Jurançon – Domaine Cauhapé /VS4

44 hectaren inclusief Camaralet 2,5 ha, Lauzet 2,5 ha, Petit Manseng 30 ha, Gros Manseng 8 ha, Courbu Blanc 1 ha – 25 percelen op hoogte. – Appellatie : Jurançon

Een ambachtsman van de wijnstok en de wijn om naar de natuur te luisteren om op zijn best zijn vrijgevigheid te vieren. Genesteld in het hart van de Jurançon, tussen de Pyreneeën en de Atlantische Oceaan, strekt de wijngaard zich nu uit over 44 hectare aan zuidoostelijke hellingen. Het karakteristieke klimaat van de regio combineert de strengheid van de bergen met de mildheid van de oceanen; in de herfst droogt en verwarmt het föhn-effect, veroorzaakt door een zuidenwind, de wijngaard. Het begunstigt dus de passerillage voor de uitwerking van zoete witte wijnen. Gecombineerd met de kwaliteit van de bodem, een kostbaar mengsel van klei, silica en kiezelstenen, stelt de wijnbouwer in staat om hier de kwintessens van de Jurançon-druivenrassen uit te drukken: Gros Manseng, Petit Manseng en Courbu, waaraan Camaralet en Lauzet moeten worden toegevoegd, twee oude druivenrassen uit de Pyreneeën die opnieuw zijn geplant en de spil zijn geworden van het mengen van droge blanken: “de letters van de adel van Jurançon zijn geschreven door de zachte wijnen, nu is het de beurt aan de droge wijnen”.

In 1980 gaf Henri Ramonteu, gepassioneerd door een paar wijnstokken rond zijn eigendom, zijn beroep als boer op om in zijn eentje alles te leren over wijnmaken. In nauwelijks enkele jaren transformeerde hij Domaine Cauhapé tot een van de prestigieuze referenties van de benaming, nadat hij de kneepjes van het vak had geleerd en wist hoe te anticiperen op de vraag van de markt.

Vandaag wil Henri deel uitmaken van het onderzoek naar het rassenaroma en het rijpingspotentieel. Zelf herkent hij slechts twee Bordeaux-okenologen, Émile Peynaud voor zijn boek Connaissance et Travail du Vin (1ste druk in 1975), en Denis Dubourdieu voor de maceratie van de koude huid. Henri Ramonteu is lid van de Académie du Vin de France.

“In het glas moet je verleiden, niet imponeren.” Hij heeft zijn passie doorgegeven aan zijn zoon David, die nu in Nieuw-Zeeland woont als consulent oenoloog, en toch regelmatig betrokken is bij de activiteit van Domaine Cauhapé, ondanks de afstand. “Bij Domaine Cauhapé maken details de perfectie en is perfectie geen detail”.

Jaarlijkse productie: 200.000 flessen. – Marketing : 50 % traditioneel circuit, 25 % particulieren, waarvan een deel in de supermarkten, 25 % voor de export (België, Nederland, Quebec, Japan…).

De innovatieve geest uit zich in de progressieve oriëntatie van het Domaine op de productie van droge witte wijnen.

Domaine CAUHAPÉ – www.jurancon-cauhape.com

Op de proeftafel:

Geyser 2019 – Jurançon sec

Assemblage van Gros Manseng 30%, Petit Manseng 30%, Camaralet 30%, Courbu 5% en Lauzet 5%. Leuke droge aperitiefwijn, mooi fruitig dankzij de overvloedige zon

La Canopée 2018 – Jurançon sec

100% Petit Manseng, lichtzurig maar karaktervol, typische mansengwijn van zorgvuldige oogst onder gecontroleerde rijping

C de Cauhapé 2017 – Jurançon sec

Assemblage van Petit Manseng, Gros Manseng, Courbu, Camaralet en Lauzet. Selectie van de meest kwalitatieve trossen met dominantie van de Gros Manseng. Zeer rijke fruitige toetsen en volle aanzet in de mond; Lange en elegante afdronk.

Quatuor 2016 – Jurançon

100% Petit Manseng geselecteerde trossen met aparte persing en rijping; Mooi stevige aanzet, mooie karaktervolle afdronk