(H)eerlijk verfrissende koffierecepten: Puro fairtrade koffie

Coffee lovers genieten deze zomer van twee (h)eerlijke verfrissende koffierecepten op basis van Puro Fairtrade Koffie, bedacht door culinair creatieveling Elise Noyez. Puro is afkomstig van Fairtrade coöperaties waar honderden kleine koffieboeren bij elkaar komen. Daar delen zij hun kennis en toewijding voor koffie, geteeld in de schaduw van inheemse bomen in harmonie met het milieu. De eerlijke koffie wordt geroosterd op zonne-energie en zet volop in op recyclage van biologisch koffieafval en verpakkingen met een tweede leven.

Je geliefde koffieassortiment is sinds kort beschikbaar via coffeeathome.be. Een gloednieuwe webshop die koffie aan huis levert. Zo maak je in een mum van tijd deze verrukkelijke recepten op basis van koffie met een mooi verhaal.

CHEESECAKE MET KOFFIEKARAMEL

Ingrediënten

Voor de koffiekaramel : 100 g fijne griessuiker – 30 ml water – 50 g ongezouten boter, kamertemperatuur, in blokjes – 60 ml volle room, kamertemperatuur – 30 ml sterke Puro Fairtrade Koffie – scheutje koffie-extract (optioneel) – flinke snuif grof zeezout

Voor de cheesecake (20 cm): 150 g cantuccini (Italiaanse amandelkoekjes, of andere droge koekjes) – 70 g ongezouten boter, gesmolten –   200 g witte chocolade – 320 g volle roomkaas, kamertemperatuur – snuifje zout – 1 theelepel vanille-extract – 300 ml volle room

Bereiding

Van de koffiekaramel : 1. Voeg suiker en water toe aan een steelpan. Roer niet, maar draai rustig met de pan zodat alle suiker bevochtigd is. Verwarm op een middelhoog vuur totdat alle suiker gesmolten is. – 2. Voeg de blokjes boter toe en laat verder verwarmen totdat de karamel een mooie amberkleur heeft. Roer doorheen dit proces niet, maar draai rustig met de pan voor een gelijkmatige karamelisatie. – 3. Haal de pan van het vuur. Giet de room en de koffie in een zachte straal bij de karamel en roer met een garde. Zet eventueel kort weer op het vuur en blijf roeren tot je een gladde karamel hebt. – 4. Haal de pan van het vuur en roer er het koffie-extract (optioneel) en een snuif zout door. Giet over in een hittebestendige kom en laat volledig afkoelen.

Van de cheesecake: 1. Vet een springvorm van 20 cm in en bekleed met bakpapier. – 2. Hak de koekjes in de keukenrobot fijn. Laat de keukenrobot draaien en giet de gesmolten boter op de koekjeskruimels, totdat je de textuur van nat zand bekomt. Lepel de koekjesmengeling op de bodem van de springvorm en druk aan tot je een gelijkmatige koekjesbodem hebt. Zet in de koelkast. – 3. Smelt de witte chocolade au bain marie. Zet vervolgens opzij en laat afkoelen tot kamertemperatuur. De witte chocolade moet nog net vloeibaar zijn. – 4. Klop de roomkaas met een houten lepel of garde glad. Meng er het zout en vanille-extract onder. Voeg de witte chocolade toe en roer ze met een spatel door de roomkaas. – 5. Klop de room lobbig. Spatel ze voorzichtig, in twee keer onder het chocolade-roomkaasmengsel. Stort het mengsel op de koekjesbodem uit en strijk glad. – 6. Lepel enkele hoopjes van de koffiekaramel op de cheesecake en gebruik een mes om lijnen door de karamel te trekken, zodat je een marmereffect bekomt. – 7. Dek af met vershoudfolie en laat minstens een nachtje in de koelkast opstijven. Bewaar ook de resterende karamel in de koelkast.

De subtiele chocoladesmaak met boventoon van citrus in Puro Fairtrade Bio (100% Arabica) maakt de koffie het ideale ingrediënt voor zomerdesserts en -drankjes.

KOFFIE TONIC

Ingrediënten Voor 1 glas :    200 ml tonic – 1 shot Puro espresso, koud – Ijsblokjes

Bereiding Klaar in 1,2,3! : 1. Vul een glas met ijs en tonic.- 2. Giet het koude espressoshot erover. – 3. Garneer eventueel met een schijfje sinaasappel.

Met het recept voor een dampende ‘dirty chai latte’ op basis van Bruynooghe Koffie verander je elke koffiepauze in een verwenmoment.

DIRTY CHAI LATTE

Ingrediënten : Voor de chai kruidenmix : 1 eetlepel kaneel –   1theelepel gemberpoeder – 1 theelepel gemalen kardemom – ½ theelepel gemalen nootmuskaat – ½ theelepel gemalen kruidnagel – snuifje zwarte peper .  Voor 2 grote tassen: 2 theelepels chai kruidenmix – 400 ml volle melk – 1 zakje zwarte thee –          150 ml water – 2 shots Bruynooghe espresso

Bereiding : 1.   Meng alle kruiden voor de kruidenmix. – 2. Doe melk en 2 theelepels van de kruidenmix in een steelpannetje. Verwarm op een middelhoog vuur tot 65°C.- 3. Kook intussen het water en giet op de zwarte thee. Maak 2 espressoshots. – 4. Giet de warme melk door een fijne zeef en schuim op. – 5. Giet in elke tas een espressoshot en de helft van de thee. Giet er vervolgens de warme, opgeschuimde melk op. – 6. Werk af met een beetje cacaopoeder.

TIP: Wil je het liever iets sterker? Voeg dan in elke chai latte een dubbele shot espresso toe.

TIP: Bewaar de rest van de kruidenmix voor later of gebruik in koekjes of ander gebak.

Op coffeeathome.be bestel je onder andere Miko, Puro, Freehand en Bruynooghe Koffie maar ook thee en toebehoren zoals koffietassen, koekjes of sierblikken in een leuke retrolook.

Wist je dat…

  • … Puro koffieboeren een eerlijke prijs en een extra premie ontvangen voor hun koffiebonen die ze investeren in onder andere onderwijs, herbebossing en technische verbeteringen voor de landbouw.
  • … met opbrengst uit de verkoop van Puro stukken regenwoud gekocht en beschermd worden in de landen waar de koffie geteeld wordt.
  • … goede doelen steunen in landen die met Puro betrokken zijn, veel verder gaat dan maatschappelijk verantwoord ondernemen en sociaal respect. Voor Puro is de sociale binding cruciaal.
  • … Puro alle CO2 uitstoot vrijgekomen bij de teelt, de verwerking, het verschepen en het branden van Puro koffie compenseert?

Puro is verkrijgbaar in bonen en gemalen koffie in verpakkingen van 250 gram, pads, capsules en sticks; verkrijgbaar in 4 variëteiten, liefdevol geteeld door 8 koffie cöoperaties. Bestellen doe je via coffeeathome.be.