De wijnen van Quinta do Ataide

SYMINGTON LAAT ONS EEN UNIEK TERROIR MET BIOLOGISCHE WIJNEN UIT HET DOURO SUPERIOR GEBIED ONTDEKKEN

Symington Family Estates doet z’n naam als producent van grootse Douro wijnen en ook het unieke karakter van het Vilariça terroir in het noordoosten van de Douro regio alle eer aan met de twee nieuwe Quinta do Ataíde wijnen.

De ‘Vinha do Arco’ DOC DOURO 2015 wordt geproduceerd met biologisch geteelde touriga nacional druiven. De ligging van de wijngaard van de Quinta do Ataíde DOC DOURO 2016 staat in contrast met de heuvels en steile terrassen van de centrale Douro vallei, in een regio met enkel lichte neerslag, heel koude winters en warme zomers. Deze Quinta do Ataíde 2016 onthult geweldige aroma’s alsook een intense concentratie van kleuren en smaken. Beide wijnen laten ons nieuwe geheimen ontdekken van deze unieke wijngaard, die al sinds 2001 deel uitmaakt van het UNESCO werelderfgoed.

Mooie biologische verrassingen uit de Douro

De Dourovallei, unaniem erkend als een van de mooiste wijngaarden ter wereld, herbergt meer diversiteit dan enige andere grote wijnstreek. De vallei strekt zich uit over een gebied van ongeveer 100 km van west naar oost en wordt gekenmerkt door de aanplanting van wijnstokken op een hoogte gaande van 90 tot wel 600 meter. De grootste bergachtige wijngaard in de wereld wordt beschermd tegen het maritiem klimaat van de Atlantische Oceaan door de meer dan 1400 meter hoge Serras do Marão en de Montemuro in het westen. Het is op deze unieke plek dat Symington Family Estates een gamma van biologische wijnen produceert.

Quinta do Ataíde, het handelsmerk van Symington

In een van de meest afgelegen wijngebieden in het noordoosten van de Douro streek situeert zich de Vilariça vallei. Deze vallei wordt gevormd door de breuk van de Iberische tektonische platen, wat een bassin creëerde dat geflankeerd wordt door granieten steile hellingen en wat zo voor een uniek terroir zorgt. In tegenstelling tot de meerderheid van de andere regio’s in de Dourovallei bestaat de bodem van Ataíde uit een leemachtige grond en schiste. De wijngaard is droger en warmer dan de meeste andere wijngaarden in de vallei, met een neutrale pH. Quinta do Ataíde geniet zo van unieke omstandigheden voor de wijnbouw, wat het een uitzonderlijk wijngebied in de Douroregio maakt. Deze bijzondere karakteristieken zijn ook de Symington familie niet ontgaan die er sinds de aankoop in 2006 verfijnde wijnen produceert. Het is ook in deze Quinta dat Charles Symington een heuse experimentele bibliotheek van vitis vinifera druivensoorten heeft aangeplant, 53 soorten in totaal, waarvan 29 rode en 24 witte.

De opleving van touriga nacional

De iconische druivensoort van deze Quinta is de touriga nacional, die z’n heropleving in dit gebied kende in de jaren 1970. De laatste decennia werd de kwaliteit er met succes enorm verbeterd, en deze inzet was tekenend voor de heropleving van deze druivensoort in z’n land van oorsprong.

Ataíde, biologische wijngaard

De droge omstandigheden waarin de wijngaard zich ontwikkelt beperken de verspreiding van concurrerende begroeiing en verminderen ook het risico op schade aan de wijnstok en de druif. Deze wijngaard van 81 hectares wordt sinds 2007 in biologische wijnbouw gecultiveerd. Geen enkele herbicide wordt gebruikt. Bezoekers zijn er verrast te ontdekken dat er rondom de wijngaard heel veel natuurlijke fauna leeft.

Vinha do Arco, DOC Douro, rood 2015

De Quinta do Ataíde ‘Vinha do Arco’ wordt voor 100% van biologische touriga nacional druiven gemaakt. Het jaar 2015 werd gekenmerkt door overvloedige regenval in het begin van het wijnjaar wat de bodem grote waterreserves opleverde. Achteraf bleek dit van belang te zijn, omwille van de zeer droge en warme juni- en julimaanden. De maand augustus was koeler met nachtelijke temperaturen die onder het gemiddelde lagen, wat ervoor zorgde dat de natuurlijke aciditeit in de bessen behouden werd. De touriga nacional druiven van de Arco wijngaard onderscheiden zich door hun uitzonderlijke kwaliteit.

De wijnen rijpten 12 maanden in 400l vaten van Franse eik en werden in maart 2017 gebotteld. Hoewel ze zeker nu al kunnen geschonken worden, hebben de wijnen een bewaringspotentieel tot in 2026.

In de neus florale aroma’s van rozen, kenmerkend voor touriga nacional. Daarnaast ook frisse aroma’s van donker fruit, zoethout en bergamot. Een volle wijn die uitgesproken smaken van pruim en zwarte kers onthult, mooi in balans met de gepeperde tannines. Aanbevolen prijs: €24 via Vins Pirard

Quinta do Ataíde, DOC Douro, rood 2016

Dit oogstjaar werd gekenmerkt door een atypische warme winter en een atypische frisse lente, beiden ook uitzonderlijk vochtig, die werden opgevolgd door een van de warmste zomers ooit. Eind augustus heeft de extra neerslag, 40% meer dan het gemiddelde over een periode van 30 jaar, de effecten van de zomer vermindert. De fenolische rijpheid werd bereikt met een relatief lage Baumés, dit begunstigde het resultaat van evenwichtige en elegante wijnen, met druiven die in een zeer gezonde toestand geoogst werden. Deze wijn bestaat hoofdzakelijk uit touriga nacional (60%), touriga franca (20%) en alicante en rijpte 8 maanden op Franse eik. In februari 2018 werd de wijn gebotteld.

De Quinta do Ataíde, DOC Douro rood 2016 heeft het potentieel zich nog tot 2023 gunstig te ontwikkelen in de fles maar kan ook nu al geopend worden.

De wijn onderscheidt zich door z’n florale aroma’s, met rozen die de aanwezigheid van de touriga nacional onthullen, alsook door toetsen van hars en dennennaald, wat de wijn een balsemachtig parfum verleent. In de mond, smaken van rode vruchten in combinatie met vlezige, zwarte pruim en een lichte toets van hout, die mooi verweven is in het aromatische geheel. De structuur van deze wijn met volle body bevat het perfecte evenwicht tussen krachtig en elegant.   Aanbevolen prijs : €14,95 via Vins Pirard