Learning for Life

Studenten van opleidingsprogramma ‘Learning for Life’ ontvangen hun diploma

 

Stad Leuven, VDAB, Horeca Forma en Diageo organiseerden een diploma-uitreiking van het bartenderopleidingsprogramma “Learning for Life”, waarin de getalenteerde studenten die net de 9 weken durende opleiding achter de rug hebben, hun certificaat mochten ontvangen.

De opleiding tot bartender van “Learning for Life” omvat alle aspecten van het beroep, van verantwoord serveren en barista training tot communicatievaardigheden. Tijdens deze opleiding volgen de studenten een stage in lokale bars en restaurants, om zo tot een duurzame tewerkstelling te komen.

Tijdens deze diploma-uitreiking ontvingen de studenten hun certificaat van de opleiding. Ze deelden ook hun ervaring met het programma en lichtte toe waarom zij ervoor gekozen hebben om te investeren in een carrière in de horeca. Vertegenwoordigers van stad Leuven, VDAB, Horeca Forma en Diageo waren ook aanwezig bij de diploma-uitreiking om context te geven over het programma.

Stad Leuven wenst bij deze gelegenheid ook het grote belang van deze samenwerking te benadrukken voor het behalen van hun doelstellingen. Schepen van Handel Johan Geleyns: “Stad Leuven en onze horeca, dat zijn twee handen op één buik. Onze horecasector zoekt helpende handen. Als stad willen wij ook dat onze horecaondernemers kunnen bloeien en dat we goed opgeleid horecapersoneel hebben. Dat personeel is immers ook een uithangbord voor onze bezoekers. Daarom investeren we graag in vormingen voor onze horeca. Bovendien kunnen we via deze opleidingen ook ervoor zorgen dat men al in de opleiding verantwoord alcohol leert schenken en mixen. Dankzij samenwerking komen we verder.”

Feedback studenten

Leuvenaar Stijn De Baere (19) is één van de cursisten van het opleidingsprogramma Learning for Life. Stijn had nog geen professionele werkervaring, maar voelde zich altijd al aangetrokken tot de horecasector. Zijn ervaring met het opleidingsprogramma was zeker positief, aldus Stijn De Baere: “We kregen les van mensen die veel ervaring hebben in het horecavak. We werden super begeleid, de opleiding was goed georganiseerd en het was een echte all-round opleiding. We leerden van alles iets en dit zorgt voor een goede basis om aan de slag te kunnen in de horeca.” Een opleiding volgen om een goede basis aangeleerd te krijgen vooraleer aan de slag te kunnen in de horeca, was voor hem een grote troef. Hij vond het fijn om te leren hoe je de perfecte cocktail in balans brengt, alsook om persoonlijke varianten te creëren van bestaande drankjes en een eigen twist te leren geven aan cocktails. Werk vinden in een cocktailbar om nog meer kennis en ervaring op te doen, en dan doorgroeien naar high-end cocktailbars, is zijn ultieme droom.

De 24-jarige Goan Andersen, afkomstig uit Aarschot, nam ook deel aan het opleidingsprogramma. Goan heeft enkele jaren terug al 2,5 jaar gewerkt in de horeca, maar vond het nu opnieuw tijd om in deze sector aan de slag te gaan. Ondanks zijn ervaring in de horeca, heeft hij veel nieuwe skills opgedaan. Cursist Goan Andersen: “De bartenderopleiding is echt volledig. Er kwamen heel veel thema’s aan bod: cocktails, koffie, wijn, spirits maar we leerden ook bij over gastvriendelijkheid of over omgaan met lastige gasten.” De trainingen over koffie in het bijzonder, vond Goan heel leuk. Hij vindt het niet makkelijk om het perfecte kopje koffie te zetten of de melk op de juiste wijze op te schuimen, maar hij doet dit wel graag en dankzij deze trainingen is hij er ook steeds beter en beter in geworden. Zijn droom is om werk te vinden in een koffiebar.

Meerwaarde voor kwaliteit in Leuvense barscene

Robin Vanderelst, directeur van Horeca Forma gaat in op de Leuvense barscene: “We merken dat de barscene in Leuven mooie stappen vooruit zet. Kwaliteit wint elke dag meer aan belang. Daarom zijn goed opgeleide bartenders nodig om te voldoen aan de vraag. Een bartender doet meer dan een drankje uitschenken met een glimlach. De opleiding gaat over kostprijsberekeningen, geschiedenis van dranken, smaakcombinaties… We zijn dan ook zeer blij dat we samen met de partners kunnen bijdragen aan de barscene door een goede opleiding te voorzien.”

Tot slot bedankt Bernard Ostyn, Manager Vlaams-Brabant VDAB de verschillende partners: “VDAB dankt de partners dat we dit opleidingsproject samen konden inrichten. De uitdagingen voor de horeca zijn hoog : VDAB ontving in het afgelopen jaar heel wat meer vacatures voor jobs in de horeca, terwijl het aantal werkzoekenden daalt. Eerder richtten we met dezelfde partners een event in te Leuven om meer mensen warm te maken voor een opleiding en job in de horeca, met succes. Dergelijke gemeenschappelijke initiatieven zijn broodnodig om de talrijke jobs in te vullen.”

Learning for Life werd in 2008 in Latijns-Amerika gelanceerd door Diageo, wereldleider in alcoholische dranken met meer dan 200 gedistilleerde dranken en biermerken in meer dan 180 landen wereldwijd. Sindsdien is het programma uitgebreid en worden er programma’s in meer dan 40 landen aangeboden. In België heeft het programma al meer dan 90 volwassenen opgeleid, wat hen kansen heeft geboden in de horeca. Het project dankt zijn succes aan de samenwerking en de inzet van de verschillende partners en vooral aan de gemotiveerde studenten.