Alsace – Domaine Paul Blanck & fils

28 hectares : (12 ha in Grands Crus, 10 ha in Crus, 6 ha in Lieu-Dit) – Appellaties : Elzas, gevolgd door de vermelding van de druivensoort; Crus d’Alsace: Patergarten, Rosenbourg, Altenbourg; Elzas Grand Cru: Furstentum, Mambourg, Schlossberg, Sommerberg, Wineck-Schlossberg – Vermeldingen : Late Oogst, selectie van Edele Korrels

Wijnmakers van emotie : Op Domaine Paul Blanck, gevestigd in Kientzheim (Haut-Rhin), is men al sinds de Renaissance wijnbouwers van vader op zoon. De sleutelwoorden zijn finesse en evenwicht met een zorg voor het respect voor de wijnstok en het terroir. De wijnen drukken, volgens hun terroirs, de volheid uit die afkomstig is van de kalksteen, de zachtheid en de stevigheid van de klei, de harmonie die afkomstig is van de magnesia, het boeket, de finesse en de kracht die afkomstig is van de silica.

Het landgoed is voor 80% exportgericht, en is aanwezig op Air France 1e klasse (Grand Cru Schlossberg 2007) en op een aantal toptafels: in Parijs (Alain Ducasse, Ledoyen, Le Grand Vefour, Laurent, La Tour d’Argent, Le Ritz, Lasserre), in de Verenigde Staten. (Jean Georges, Daniel, Le Bernardin), in China (Four Seasons, Grand Hyatt), zonder L’Auberge de l’Ill en L’Arnsbourg te vergeten.

Geschiedenis: in 1927 wordt Paul Blanck met een handjevol wijnbouwers gecrediteerd voor het maken van de Schlossberg Grand Cru tot een pilot-wijngaard. Daarna, in 1975, speelde Marcel Blanck een doorslaggevende rol bij het ontstaan van de Grand Cru-aanduiding in de Elzas: de Schlossberg werd dus als eerste aangewezen.

Vandaag zijn de neven Frédéric en Philippe Blanck, kleinzonen van Paul Blanck, verantwoordelijk voor het landgoed. Hun doel is om “authentieke wijnen van plezier en gastronomie te creëren voor fijnproevers over de hele wereld. Ik ben de impresario van een kunstenaar…”, zegt Philippe Blanck, en de kunstenaar is Frédéric, de wijnmaker.

De innovatieve geest: het Domaine heeft voor 60% van de wijnen gekozen voor de schroefdop: “de schroefdop is het veiligste kurksysteem om de kwaliteit van onze wijnen te garanderen”, zegt Frédéric Blanck, die in 1988 zijn eerste rode wijn in het kreupelhout heeft gevinifieerd en 30 jaar later met dit meesterschap doorgaat.

Philippe Blanck biedt proeverijen aan onder begeleiding van Qi Gong-sessies. Hij is een leraar van Qi Gong, diploma uitgereikt door de Federatie van Chinese Energie en Vechtsporten, erkend door het Ministerie van Sport.

Domaine Paul BLANCK – www.blanck.com

Op de proeftafel:

Muscat 2019 classique – Alsace blanc

100% Muscat, lichtgele kleur, fruitige aroma’s met duidelijke hints van vlierbloesem en granny smith. Mooie structuur in de mond met toetsen van citrus en zeste van appelsien.

Rosenbourg Riesling 2017 – Alsace blanc

100% Riesling. Leuke witte kleur met lichtgroene glinsteringen, fleurige aroma’s met hints van amandelbloesem. In de mond mooi rond met minerale toetsen en subtiele hints van kruiden; elegante afdronk met lichtzoute accenten

Granc Cru Furstentum Riesling 2017 – Alsace grand cru blanc

100% Riesling. Wijn rijpt 12 maand in grote eiken vaten, het hout geeft de wijn extra volume en karakter. Ideale compagnon bij sauerkraut (zuurkool) maar tevens ideale dessertwijn.

“F” Pinot noir 2014 – Alsace rouge

100% Pinot noir. Mooie fruitige aroma’s van o.m. kers en framboos. Mooie textuur in de mond, leuk harmonieus en fijne aciditeit. Zachte tannines bij de afdronk.