Ensédune – Cabernet Franc

Aan de rand van de Middellandse Zee domineert het Romeinse Oppidum van Ensérune het terroir van de Ensédune-wijnen. Dit wordt gekenmerkt door een van de warmste en droogste klimaten van Frankrijk, gelegen ten westen van Béziers. Trots op een meer dan duizend jaar oude traditie, hebben de wijnbouwers van Ensérune hun wijngaard ontwikkeld en aangepast het acclimatiseren van druivensoorten uit verschillende horizonten. Het gamma Ensédune is het resultaat van generaties van samenwerking tussen wijnbouwers en presenteert monocepagewijnen. Ensédune laat je Languedoc in zijn oorspronkelijke versie ontdekken.

Deze 100% Cabernet Franc wijn is het symbool van een oud Bordeaux-druivenras waarvan de teelt zich heeft verspreid naar de Loirestreek. Minder tanninerijk dan de Cabernet Sauvignon, zijn wijnen zijn minder gekleurd en maar meer geparfumeerd. De wijngaarden liggen in de buurt van het dorp Puisserguier, waarbij de wortels diep in alluviale bodems en rivieroevers doordringen. Net als de andere Cabernets wil ook de Cabernet Franc met zijn voeten in het water staan.

De vinificatie start met directe persing van de druiven geoogst op het koelste moment van de dag. Strakke bezinking van de most, gevolgd door gisting bij een lage temperatuur (16/17°C) en een hogere temperatuur (20°C) gedurende de laatste dagen om de tonen van klein rood fruit naar voren te brengen. De wijn rijpt op fijne droesem gedurende 3 maanden met wekelijks roeren.

Op de proeftafel:

In het glas mooie rosé kleur. Door de directe persing krijgen we in de neus een overvloed van complexe aroma’s (munt, peper, aalbes, viooltjes). Leuke aanzet in de mond, op het gehemelte voelen we een mooie concentratie van gegrilde rode peper, met een lange afdronk getooid met mooie fruitige hints en subtiele tanninetoetsen. 13% alc vol.

Aan tafel is deze rosé een gezellige en perfecte begeleider van de mediterrane keuken en tal van zomerse gerechten.