Mamam Brigitte rum

Maman Brigitte is een nieuwe blended rum met een alcoholpercentage van 43%. De blend is samengesteld uit rums van 3 verschillende origines en leeftijden: Barbedos 8yo, Dominicaanse republiek 5yo en Jamaica 3yo. Deze 3 stijlen maken dat Maman Bigitte echt een sipping rum is en daarom lekker puur gedegusteerd kan worden maar ook heel goed in cocktails past.

Maman Brigitte is een creatie van Asta Morris whisky in 2009 opgericht als onafhankelijk bottelaar door Bert Bruyneel. Hij had tot in 1994 zelf nooit alcohol gedronken tot een bevriende bartender hem na sluitingstijd van z’n bar een glas whisk(e)y schonk.

Een kennismaking die behoorlijk snel omsloeg in een hobby, zelf een passie werd en uitgroeide tot zijn beroep. Hij richtte zelf twee clubs op, is lid van een genootschap met wereldwijd slechts 24 leden, fungeert als freelance columnist, animator van degustaties dit alles onder de naam Asta Morris. Een volgende stap was de gin NOG!, no ordinary gin, project waaruit ook DRKNSS groeide dat exclusief bij The Jane verkrijgbaar is.

Berts interesse in rum ontsproot in 2017 tijdens de Rhumfest in Spa. Na heel wat research werd de eerste rum gebotteld onder de naam Rasta Morris met als kenmerk no dillution, no artifical colouring, no added sugar, ni chill filtration, always single cask. Toch besloot Bert een rum op de markt te brengen die meer ‘enyty level’ was, de Maman Brigitte.

Met de naamkeuze Maman Brigitte verwijst Bert naar een Voodoo godin, echtgenote van Baron Samedi. Zij is godin van het leven, de dood, de gerechtigheid, de passie, de vruchtbaarheid, begraafplaatsen en kruisen Ze wordt gesymboliseerd door een behoorlijk gebekte zwarte haan en drinkt graag zwaar gepigmenteerde rum. Op haar naamdag wordt nog steeds rum geofferd om haar te eren.

De kenmerkende eigenschappen van Maman Brigitte vinden hun oorsprong in de blend van rums uit 3 regio’s : Barbedos 8yo, Dominicaanse republiek 5yo en Jamaica 3yo. De Barbedos rum is de ruggenwervel die alles samen houdt. Deze geeft ook de fruitige toets, vooral citrus. De rum van de Dominicaanse republiek geeft de kruidigheid en de ‘body’, de rum uit Jamaica geeft ‘fukiness’ die voorkomt uit het hoge gehalte aan esters, wat rum uit Jamaica zo typisch maakt.

Maman Brigitte kan perfect puur worden gedegusteerd. Noa van Ongevalle bekend van cocktailbar The Pharmacy in Knokke creëerde voor de cocktailliefhebber een uitzonderlijke ‘zombie’ cocktail. Ingrediënten 5 cl Maman Brigitte, 3 cl limoensap, 2cl falernum (siroop van steranijs, kaneel, sarawak peper en kruidnagel) Let’s shake!

Maman Brigitte is te koop bij Colruyt aan een advies verkooprijs van 34.99€