Maîtres Vignerons de Cascastel

Oogst 2020, een mooie kwaliteit die steeds assertiever wordt…

“Kwaliteit” is het sleutelwoord voor de oogst van de ambachtelijke wijnmakers van Cascastel in 2020. Op de gronden van de Haut Fitou en de Hautes Corbières hebben ze nog nooit zo vroeg geoogst, van 25 augustus tot 25 september, dat wil zeggen twee weken eerder dan de vorige wijnjaren. Ze maakten een bewuste keuze, die van de kwaliteit, om te wachten tot de optimale rijpheid van de druiven was bereikt, ten nadele van een meer genereuze oogst als ze de oogst hadden gehaast.

Een nieuwe en niet de minst belangrijke, alleszins ongenode gast, de druivenworm, die tot nu toe nauwelijks of zelfs helemaal niet aanwezig was, heeft er ook toe bijgedragen dat er gemiddeld 20% minder werd geoogst.

Maar ook dit jaar hebben de “wijnbouwersclubs”, beslist om nog verder te gaan in de finesse van de selecties en de expressie van de terroirs. Ze zijn de uitdrukking van de wijnbouwerswens om hun eigen oogst te herontdekken in cuvées geboren uit het werken met andere wijnbouwers, of het nu gaat om specifieke percelen of om cross-functionele thema’s. Het is voor hen een bron van trots om hun identiteit te kunnen laten gelden, omdat ze zich dagelijks met hart en ziel toeleggen op hun wijnstokken volgens strenge voorschriften te verbeteren, of zelfs om de oogst op het meest geschikte moment uit te voeren.

De beheersing van alle productiestadia, van de wijnstok tot het bottelen op het terrein, is de kracht van de Cascastel Artisanale Wijnbouwers. Elke fles wordt gestempeld, een handtekening die voor de klanten, de garantie is voor een hoge kwaliteit.

“De zoektocht naar uitmuntendheid is onze drijfveer en het is rond kwaliteit en respect voor het milieu dat we aan ons toekomstproject bouwen… Als ik de eerste wort proef, glimlach ik omdat ik al weet dat we er trots op kunnen zijn! “zegt Geoffrey Fabre, de jonge president van de Maîtres Vignerons de Cascastel die sinds 8 jaar administrateur is.

“Bij Cascastel dromen we BIG, ons doel is om de medewerkers van de vereniging te begeleiden, om hen te interesseren voor de wijnen, hun wijnen. De overgang is begonnen, en de kelder zal in de komende jaren verder worden samengesteld uit ambachtelijke wijnbouwers: dit is de essentie van onze kelder, wat onze voorouders altijd hebben gewild, en het is aan de huidige en toekomstige generaties om onze oorsprong te vrijwaren. We zijn de fusie van onafhankelijke wijnbouwers, en werken naar het beeld van een groot landgoed” specificeert Atmann AFANNISS, Algemeen Directeur.

Sinds 1921 is Les Vignerons de Cascastel een coöperatieve wijnmakerij op menselijke schaal die bestaat uit ambachtelijke wijnbouwers. De wijnmakerij verenigt 60 wijnbouwers in 4 dorpen en 750 hectare in het massief van de Hautes Corbières en de Haut Fitou en produceert de benamingen Fitou, Muscat de Rivesaltes, Corbières en IGP Vallée du Paradis.

Alle wijnbouwers zetten zich in voor de interne aanpak die REVE “Respect de l’Être humain, de la Vigne et de l’Environnement”, wordt genoemd, een aanpak van beredeneerde landbouw die is opgezet om te voldoen aan de kwaliteits- en milieuvereisten die specifiek zijn voor hun terroirs. De wijnbouwers worden bewust gemaakt en handelen door middel van acties voor de biodiversiteit. In een zeer goed bewaarde omgeving, twintig kilometer van de Middellandse Zee, verbouwen ze een gefragmenteerd perceel wijngaard, gewonnen op de garrigue. In deze context van kleine opbrengsten en dus beperkte productie, hebben ze ervoor gekozen om zichzelf de middelen te geven om in symbiose met hun terroir aan de top van de kwaliteit te staan. – www.vin-cascastel.com