Château de Suronde

SCHITTERT OPNIEUW MET KUNST IN ÉN OP DE FLES

 

Lancering wijnjaar 2018 markeert reeds derde unieke samenwerking tussen Belgische wijnmaakster en Belgische kunstenaar. In het hart van de Quarts de Chaume Grand Cru appellatie in Anjou in de Loirevallei, verscholen in het groen, ligt een betoverend en idyllisch wijndomein: Château de Suronde. Sinds 2016 is het in handen van de Belgische wijnbouwster Kathleen Van den Berghe, die er droge en zoete witte wijnen produceert op het mythische terroir.

Château de Suronde produceert droge en zoete witte wijnen op een mythisch terroir. Van de 6,5 ha wijngaard, 100% chenin blanc, maakt 6 ha deel uit van de Quarts de Chaume appellatie, de enige Grand Cru van de Loire. Wanneer de omstandigheden het mogelijk maken en de botrytis zich kan ontwikkelen wordt deze magische wijn geproduceerd op Suronde. De aciditeit en mineraliteit die de schiste toevoegt zorgt voor een unieke balans.

Ceci n’est pas un château

Het betoverende wijndomein is een ware plek van inspiratie en creatie. Suronde biedt Kathleen niet enkel de kans haar grote passies wijn en natuur te verenigen, haar andere grote passie kunst vindt hier het ideale onderkomen. Sinds enkele jaren maakt Kathleen deel uit van een vereniging die het werk van jonge Belgische kunstenaars naar een groot publiek wil brengen.

Het is hier dat haar pad dat van curator Sven Vanderstichelen kruist. Sven is al meer dan twintig jaar actief in de Belgische hedendaagse kunstwereld, als onafhankelijk expert en consultant, met een passie voor unieke objecten. Zijn actieterrein strekt zich uit van kunst tot design en totaalprojecten. Samen creeëren ze een residentie voor artiesten op Suronde.

Sven Vanderstichelen en Kathleen Van den Berghe, in Château de Suronde. Zo nodigen ze ieder jaar een Belgisch beeldend kunstenaar uit voor een verblijf op het domein, waar hij of zij zich laat inspireren door de idyllische en groene omgeving. Een selectie van het werk dat hier tot stand komt siert tenslotte de etiketten van de wijnen. De residentie startte in 2018 met Stefan Peters. In 2019 viel de eer aan de jonge Antwerpse schilder Bram Kinsbergen, zijn werken sieren nu de wijnen van de 2018 jaargang die dit voorjaar zijn gelanceerd.

Bram is een autodidact en selfmade kunstenaar. Dit ervaar je onmiddellijk aan zijn virtuose no nonsense schilderstijl. Als symbolistische expressionist of eerder expressionistische symbolist, afhankelijk van welke spiegel hij de toeschouwer wil voorhouden, hanteert hij het medium schilderkunst als een vormelijke vrijplaats van reflectie en verhouding ten aanzien van de ons omringende wereld. De compositie en de gelaagdheid van zijn werken dwingen de toeschouwer om zijn blik te ontdoen van de zoektocht naar louter esthetische schoonheid.

Geuren en kleuren

Tijdens z’n verblijf op Suronde raakte Bram gefascineerd door de gedetailleerde pracht van de natuurlijke biotoop van deze unieke plek. Zijn gemengde schilderkundige techniek door het gebruik van zowel verf, gouache, krijt als kleurpotlood benadrukken het amalgaam aan texturen, geuren en kleuren die het wijndomein zo uniek maken. Het uitvergroten van deze microscopische zintuiglijke ervaringen weerspiegelen zich in de sprankelende natuurlijke schilderkundige taferelen.

Duurzame wijnbouw

Voor de wijnbouw op Château de Suronde, al sinds meer dan 20 jaar biologisch gecertificeerd, werd bij de overname in 2016 door Kathleen overgeschakeld op biodynamie. De 10 hectare natuur (tuin, weide, rivier en bos) op het domein dragen bij aan een wonderlijke biodiversiteit. De ambitie is om van Suronde een parel van de biodiversiteit in de Loirevallei te maken.

Château de Suronde produceert droge en zoete witte wijnen, de 6,5 hectare wijngaard is volledig aangeplant met chenin blanc wijnranken, van 15 tot 70 jaar oud. Het unieke microklimaat zorgt er voor dat er elk jaar edelrot op de druiven komt, waarvan de unieke zoete Quarts de Chaume Grand Cru wijnen worden gemaakt in de grootse jaren dat de edelrot zich harmonieus ontwikkelt.

Dit unieke microklimaat gecombineerd met de puur schiste ondergrond van Quarts de Chaume zorgen voor een optimale rijpheid van de druiven gecombineerd met een zeer hoge aciditeit in zowel de droge als de zoete wijnen. In de zoete wijnen zorgt die aciditeit voor een perfecte balans met de natuurlijke zoetheid, waardoor de wijn fris en evenwichtig is. Die frisheid verleent de wijnen ook veel gastronomisch potentieel en zorgt er voor dat de wijnen tientallen jaren kunnen verouderen.

Quarts de Chaume Grand Cru 2018 – De verborgen parel onder de zoete wijnen. Deze wijn belichaamt de magie van edele rotting en wordt in zeer beperkte oplage op de allerbeste Quarts de Chaume bodem geproduceerd, enkel in de grootse jaren dat de edelrot zich harmonieus ontwikkelt. Een mytisch en prestigieus nectar, rijk en genereus, met een lichte finale. Een uitzonderlijke balans tussen zoet- en frisheid.

AOC Quarts de Chaume Grand Cru

Druivensoort : 100% Chenin blanc – Alcohol : 11,5%

Aroma’s van met safraan gegrilde ananas en tarte tatin. Een fluweelachtige en rijke mond met complexe toetsen van gekarameliseerde exotische vruchten, met een frisse finale. Een prachtige en complexe nectar. Een uitzonderlijke wijn, rond en mooi in balans. Een feestelijk aperitief maar ook overheerlijk bij gebakken foie gras, eendenborst, poularde, vruchtentaart, blauwe kazen. Fris serveren op 10-12°C. Aanbevolen prijs : €45 via Start2Taste

L’Oeuvre de Suronde 2018 Eigenzinnig meesterwerk van het wijndomein

Deze wijn, het symbool van de witte droge wijnen van het domein, belichaamt de puurheid en mineraliteit van het terroir van Suronde.

AOP Anjou blanc – Druivensoort : 100% Chenin blanc – Alcohol : 13% vol

Complexe wijn met aroma’s van witte bloemen en noten. De mond is rond en gebeiteld met een lange afdronk. Een gastronomische wijn, de perfecte partner van gerechten met vis, gevogelte en kazen.

Aanbevolen prijs : €26 via Start2Taste

La Création de Suronde 2018

Compositie van terroir, cépage en passie. Een grootse levendige en pure witte wijn, met een elegante complexiteit.

AOP Anjou blanc – Druivensoort : 100% Chenin blanc – Alcohol : 12,5 % vol

Een fijn florale neus : acacia, brem, linde. In de mond toetsen van honing, peer en amandel. Een levendige, scherpe en pure wijn, zeer fris met complexiteit en materie. Heerlijk bij salades, visgerechten en sint-jacobsvruchten.

Aanbevolen prijs : €16,5 via Start2Taste