en in São Paulo, restaurant D.O.M. van Chef-kok Alex Atala (het enige restaurant met twee Michelinsterren in Brazilië). Braziliaans vertegenwoordiger op het festival Chef-kok Lui Veronese
https://luiveronese.chefse.online/cozinha-para-impressionar/?ref=A1239696207N
Het district Paramaribo (Suriname) : Combineer je al eens graag verschillende smaken? Dan is de Surinaamse keuken zeker iets voor jou. Want die weerspiegelt de culturele diversiteit van Suriname. Er is een ongelooflijk aanbod aan eten uit de hele wereld: India, Java, China en Nederland. Sterker nog: in de loop der tijd hebben de verschillende groepen elkaar beïnvloed. Het resultaat is een culinaire smeltkroes. Aan de Creoolse basis werden Afrikaanse, Joodse, Portugese, Libanese en zelfs indiaanse invloeden toegevoegd.
Enkele beroemde gerechten zijn gebraad (beboterde Indiase chapati’s, meestal met een kipvulling, aardappelen en groenten), nasi goreng van Indonesische afkomst, Chinese bami (tarwemeelnoedels met varkensvlees en sojasaus) en, uiteraard, de pom, een soort van gehakt Parmentier met kip. Vertegenwoordiger : TorCuisine in samenwerking met de Surinaamse Vereniging van Chef-koks – https://m.facebook.com/Suriname.Chefs.Association/
Québec (Canada) : De keuken van Québec verzoent traditie met creativiteit. Telkens opnieuw vindt ze zichzelf weer uit. Typische recepten worden aangepast aan de nieuwste trends. De keuken van Québec is het resultaat van Franse, Britse en indiaanse culinaire invloeden en zet lokale smaken zoals esdoorn, cranberry’s en boreale kruiden volop in de kijker.
De ‘Le bon sirop d’érable du Québec’-winkel en de door Brussel geadopteerde chef-kok uit Québec, Andréanne Marcil, sloegen de handen in elkaar om je smaakpapillen naar de andere kant van de Atlantische Oceaan te brengen! Dit is de gelegenheid om esdoornproducten te kopen, de beroemde poutine te proeven of andere typische smaken uit Québec te ontdekken. Vertegenwoordiger : ‘Le Bon sirop d’érable du Québec’, in samenwerking met Andréanne Marcil, de door Brussel geadopteerde chef-kok uit Québec. www.lebonsiropderable.com/
Kruidenier: De vertegenwoordigers van ‘Bon sirop d’érable du Québec’ laten je kennismaken met alle facetten van esdoornsiroop. Ze houden een pleidooi voor authentieke producten, waarvan een groot deel rechtstreeks afkomstig is uit de esdoornbossen: esdoornkaramel, esdoorntoffee, esdoornboter, esdoornwater en natuurlijk hun beroemde, 100% zuivere, esdoornsiroop! Probeer zeker ook de bieren van de microbrouwerijen, ijsciders en andere typische dranken om je kennis van de smaken van Québec volledig op peil te brengen.