Lancering van de vereniging ‘Cap Moulin-à-Vent’

Een platform voor de benaming…

Dertien wijndomeinen van de appellatie Moulin-à-Vent, een van de tien Beaujolais-crus, hebben zich verenigd in de vereniging Cap Moulin-à-Vent. Het doel is eenvoudig: de gelijknamige appellatie promoten! De ligging, het specifieke karakter van de terroirs, de diversiteit van de wijnbouwers en hun knowhow, die tot uiting komt in de voortreffelijke wijnen die worden geproduceerd, zijn allemaal elementen die moeten worden gepromoot.

… gesteund door vooraanstaande ambassadeurs …

De stichters van Cap Moulin-à-Vent behoren tot de grote referentiedomeinen van de streek. Door hun unieke geschiedenis en de rijkdom van hun know-how, die het resultaat is van hun ervaringen en hun stichtende keuzes zowel in de wijngaard als in de kelder, vormen zij een representatieve staalkaart van de appellation Moulin-à-Vent.

… met gemeenschappelijke waarden

De groep is op natuurlijke wijze ontstaan, op basis van gedeelde menselijke en ecologische waarden en gemeenschappelijke ambities: de productie van grote wijnen, dankzij hun gezamenlijke aanwezigheid op de 69 terroirs die samen de Moulin-à-Vent vormen, en de promotie van de appellatie. De 630 hectare van de appellatie bestaan uit 69 percelen waar granietzand van verschillende fijnheid, gemengd met ijzeroxiden, diepe klei, kiezelachtige impregnaties en kwartslagen elkaar afwisselen.

Acties

Cap Moulin-à-Vent organiseert proeverijen in de grote hoofdsteden van de wijnwereld en creëert in het hart van de appellatie on-site of virtuele MasterClasses en dit het hele jaar door! Cap Moulin-à-Vent is een structuur die ter beschikking staat van professionals, de media en consumenten om de passie voor de Moulin-à-Vent, het druivenras Gamay en de wijnen die daarvan worden gemaakt, te delen.

De stichtende domeinen zijn Château Bonnet, Château des Gimarest, Château des Jacques, Château du Mouli-à-Vent, Domaine de Rochegres –(Maison Albert Bichot), Domaine du Grant, Domaine du Moulin d’Eole, Domaine Louis Boillot & fils, Domaine Merlin, Domaine Paul Janin & fils, Domaine Richard Rottiers, Maison le Nid en Thibault Liger-Belair.

MOULIN-À-VENT JAZZ IN

Cap Moulin-à-Vent is ook Jazz in Moulin-à-Vent, het belangrijkste jaarlijkse artistieke evenement van de appellatie. Het festival Jazz in Moulin-à-Vent viert de elegantie en de complexiteit van de wijnen van Moulin-à-Vent, met als echo de jazzakkoorden die het evenement opluisteren.

Deze dag, die in het teken staat van gezelligheid en delen, biedt het grote publiek de mogelijkheid om de wijnen van elk van de 13 “signature estates” van de vereniging te proeven, voor een moment van bevoorrechte uitwisselingen. Jazzconcerten zorgen voor heerlijke tussendoortjes. Het programma is, net als de wijnen van de appellatie, ambitieus en elegant. De volgende editie is gepland op zaterdag 28 mei 2022.

Illustraties Franck Jeury